Jarava Winery

Другата страна на склона: Гроздето и вината на Бургундия

Другата страна на склона: Гроздето и вината на Бургундия

Бургундия е известна с два благородни сорта грозде: Шардоне и Пино Ноар. По-голямата част от насажденията там са тези два сорта, които често са с безумно високи цени. Но в Бургундия има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед, с разнообразие от произведени стилове и грозде, различно от Шардоне и Пино, също може да създадат прекрасни вина, но с невероятна стойност.

Aligoté

Едно от „другото“ бяло грозде на Бургундия,  Aligoté  седи в сянката на известния си роднина Шардоне, но в никакъв случай не е от второ ниво. Отглежда се на около 5000 декара, най-вече в  Кот Шалоне  и Бузерон. Неговата киселинност и устойчивост на замръзване изглежда, би трябвало да го направи по-популярен в световен мащаб, въпреки, че успеха му нараства в България и Румъния.

Aligoté е кръстоска между Pinot Noir и Gouais Blanc. Ароматите управляват гамата от флорални до билкови.

Domaine Ponsot произвежда единствения премиер на Aligoté в Бургундия. Произведен от Monts Luisants Premier Cru в Морей-Сен-Дени в Кот дьо Нуит, той е засаден в началото на 1900 г. и все още произвежда грозде от лозята си и днес.

Известни производители : Domaine de Villaine, Domaine Ponsot, Dominique Lafon, Jérôme Galeyrand, Sylvain Pataille

Гроздова лоза Цезар в Domaine Clotilde Davenne / Снимката е предоставена от Domaine Clotilde Davenne

Сезар

Кръстоска между Пино Ноар и Argant, испански сорт. Сезар се отглежда най-вече в северозападната Бургундия в село Иранси. Произходът му датира от поне 2000 години.

Рядко се използва като единичен сорт, понякога се смесва с Пино Ноар, за да добави цвят поради наситено лилавия си оттенък. Дебелокожият сезар също е невероятно танинов, така че когато се произвежда като сортово вино, това се извършва чрез въглеродна мацерация, ферментация в анаеробна среда, която кара гроздето да ферментира вътре в себе си, за да създаде леко, плодово вино.

Известен производител : Clotilde Davenne

Прибрано грозде Gamay в Божоле, Франция / Снимка от Alamy

Гамай

Beaujolais Nouveau , червено вино, произведено от Gamay и пуснато на третия четвъртък през ноември веднага след прибиране на реколтата. Гроздето всъщност е от бургундски произход, от Кот д’Ор , и датира от около 900 г. сл. Н. Е. и абатството Клуни. В края на 1300 г. херцогът на Бургундия заповядва да бъдат премахнати всички лози Gamay от страх, че това ще засенчи много по-благородния Пино Ноар.

В  Mâconnais  и Божоле не се получи заповедта обаче, и продължават да го отглеждат. Сега най-известните версии на Gamay ви приветстват от тези южни региони.

Gamay е доста тънкослойно грозде като Пино Ноар и често се сравнява с него по вкус и текстура. И подобно на Пино Ноар, виното може да развие сложност с времето.

Пол Грико, сомелиер и собственик на  винен бар „Terroir“ в Ню Йорк , е особен любител на Бургундския Domaine Vignes du Maynes Cuvée 910 Mâcon Rouge, за виното казва „ че е парче Бургундия, за което ставам сутрин от леглото“.

Известен производител: Julien Guillot

Лозе на Saint Bris Le Vineux близо до Оксер / Снимка от Hemis / Alamy

Совиньон Блан  и Совиньон Гри

Вината от Appellation d’Origine Protegée (AOP) Saint-Bris, разположени около село Saint-Bris-le-Vineux, се произвеждат от Sauvignon Blanc и Sauvignon Gris. Това е единственият регион в Бургундия, където е позволено да расте Совиньон Блан. Селото е много по-близо до долината на Лоара, отколкото до сърцето на Бургундия, и е само на девет мили от Chablis , в района на Côtes d’Auxerre в Бургундия.

Гроздето се отглежда върху варовик, както в останалата част от Бургундия, и допринася с характерна минералност.

Известни производители: Clotilde Davenne, Guilhem & Jean-Hugues Goisot

Бутилираща верига, Луи Буйо, Креман дьо Бургундия / Снимка Жан-Луи Берну

Crémant de Bourgogne

Наименование на произвежданите там пенливи вина, Crémant de Bourgogne  е отговорът на Бургундия за Шампанско. Подобно на шампанското, то се прави по трудоемкия традиционен метод,  methode traditionelle , а доминиращото грозде е Пино Ноар и Шардоне, въпреки че  понякога за по-добър баланс може да се добави малко Алиготе, Гамай или Пино Блан. Също като шампанското, различните стилове изобилстват за всякакви вкусове: пенливо розе, Blanc de Blancs от Шардоне, Aligoté или Pinot Blanc; или Blanc de Noirs, направени с Gamay и Pinot Noir.

Известни производители: Bailly Lapierre, Louis Boillot, Veuve Ambal

Бъчви в Domaine Michel Lafarge / С любезното съдействие Clothilde Lafarge

Passe-Tout-Grains AOC

Passe-Tout-Grains се прави чрез смесване и ко ферментиране на Gamay и Пино Ноар в едно на добри цени, quaffable вино. Passe-Tout-Grains също е наименование в Бургундия, постановено през 1937 г. Районът покрива почти цялата Бургундия, но производството на Passe-Tout-Grains е концентрирано най-вече на юг, близо до Макон и Божоле.

Френският закон повелява Passe-Tout-Grains да съдържа поне 30% Пино Ноар и 15% Gamay. Изработват се както червени, така и розови стилове.

В наши дни няма много присадени лозя, тъй като те обикновено се отнасят за отделни сортове или на блокове. Но в един парцел от 2,2 акра, притежаван от почитания бургундски производител Domaine Michel Lafarge, Gamay и Pinot Noir наистина се отглеждат заедно и се произвеждат по традиционните методи Passe-Tout-Grains.

Известни производители : Domaine Michel Lafarge, Maison Louis Latour

Източник: winemag.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии