Jarava Winery

Европейският парламент отхвърля предупрежденията върху етикетите на виното

Европейският парламент отхвърля предупрежденията върху етикетите на виното

Членовете на Европейския парламент в Страсбург подкрепиха измененията на поредица от препоръки, представени от Специална комисия за борба с рака (BECA), които включват предложение за здравни предупреждения върху етикетите на виното и напитките.

Докладът на BECA „Укрепване на Европа срещу рака“ включва серия от мерки, насочени към намаляване на вредната употреба на алкохол с поне 10% до 2025 г.

Докладът идентифицира употребата на алкохол под каквато и да е форма като рисков фактор за редица ракови и хронични заболявания, заедно с тютюна, нездравословното хранене, високия индекс на телесна маса, заседналия начин на живот и замърсяването на околната среда. Твърдението се основава на проучване от 2016 г., публикувано в списанието Cancer Epidemiol, което посочва, че в Европа приблизително 10% от всички видове рак при мъжете и 3% при жените са свързани с употребата на алкохол.

Въпреки това, тази седмица, евродепутатите гласуваха за изменение на доклада, което поддържа ключово разграничение между консумацията и „вредната“ злоупотреба с алкохол.

Приветстваме ревизирания доклад, който [бе] официално приет на 16 февруари“, каза Игнасио Санчес Рекарте, генерален секретар на европейската организация на винената индустрия CEEV. Той добави: „Приетият текст сега прави фундаментална разлика между вредна консумация и умерена консумация“.

Евродепутатите също гласуваха против въвеждането на здравни предупредителни етикети, подобни на тези, които сега се поставят върху цигарите, в полза на посланията, насърчаващи умереното и отговорно пиене.

„Успяхме да се отървем от безсмислената препоръка да поставяме здравни предупреждения върху бутилките вино, както правят върху кутиите цигари“, казаха италианските евродепутати Паоло де Кастро, Херберт Дорфман и Пина Пицерно, тримата водещи подписали поправките.

„Напротив, ние призоваваме за по-прозрачни системи за етикетиране на алкохолни напитки, които предоставят на потребителите информация за умереното и отговорно пиене“, казаха те в съвместно изявление.

Източник: wine-mag.ru

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии