ЕС дава пари на българските лозари, за да унищожават продукцията си

ЕС дава пари на българските лозари, за да унищожават продукцията си
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)
На 20 представители на агроминистерството се срещнаха с българските лозари в Поморие. Дали от ведомството разбраха колко е сериозни положението в сектора?
Максималната субсидия за въпросното „бране на зелено“ е 303 лева на декар, при разходи над 600 лв.

В българските винзаводи и винарски изби в момента се съхраняват над 80 000 тона залежало вино, което не може да намери пазар. Складовете преливат, а на вратата чука следващата изкупна кампания на грозде. Това изправя целия лозаровинарски бранш пред огромно изпитание.

„Алармираме от миналата година много сериозно, че потъваме и потъваме надолу. Проблемът не е от сега“, казва Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас. В областта се намират близо 78 процента от засетите площи с винени сортове грозде, които обаче постепенно се оставят да пустеят.

От години преработвателите у нас купуват евтино грозде от Румъния, Македония и Гърция. В съседните държави лозарството се води приоритетен отрасъл и субсидиите, които се отпускат на стопаните там, са от порядъка на минимум 500 лева на декар.

У нас лозарите не получават финансова помощ, затова и себестойността на продукцията им е по-висока, съответно неконкурентна.

Вместо да регулират тази несправедливост, от Брюксел решиха да подпомогнат и българските лозари, но при условие, че си унищожат гроздето, преди то да е узряло и по този начин да сведат добива от съответната площ до нула.

Максималната субсидия за унищожена продукция е 302 лева на декар. При това парите ще се дадат само на тези, които са полагали грижи за лозята си до момента на брането на зелено. Разходите в бранша средно са около 600 лева на декар, тоест, два повече от въпросната „помощ“.

Тази политика води към едно – към унищожаване на целия лозарски сектор, категорични са производителите. В сектора вече зрее недоволство, което може да прерасне в гражданско неподчинение, предупреждават лозарите, които очтаяно се опитват да привлекат вниманието на правителството към сериозните проблеми в бранша.

Автор: Силвия Горанова
Източник: desant.net

Подобни статии