Европейският парламент отхвърля предупрежденията върху етикетите на виното

Европейският парламент отхвърля предупрежденията върху етикетите на виното
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Членовете на Европейския парламент в Страсбург подкрепиха измененията на поредица от препоръки, представени от Специална комисия за борба с рака (BECA), които включват предложение за здравни предупреждения върху етикетите на виното и напитките.

Докладът на BECA „Укрепване на Европа срещу рака“ включва серия от мерки, насочени към намаляване на вредната употреба на алкохол с поне 10% до 2025 г.

Докладът идентифицира употребата на алкохол под каквато и да е форма като рисков фактор за редица ракови и хронични заболявания, заедно с тютюна, нездравословното хранене, високия индекс на телесна маса, заседналия начин на живот и замърсяването на околната среда. Твърдението се основава на проучване от 2016 г., публикувано в списанието Cancer Epidemiol, което посочва, че в Европа приблизително 10% от всички видове рак при мъжете и 3% при жените са свързани с употребата на алкохол.

Въпреки това, тази седмица, евродепутатите гласуваха за изменение на доклада, което поддържа ключово разграничение между консумацията и „вредната“ злоупотреба с алкохол.

Приветстваме ревизирания доклад, който [бе] официално приет на 16 февруари“, каза Игнасио Санчес Рекарте, генерален секретар на европейската организация на винената индустрия CEEV. Той добави: „Приетият текст сега прави фундаментална разлика между вредна консумация и умерена консумация“.

Евродепутатите също гласуваха против въвеждането на здравни предупредителни етикети, подобни на тези, които сега се поставят върху цигарите, в полза на посланията, насърчаващи умереното и отговорно пиене.

„Успяхме да се отървем от безсмислената препоръка да поставяме здравни предупреждения върху бутилките вино, както правят върху кутиите цигари“, казаха италианските евродепутати Паоло де Кастро, Херберт Дорфман и Пина Пицерно, тримата водещи подписали поправките.

„Напротив, ние призоваваме за по-прозрачни системи за етикетиране на алкохолни напитки, които предоставят на потребителите информация за умереното и отговорно пиене“, казаха те в съвместно изявление.

Източник: wine-mag.ru

Подобни статии