Енолог на годината 2020

Енолог на годината 2020
Първата номинация отива при една дама с огромен опит във винения бранш. Кариерата и започва в Домейн Менада, а от 2009-та до пролетта на тази година името й е свързано най-вече с ВИ „Тохун“, където повече от 10 години е производствен директор.
Представяме на Вашето внимание номинация номер 1: инж. Даниела Стаматова.

Зад втората номинация за приза „Енолог на годината“ 2020 стои човек, който едва ли има нужда от представяне, всъщност. С дългогодишен опит в българското винарство, тя започва кариерата си във Винпром Ямбол, минава през школата на Домейн Бойар за да се установи през 2006г. в новопостроената тогава ВИ „Едоардо Миролио“, където и до днес създава едни от най-разпознаваемите и емблематични български вина.
Тя вече е била веднъж „Енолог на годината“ през 2012г. Днес, 8 години по-късно, благодарение на постоянството и безкомпромисната си работа, тя заслужено отново е сред номинираните.
Номинация номер 2: инж. Десислава Байчева

Третата номинация е отредена за най-младия участник в тазгодишната надпревара. Родена и израснала в семейство на оперни музиканти, в началото нищо не предвещава, че живота ще я отведе във франкофонския филиал на УХТ, а от там във Франция, където ще получи солидно образование в един от най-престижните винарски университети в света: IUVV “Jules Guyot”, гр. Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички- национална диплома за магистър-енолог! Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли. През 2014-та се завръща в България, където за кратко работи в областта на търговията с вино, но любовта й към винарството я връща обратно в производството и от 2015 до момента е енолог на Винарна Братанови, където с уникален усет и стил твори и създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други бранда.
През 2016-та година тя става първия носител на наградата „Млад енолог на годината“, която УС на СЕБ връчва на обещаващи млади колеги. Съвсем логично, 4 години по-късно, устремена към следващото стъпало, попада сред номинираните за „Енолог на годината“.
Номинация номер 3: Мария Стоева.

Четвъртата номинация: един космополитен винар, чийто професионален път започва през 90-те години. В различни етапи от кариерата си минава през някои от най-добрите винарски школи: тези на Домейн Бойар и Домейн Менада, където формира безкомпромисният си усет за хубаво вино. В промеждутъците между тях „отскача“ няколко пъти до Австралия и Нова Зеландия, където трупа безценен опит в световно известни винарни, като Richmond Grove и Villa Maria. Връща се окончателно в България през 2009-та и се включва в тъкмо стартиращия тогава проект „Мидалидаре естейт“, където е и до днес. Благодарение на изтънчения си вкус и експериментаторски дух, вината му са сред най-добрите в България вече почти десетилетие.
Номинация номер 4: инж. Николай Катеров.

Петата номинация е на един харизматичен и усмихнат човек, който започва винарската си кариера през 2006 г. и близо 10 години името му се свържваше с ВИ „Санта Сара“. През 2015 г. виненият му път го отвежда на север към с. Царев брод, Шуменско, където и до днес създава прекрасните и станалите емблематични за северният винарски регион вина на едноименната изба.

В последните години, успоредно с винарската си практика, развива успешна консултантска и проектантска дейност.
Номинация номер 5: инж. Николай Кръстев.

Последната номинация за тази година, но еднаква по важност!
Зад нея стои една дама, със над 30-годишен стаж във винарският бранш у нас. Започва кариерата си във Винекс Славянци, където години наред трупа безценен производствен опит и любов към хубавите вина. Професионалният й път явно лъкатуши из Предбалкана, защото след Винекс Славянци работи известно време във ВИ „Розова долина“, след което се връща обратно в с.Славянци, но този път вече като главен енолог и производствен директор на новопостроената ВИ „Зеланос“, където е и до днес.
Фина и деликатна, също като вината, които прави, представяме ви номинация номер 6: инж. Светла Рошлева.

Носителят на приза „Енолог на годината“ 2020, които редовните членове на СЕБ избраха, е точно такъв: винар по душа и сърце, изключителен професионалист със солиден опит, борбен, с експериментаторски дух и разпознаваем стил, чиито вината са сред най-добрите в България вече повече от 10 години.
Енолог на 2020-та година е инж. Николай Катеров, енолог във винарска изба Мидалидаре естейт/Midalidare Estate

Приза „Млад енолог на годината“
За 5-та поредна година УС на СЕБ връчва тази награда на най-заслужилият и перспективен според нас човек сред младите колеги. С това се опитваме от една страна да поощрим и мотивираме момчетата и момичетата, които тъкмо навлизат в бранша, но също така и да изградим своеобразен мост на приемственост между различните поколения, избрали мисията да работим и развиваме българското винарство.

Тази година, след единодушно решение на УС на СЕБ, за носител на приза „Млад енолог на годината“ беше избран нашият колега, приятел и перспективен млад специалист Гено Танев, технолог във винарска изба New Bloom Winery , гр.Съединение.

Подобни статии