Един ден в Града на Виното

Един ден в Града на Виното
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Ранното ставане въобще не ме притеснява, трябваше да съм на време на Международния пловдивски панаир за да мога да разгледам повече щандове предлагащи почти всичко за вино производството и дестилираните напитки.

Тазгодишното издание на панаира съвместяваше: Агра, Винария, Фундех, Хореха Пловдив.

Винария: Машини за обработване на почва, лозови резници, бъчви, машини за бутилиране на вино, етикети, охладители, компресори, съдове от инокс, казани за варене на ракия и много други полезни неща за всеки който разбира. Няма как един ден да стигне за всичко това !


Града на виното: Чудесно място, палата N10 предлага достатъчна големина да побере поне 140 изложители. Е, изложителите бяха доста по-малко, но за сметка на това имаше достатъчно време човек да посети всеки щанд.
Винарските изби предлагащи стари и нови реколти от 2015 бяха около 50, някои от тях делящи един щанд за да намалят разходите си ! Това не е критика, по-скоро, организаторите може да направят така, че цялата палата да бъде пълна !
В България има повече от 230 изби които могат да покажат на изложения собственото си производство.
Въпреки всичко това, петте дни на изложението и натрупалата умора не липсваше ентусиазъм, желание и отлично представяне на вината си и то предимно от собствениците на винарските изби.

Организаторите се бяха погрижили за майсторски класове и лекции на тема Вино за специалисти и посетители.
Забелязах, че около 10-тина винарски изби не съм виждал на други изложения като Taste.DiVino, Балкански винен фестивал, Августиада, Фестивал на Розето, Бургаски винен фестивал, а защо ли ?

Концепцията за Града на виното има и друг плюс освен визията. “Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от Националната лозаро-винарска камара. Такова беше и мнението на участниците. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.”

Сирена и местни деликатеси, както български така и италиански, маслини поне 10 вида, семена и ядки от Изтока, билкови продукти за здраве и красота, демонстрации на Шеф Росен Чакъров който е атрактивен и сладкодумен така, че около него винаги имаше много публика ! За ценителите на изкуството имаше и артистично събитие, изложба и рисуване с вино.

Поздравления за добрата организация, спокойната атмосфера и перфектно измитите чаши.

Г. Георгиев – winebg.info

« на 4 »

Подобни статии