Jarava Winery

ЕС дава пари на българските лозари, за да унищожават продукцията си

ЕС дава пари на българските лозари, за да унищожават продукцията си
На 20 представители на агроминистерството се срещнаха с българските лозари в Поморие. Дали от ведомството разбраха колко е сериозни положението в сектора?
Максималната субсидия за въпросното „бране на зелено“ е 303 лева на декар, при разходи над 600 лв.

В българските винзаводи и винарски изби в момента се съхраняват над 80 000 тона залежало вино, което не може да намери пазар. Складовете преливат, а на вратата чука следващата изкупна кампания на грозде. Това изправя целия лозаровинарски бранш пред огромно изпитание.

„Алармираме от миналата година много сериозно, че потъваме и потъваме надолу. Проблемът не е от сега“, казва Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас. В областта се намират близо 78 процента от засетите площи с винени сортове грозде, които обаче постепенно се оставят да пустеят.

От години преработвателите у нас купуват евтино грозде от Румъния, Македония и Гърция. В съседните държави лозарството се води приоритетен отрасъл и субсидиите, които се отпускат на стопаните там, са от порядъка на минимум 500 лева на декар.

У нас лозарите не получават финансова помощ, затова и себестойността на продукцията им е по-висока, съответно неконкурентна.

Вместо да регулират тази несправедливост, от Брюксел решиха да подпомогнат и българските лозари, но при условие, че си унищожат гроздето, преди то да е узряло и по този начин да сведат добива от съответната площ до нула.

Максималната субсидия за унищожена продукция е 302 лева на декар. При това парите ще се дадат само на тези, които са полагали грижи за лозята си до момента на брането на зелено. Разходите в бранша средно са около 600 лева на декар, тоест, два повече от въпросната „помощ“.

Тази политика води към едно – към унищожаване на целия лозарски сектор, категорични са производителите. В сектора вече зрее недоволство, което може да прерасне в гражданско неподчинение, предупреждават лозарите, които очтаяно се опитват да привлекат вниманието на правителството към сериозните проблеми в бранша.

Автор: Силвия Горанова
Източник: desant.net

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии