Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

от Вили Гълъбова

Вече е известен изборът на СЕБ (Съюз на енолозите в България) за Енолог на 2014 и това е Стоян Стоянов от Винпром Карнобат.

Тази година конкурсът се проведе с нов регламент, според който номинациите бяха направени не от самата гилдия, а от институции като Националната лозаро-винарска камара, Института за изследване на вина и спиртни напитки, Сдружението на малките винопроизводители и винени медии като DiVino и apollowine.

На 13 декември 2014 традиционният Бал на енолозите събра в хотел Марица, Пловдив рекорден брой гости – над 180 – и това направи избора на най-отличилия се през годината професионалист в бранша много представителен. Всеки от присъстващите имаше възможност да даде своя глас за най-достойния според него енолог на 2014 сред номинираните. И така в оспорвана надпревара измежду 13 силни професионални кандидатури бе излъчен победителят.

Първото място публиката заслужено отреди на Стоян Стоянов от Винпром Карнобат, който бе избран с 42 гласа. Непосредствено до победителя с 33 гласа се нареди Стефан Пирев от Винекс Преслав, а за втори подгласник с 25 гласа бе избрана Костадинка Рахова от Вила Юстина.

Освен различния регламент, тази година в конкурса бе въведен и друг нов елемент, а именно на победителя бе връчена почетна корона, която той ще има честта да носи и съхранява до момента на избор на следващия Енолог на годината. Както стана ясно на събитието на СЕБ, красивата награда е символ на стремежа на цялата гилдия да прави все по-добро вино и на индивидуалния стремеж на всеки един към съвършенство в работата му. Тя също така е и символ на преходността на човешката слава и едновременно с това акта на предаването й символизира приемствеността между различните носители на това голямо професионално признание.

Екипът на DiVino бе сред първите, които честитиха почетната титла на Стоян Стоянов и успя в еуфорията на победния миг да зададе на победителя няколко въпроса.

DiVino: След толкова много награди от конкурси по света кое признание ви радва повече: международното или това у дома?

Стоян Стоянов: Титлата Енолог на годината е по-значимото признание, не защото е лично за мен, а защото човек винаги трябва да принадлежи към дадена общност и признанието на твоята собствена среда е по-ценно от всички награди по света.

DiVino: За цялата история на конкурса, това бе вероятно най-трудния избор с много силни и достойни претенденти. Ако този избор беше само в твоите ръце на кого би присъдил титлата Енолог на годината?

Стоян Стоянов: Решението не е лесно, но моят избор би паднал върху двама претенденти, които считам за еднакво достойни да носят това звание и това са Александър Велянов и Стефан Пирев.

DiVino: И накрая, съзнавайки че енолозите наричат вината, които са създали свои рожби, кое от тях те радва най-много и самият ти избираш да пиеш най-често?

Стоян Стоянов: Това са две вина от серията Cycle а именно розето и Viognier & Chardonnay.

DiVino: Честита победата на теб и на целия екип!

Източник: divino.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ