Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

Виното е част от българския бит и доста често присъства на нашата трапеза. Малко от нас са наясно с етикета и как точно се пие, сервира вино. Това е напитка, която носи удоволствие, тя не утолява жаждата и не се пие в количества – консумира се, за да донесе удоволствие на сетивата.

За да се научим как се консумира вино, първо трябва да знаем как се поднася, какъв е етикета, кое трябва да направим и кое не, коя е подходящата чаша и пр. Има значение какво е виното – дали червено, розе или бяло. Разликата при вината е не само във вида на чашата, а и в температурата, с която се сервира напитката.

Да разгледаме няколко съвета как се сервира и консумира бялото вино:

1. Темтература – Всъщност всяко вино има своя собствена температура на поднасяне – най-подходяща за него, при която най-добре могат да се отличат качествата му. Но в общото правило белите вина се сервират с температура от 11 до 14 градуса, десертното бяло вино, както и сладките бели вина, трябва да бъдат с температура между 6 и 8 градуса.

2. Чашата – за да оценим до край качествата на виното е нужно да изберем и подходящата чаша. Винените чаши са от прозрачно и тънко стъкло. За белите вина по-подходящи са чаши с формата на лале, тоест отгоре са леко отворени. Размерът е среден – нито твърде голяма и дълбока, нито малка като за аперитив. Освен това чашите за вино са със столче – обикновено високо около 5 см.

Етикет за Бяло Вино

3. Поднасяне – тапата задължително стои в отделна чинийка от дясната страна на домакина. Обикновено, според етикета, домакина трябва да опита виното, да го дегустира.

4. До къде да напълним чашите – белите вина се наливат до 2/3 на чашата, в никакъв случай не повече. Не си позволявайте да пълните чашите до ръба.

5. Декантиране – задължително е за белите вина. Това означава да се излее виното в специален съд, като целта на всичко това е виното да се насити с кислород. За белите вина това се прави непосредствено преди да бъдат сервирани на масата.

6. С каква храна е подходящо консумирането му – най-добре се подчертава вкусът на бялото вино, ако е в комбинация с леки меса, гъби и ордьоври, подходящи са и за риба. Ако на трапезата има сирена, отново можете да разчитате на бяло вино.

Източник: Link

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ