Lozenitsa Estate

Естествените полифеноли в червеното вино допринасят за здравословно сърце

Естествените полифеноли в червеното вино допринасят за здравословно сърце

Открито е, че полифенолите и антиоксидантите в червеното вино помагат за здраво сърце и това обяснява френския Парадокс.

Трябва само да погледнете хранителните навици на хората от средиземноморския регион, за да разберете колко е важно умереността, когато става въпрос за хранителни въпроси и здраве. Средиземноморската диета не е за броене на калории; става въпрос за избор на здравословна храна, а здравословният избор включва чаша или две богато, здравословно червено вино по време на хранене. Французите, известни с производството на червено вино, не се лишават от храна и вино, но въпреки това имат ниски проценти на сърдечни заболявания и затлъстяване, по-ниски от другите страни в Северна Европа и САЩ. Най-забележителната здравна претенция на червеното вино са здравословно-полезните ползи от високите нива на полифеноли .

Серж Рено и Френският парадокс

Ситуацията във Франция е парадоксална, защото дори при високия прием на вино и наситени мазнини в страната, нацията може да се похвали с намален процент на сърдечно-съдови заболявания. Отговорен за научното въздействие на този френски парадокс беше научният изследовател Серж Рено, страстен привърженик на червеното вино. Французинът е учил медицина в Бордо , Франция, след което е продължил изследванията си с докторат по сърдечно-съдови заболявания, преди да се фокусира върху изследванията върху храненето и сърдечните заболявания. В интервю за журналистическата програма на CBS, 60 минути, през 1991 г., героят на червеното вино представя данни от своите проучвания, като прави смелото изявление, провокиращо мисълта, че французите се радват на по-добро здраве, тъй като имат умерена консумация на вино с храненето си.

Здравен експеримент за червено вино

Свикнал със средиземноморска диета, Рено беше поразен от две неща; първото беше, почти пълното отсъствие на вино по време на хранене и второ – високата честота на коронарните сърдечни заболявания в Америка. Той и колегите му от университета в Бордо бяха базирани на проучванията си върху три групи мъже на средна възраст от Източна Франция, тези, които употребяват алкохол умерено (две до три чаши червено вино на ден), тези, които пият много и тези, които изобщо не пият.

Изследователите написаха в доклада си, „резултатите от настоящото проучване изглежда потвърждават спекулациите, че т. Нар. Френски парадокс се дължи поне отчасти на редовната консумация на вино.“ Рено и неговите колеги твърдят, че червеното виното може да намали коронарната болест на сърцето с 40%.

Тогава може би имаше много недостатъци в спора, но той предизвика запален интерес към червеното вино, толкова дълбок, че стимулира консумацията на червено вино в САЩ. Продажбите се увеличиха значително, но най-важното беше, че твърденията на Рено предизвикаха многобройни проучвания за ефекта на виното и сърдечните заболявания. Червеното вино може би не е заслужило цялата заслуга които получи по това време, но благодарение на тези проучвания, сега знаем много повече за мощните антиоксиданти и магията на полифенолите в него.

Какво представляват полифенолите?

Наричани още като феноли и фенол, тези химични съединения до голяма степен допринасят за вкуса и цвета на виното, но също така придават на червено вино този пълноценен характер, който оценяваме. Червеното вино съдържа много повече полифеноли от бялото вино, тъй като при производството на червено вино се използва цялото грозде, докато при бялото вино кожите се отстраняват след пресоването на гроздето. Също така, червеното вино има по-голяма абсорбция на съединенията от кожата през периода на ферментация , когато кожата е в контакт с мъстта. С други думи, когато се прави червено вино, колкото по-дълъг е периодът на ферментация, толкова по-високо е фенолното съдържание.

Полифенолите имат антиоксидантни свойства, което означава, че защитават клетките ни от свободни радикали, онези токсични съединения, на които телата ни са изложени чрез замърсители, лекарства и странични продукти. Излишните свободни радикали са лоши за нашите тела, защото увреждат нашата ДНК и клетъчните ни мембрани.

Естествените феноли, които идват от пулпата, кожата и семената, се разделят на две групи – флавоноидите и нефлавоноидите. По-голямата част от фенолното съдържание на червеното вино попада в класификацията на флавоноидите и те произхождат от семената, кожата и стъблата на плода. Новината в наши дни е, че полифенолът ресвератрол, един от основните антиоксиданти, за който ученият твърди, ни защитава от сърдечни заболявания.

Как действа ресвератрола?

Въпреки че ресвератролът във виното не е единственият компонент, отговорен за кардиозащитните ползи, учените се фокусират повече върху него, тъй като най-често се среща в гроздовите кожи с висока концентрация. Учените смятат, че има два механизма.

Първо, ресвератролът предпазва стените на нашите артерии от лошия холестерол, за който се знае, че е в спъисъка на сърдечните пристъпи. Той повишава нивото на добрия ни холестерол (HDL) и по този начин спира натрупването на лош холестерол (LDL). Това означава, че мастните отлагания, които могат да стесняват и запушват артериите ни, намаляват.

Второ, червеното вино може да помогне за предотвратяване на тромбоза или образуване на кръвни съсиреци. Кръвни съсиреци затварят артериите ни, причинявайки сърдечни пристъпи. Ресвератрол действа като антикоагулант; тя помага да се намали лепкавостта на кръвните тромбоцити, като не им позволява да се слепват и образуват съсиреци.

Един британски кардиолог така вярва в силата на ресвератрола, като през последните десет години предписва червено вино на своите пациенти. Кардиологът д-р Маккреа дори предписва червено вино, точно в разрез с конвенционалната медицина. Той смята, че антиоксидантните свойства намаляват риска от сърдечен удар наполовина и намалява риска от инсулт с 20%. Д-р Маккриа смята, че по-младите вина в бутилки с винт имат най-високи антиоксидантни свойства. Лекарят, който работи в болницата Great Western в Суиндън в югозападна Англия, казва, че едва ли някой от пациентите му, които имат сърдечен удар и пият по малко червено вино се връщат в болницата.

Извличане на полифеноли от червеното вино

Толкова ценени са здравословните ползи от полифенолите, които INSERM, Френският национален институт за селскостопански изследвания си сътрудничи с френска фирма VITIMED, за да направят натурален хранителен продукт, просто чрез екстрахиране на полифеноли от червено вино. Продуктът, направен от Каберне Совиньон, червено вино от региона Лангедок-Русийон в Югоизточна Франция, се нарича Provinols ™; натурален, без добавки и съдържа 70% полифеноли.
Производителите казват за финия прах; тъмночервен до лилав цвят, може да се използва като хранителна съставка, както и хранителна добавка.

Въздържателите могат да заменят чаша с червено, със 100 mg Provinols ™! Но виното е напитка, която споделяме с хубава храна и добра компания и освен това пиенето на червено вино умерено се признава за един от ключовите елементи, допринасящи за френския парадокс. Има още какво да се научи за химикалите в червеното вино и да, ясно червеното вино трябва да се консумира умерено, но нищо не пречи, чаша или две червено вино с приятели. Какъв по-добър начин да се насладите на страхотна храна и здраво сърце?

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии