Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Евтино VS скъпо вино

Евтино VS скъпо вино

Вероятно сте търсили във винен магазин бутилка от 5 $, която има вкус на бутилка вино от 50 $ или накратко, евтино вино което може да се представи лесно за скъпо. Кои са основните фактори които правят виното скъпо? И тези фактори измислени ли са или реални?

Възможно ли е да се намерят изискани черти в по-достъпни вина?

Какво прави виното скъпо?

Има три основни черти на скъпото вино и те са дъб, време и тероар. Разбира се, възможно е да се открият тези черти в стойностните вина, ако те са от развиващите се лозарски страни.

Дъб

Най-желаните вина в света се състаряват в дъб, а за много от тях  се използва нов дъб. Поставянето на вино в дъбова бъчва прави две неща, добавят дъбови „вкусове“ към виното (като ванилия, кафе или опушена нотка), и излага виното на кислород. Кислородът прави някои невероятни неща за виното, танините стават по-малко интензивни и вкусът на виното става по-гладък. Тъй като кислородът прониква през бъчвите, част от виното вътре също се изпарява със скорост от около 2% годишно. Това изпаряване се нарича „дял на ангела“, но резултатът е, че виното вече има по-концентриран вкус.

Дъбови аромати в червено вино

 • Ванилия, карамфил, бахар, индийско орехче.
 • Кокос, бадем, лешник.
 • Мока, млечен шоколад.
 • Евкалипт.
 • Кутия от кедър, дим, сладък тютюн, нова кожа.

Дъбови вкусове в бяло вино

 • Ванилия, марципан, крем брюле, карамел, кафява захар.
 • Захаросани плодове, сушени плодове, стафиди.
 • Копър.

Колко да очаквате да похарчите за бутилка вино което е отлежало в дъбова бъчва в сравнение с такава от инокс?

С  3-4 $ повече на цена за бутилка. Дъбовите бъчви са скъпи, защото от един 80-годишен дъб могат да бъдат направени само 2 бъчви. Повече се търсят френски бъчви, така ,че те струват около два пъти повече от американските.

Имате нужда от примери?

Чудесен пример за много по-евтино вино (но все пак доста изискано), което използва бъчви от американски дъб, се нарича Silver Oak . Това вино е едно от малкото вина, отстояващи използването на много по-устойчивия на местно ниво американски дъб, отглеждан в Мисури.

Време

„Колкото по-възрастни, толкова по-добре.“ по преценка на технолога. Това е предположението по отношение на виното, но това се отнася главно за червеното вино. Важно е да разберете какво всъщност добавя времето към определени вина, за да се подобри вкуса им. Времето променя вкуса на плодовите вкусове във виното, както и намалява киселинността и танина във виното. Добре направено вино има плодови нотки, които клонят повече към сушени и задушени плодове и са много по-фини. С намаляването на киселинността и танина виното става по-обло и гладко. Чудесен пример за две вина, които имат вкус дори по-добър от всякога на 10-годишната марка, са Reserva Rioja и Barbaresco.

Тероар

Всеки велик винопроизводител признава, че в лозето се прави виното. За да огледат страхотно грозде, винарските изби се фокусират върху намаляването на добивите, така че получените вина да са по-интензивни. Мястото, където се отглежда гроздето също има значение. Отново и отново се отбелязва, че най-добрите лозя са склонни да бъдат в район, където лозите се борят за да произведат грозде. Например, доброто грозде е склонно да расте на хълм с ниско хранителни почви в сравнение с плодородни почви на равни площи по-близо до река.

Това, което се отглежда в лозето, също има значение. Например в Напа по време на реколтата през 2010 г. цената на прилично Мерло за тон е била около 1300 долара, а цената на Каберне Совиньон е била много по-близка до 4000 долара. Само за да го поставим в перспектива, за мерло се добавени само 1,80 долара за бутилка, докато за каберне 5,60 долара за бутилка.

Колко се очаквате да похарчите?

Тъй като тероарът става по-специфичен и по-оскъден, цената обикновено скача с 5 долара. Например, ако закупите родово вино „Калифорния“, това може да струва 12 долара в сравнение с вино „Сонома“ на 17 долара в сравнение с „Руската долина на реката“ (под-наименование в Сонома) на 22 долара. Някои региони са толкова малки и търсени, че цената става експоненциална (например Vosne-Romanée от Бургундия).

Източник: vinepair.com

 

4.4/5.0 Article rating
7 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии