Jarava Winery

Енолог на годината 2020

Енолог на годината 2020
Първата номинация отива при една дама с огромен опит във винения бранш. Кариерата и започва в Домейн Менада, а от 2009-та до пролетта на тази година името й е свързано най-вече с ВИ „Тохун“, където повече от 10 години е производствен директор.
Представяме на Вашето внимание номинация номер 1: инж. Даниела Стаматова.

Зад втората номинация за приза „Енолог на годината“ 2020 стои човек, който едва ли има нужда от представяне, всъщност. С дългогодишен опит в българското винарство, тя започва кариерата си във Винпром Ямбол, минава през школата на Домейн Бойар за да се установи през 2006г. в новопостроената тогава ВИ „Едоардо Миролио“, където и до днес създава едни от най-разпознаваемите и емблематични български вина.
Тя вече е била веднъж „Енолог на годината“ през 2012г. Днес, 8 години по-късно, благодарение на постоянството и безкомпромисната си работа, тя заслужено отново е сред номинираните.
Номинация номер 2: инж. Десислава Байчева

Третата номинация е отредена за най-младия участник в тазгодишната надпревара. Родена и израснала в семейство на оперни музиканти, в началото нищо не предвещава, че живота ще я отведе във франкофонския филиал на УХТ, а от там във Франция, където ще получи солидно образование в един от най-престижните винарски университети в света: IUVV “Jules Guyot”, гр. Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички- национална диплома за магистър-енолог! Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли. През 2014-та се завръща в България, където за кратко работи в областта на търговията с вино, но любовта й към винарството я връща обратно в производството и от 2015 до момента е енолог на Винарна Братанови, където с уникален усет и стил твори и създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други бранда.
През 2016-та година тя става първия носител на наградата „Млад енолог на годината“, която УС на СЕБ връчва на обещаващи млади колеги. Съвсем логично, 4 години по-късно, устремена към следващото стъпало, попада сред номинираните за „Енолог на годината“.
Номинация номер 3: Мария Стоева.

Четвъртата номинация: един космополитен винар, чийто професионален път започва през 90-те години. В различни етапи от кариерата си минава през някои от най-добрите винарски школи: тези на Домейн Бойар и Домейн Менада, където формира безкомпромисният си усет за хубаво вино. В промеждутъците между тях „отскача“ няколко пъти до Австралия и Нова Зеландия, където трупа безценен опит в световно известни винарни, като Richmond Grove и Villa Maria. Връща се окончателно в България през 2009-та и се включва в тъкмо стартиращия тогава проект „Мидалидаре естейт“, където е и до днес. Благодарение на изтънчения си вкус и експериментаторски дух, вината му са сред най-добрите в България вече почти десетилетие.
Номинация номер 4: инж. Николай Катеров.

Петата номинация е на един харизматичен и усмихнат човек, който започва винарската си кариера през 2006 г. и близо 10 години името му се свържваше с ВИ „Санта Сара“. През 2015 г. виненият му път го отвежда на север към с. Царев брод, Шуменско, където и до днес създава прекрасните и станалите емблематични за северният винарски регион вина на едноименната изба.

В последните години, успоредно с винарската си практика, развива успешна консултантска и проектантска дейност.
Номинация номер 5: инж. Николай Кръстев.

Последната номинация за тази година, но еднаква по важност!
Зад нея стои една дама, със над 30-годишен стаж във винарският бранш у нас. Започва кариерата си във Винекс Славянци, където години наред трупа безценен производствен опит и любов към хубавите вина. Професионалният й път явно лъкатуши из Предбалкана, защото след Винекс Славянци работи известно време във ВИ „Розова долина“, след което се връща обратно в с.Славянци, но този път вече като главен енолог и производствен директор на новопостроената ВИ „Зеланос“, където е и до днес.
Фина и деликатна, също като вината, които прави, представяме ви номинация номер 6: инж. Светла Рошлева.

Носителят на приза „Енолог на годината“ 2020, които редовните членове на СЕБ избраха, е точно такъв: винар по душа и сърце, изключителен професионалист със солиден опит, борбен, с експериментаторски дух и разпознаваем стил, чиито вината са сред най-добрите в България вече повече от 10 години.
Енолог на 2020-та година е инж. Николай Катеров, енолог във винарска изба Мидалидаре естейт/Midalidare Estate

Приза „Млад енолог на годината“
За 5-та поредна година УС на СЕБ връчва тази награда на най-заслужилият и перспективен според нас човек сред младите колеги. С това се опитваме от една страна да поощрим и мотивираме момчетата и момичетата, които тъкмо навлизат в бранша, но също така и да изградим своеобразен мост на приемственост между различните поколения, избрали мисията да работим и развиваме българското винарство.

Тази година, след единодушно решение на УС на СЕБ, за носител на приза „Млад енолог на годината“ беше избран нашият колега, приятел и перспективен млад специалист Гено Танев, технолог във винарска изба New Bloom Winery , гр.Съединение.

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии