Jarava Winery

Европейският парламент в Брюксел пие българско вино

Европейският парламент в Брюксел пие българско вино

Връчиха 40 медала на България в белгийската столица

Брюксел – София, 29 юни 2023 г. Над 100 дипломати, членове на Европейския парламент и политици дегустираха българско вино в Европейския парламент в Брюксел снощи. Събитието се организира от „Световното по вино“ Concours Mondial de Bruxelles (CMB) и вносителя на български вина в Бенелюкс „Пробежекс“. Домакин беше евродепутатът от ЕНП Асим Адемов. СМВ връчи медали на отличени през 2023 г. изби, а гостите дегустираха техни вина. Тази година България спечели 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие).

Депутатът Асим Адемов изтъкна, че медалите са признание за качеството на българското вино и доказателство, че страната ни се конкурира успешно на европейската и световна винена сцена. „Радвам се, че наградените вина носят европейския знак за качество, което свидетелства за високите стандарти на българското винопроизводство и за силната връзка с географския район, в който са произведени. В началото на юни в Европейския парламент одобрихме позицията си по Регламента за географските означения на ЕС и призовахме за съкращаване на сроковете за регистрация, както и за по-добра защита на продуктите с географски указания, както в международните търговски отношения, така и в онлайн пространството“, коментира още Асим Адемов.

„За четвърти път (2019 г., 2020 г., 2022 г., 2023 г.) България грабва т.нар. Revelation на СМВ“, поясни Меглена Михова от „Пробежекс“. „Новост тази година е, че българско вино получава най-високите оценки за червено вино в света. Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“ е обявено за най-доброто в съревнование с 4 836 вина от 50 държави в света“. През 2023 г. България постига и най-висока успеваемост от 2016 г. досега. Съотношението медали спрямо подадeни мостри е 46%, при среден успех през последните 10 години от 40%. Според Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ това показва, че нивото на българското винопроизводство е едно и също и че българият тероар е безспорно привлекателен за чуждестранните консуматори.

С най-много медали през 2023 г. на СМВ е Тракийската низина (2 големи златни, 17 златни, 13 сребърни), следвана от Долината на Струма (1 голям златен и 2 златни) и Дунавската равнина (1 златен и 1 сребърен). Отличените вина са в ценови диапазон 5-50 лв, като с най-голям дял са тези между 5 и 10 лева. Най-награждавани са произведените у нас международни сортове мерло и каберне совиньон при червените и шардоне и совиньон блан при белите.

През последните три години се забелязва тенденция към увеличаване броя на големите златни и златни медали за България. За първи път т.г. печелим повече златни отколкото сребърни медали. Новост е и по-големият брой отличия за розе – 5 златни и 6 сребърни медала. „България продължава да е сред първите 10 страни в света с най-много медали“, поясни Томас Костенобъл, Изпълнителен директор на СМВ. Според него българското вино се доближава все повече до стандартите на най-добрите вина в света.

В Европейския парламент гостите дегустираха вина на „Вила Ямбол”, „Винекс Славянци“, „Златен рожен“, „Едоардо Миролио“, „Шато Авли“ и „Белоградец“. Те са носители на около 50% от присъдените от CMB т.г. медали за страната ни. България беше домакин на CMB, единственият пътуващ конкурс за вино в света, преди 7 години.

4.8/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии