Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Един ден в Града на Виното

Един ден в Града на Виното

Ранното ставане въобще не ме притеснява, трябваше да съм на време на Международния пловдивски панаир за да мога да разгледам повече щандове предлагащи почти всичко за вино производството и дестилираните напитки.

Тазгодишното издание на панаира съвместяваше: Агра, Винария, Фундех, Хореха Пловдив.

Винария: Машини за обработване на почва, лозови резници, бъчви, машини за бутилиране на вино, етикети, охладители, компресори, съдове от инокс, казани за варене на ракия и много други полезни неща за всеки който разбира. Няма как един ден да стигне за всичко това !


Града на виното: Чудесно място, палата N10 предлага достатъчна големина да побере поне 140 изложители. Е, изложителите бяха доста по-малко, но за сметка на това имаше достатъчно време човек да посети всеки щанд.
Винарските изби предлагащи стари и нови реколти от 2015 бяха около 50, някои от тях делящи един щанд за да намалят разходите си ! Това не е критика, по-скоро, организаторите може да направят така, че цялата палата да бъде пълна !
В България има повече от 230 изби които могат да покажат на изложения собственото си производство.
Въпреки всичко това, петте дни на изложението и натрупалата умора не липсваше ентусиазъм, желание и отлично представяне на вината си и то предимно от собствениците на винарските изби.

Организаторите се бяха погрижили за майсторски класове и лекции на тема Вино за специалисти и посетители.
Забелязах, че около 10-тина винарски изби не съм виждал на други изложения като Taste.DiVino, Балкански винен фестивал, Августиада, Фестивал на Розето, Бургаски винен фестивал, а защо ли ?

Концепцията за Града на виното има и друг плюс освен визията. “Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от Националната лозаро-винарска камара. Такова беше и мнението на участниците. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.”

Сирена и местни деликатеси, както български така и италиански, маслини поне 10 вида, семена и ядки от Изтока, билкови продукти за здраве и красота, демонстрации на Шеф Росен Чакъров който е атрактивен и сладкодумен така, че около него винаги имаше много публика ! За ценителите на изкуството имаше и артистично събитие, изложба и рисуване с вино.

Поздравления за добрата организация, спокойната атмосфера и перфектно измитите чаши.

Г. Георгиев – winebg.info

« на 4 »
No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии