Другата страна на склона: Гроздето и вината на Бургундия

Другата страна на склона: Гроздето и вината на Бургундия
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Бургундия е известна с два благородни сорта грозде: Шардоне и Пино Ноар. По-голямата част от насажденията там са тези два сорта, които често са с безумно високи цени. Но в Бургундия има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед, с разнообразие от произведени стилове и грозде, различно от Шардоне и Пино, също може да създадат прекрасни вина, но с невероятна стойност.

Aligoté

Едно от „другото“ бяло грозде на Бургундия,  Aligoté  седи в сянката на известния си роднина Шардоне, но в никакъв случай не е от второ ниво. Отглежда се на около 5000 декара, най-вече в  Кот Шалоне  и Бузерон. Неговата киселинност и устойчивост на замръзване изглежда, би трябвало да го направи по-популярен в световен мащаб, въпреки, че успеха му нараства в България и Румъния.

Aligoté е кръстоска между Pinot Noir и Gouais Blanc. Ароматите управляват гамата от флорални до билкови.

Domaine Ponsot произвежда единствения премиер на Aligoté в Бургундия. Произведен от Monts Luisants Premier Cru в Морей-Сен-Дени в Кот дьо Нуит, той е засаден в началото на 1900 г. и все още произвежда грозде от лозята си и днес.

Известни производители : Domaine de Villaine, Domaine Ponsot, Dominique Lafon, Jérôme Galeyrand, Sylvain Pataille

Гроздова лоза Цезар в Domaine Clotilde Davenne / Снимката е предоставена от Domaine Clotilde Davenne

Сезар

Кръстоска между Пино Ноар и Argant, испански сорт. Сезар се отглежда най-вече в северозападната Бургундия в село Иранси. Произходът му датира от поне 2000 години.

Рядко се използва като единичен сорт, понякога се смесва с Пино Ноар, за да добави цвят поради наситено лилавия си оттенък. Дебелокожият сезар също е невероятно танинов, така че когато се произвежда като сортово вино, това се извършва чрез въглеродна мацерация, ферментация в анаеробна среда, която кара гроздето да ферментира вътре в себе си, за да създаде леко, плодово вино.

Известен производител : Clotilde Davenne

Прибрано грозде Gamay в Божоле, Франция / Снимка от Alamy

Гамай

Beaujolais Nouveau , червено вино, произведено от Gamay и пуснато на третия четвъртък през ноември веднага след прибиране на реколтата. Гроздето всъщност е от бургундски произход, от Кот д’Ор , и датира от около 900 г. сл. Н. Е. и абатството Клуни. В края на 1300 г. херцогът на Бургундия заповядва да бъдат премахнати всички лози Gamay от страх, че това ще засенчи много по-благородния Пино Ноар.

В  Mâconnais  и Божоле не се получи заповедта обаче, и продължават да го отглеждат. Сега най-известните версии на Gamay ви приветстват от тези южни региони.

Gamay е доста тънкослойно грозде като Пино Ноар и често се сравнява с него по вкус и текстура. И подобно на Пино Ноар, виното може да развие сложност с времето.

Пол Грико, сомелиер и собственик на  винен бар „Terroir“ в Ню Йорк , е особен любител на Бургундския Domaine Vignes du Maynes Cuvée 910 Mâcon Rouge, за виното казва „ че е парче Бургундия, за което ставам сутрин от леглото“.

Известен производител: Julien Guillot

Лозе на Saint Bris Le Vineux близо до Оксер / Снимка от Hemis / Alamy

Совиньон Блан  и Совиньон Гри

Вината от Appellation d’Origine Protegée (AOP) Saint-Bris, разположени около село Saint-Bris-le-Vineux, се произвеждат от Sauvignon Blanc и Sauvignon Gris. Това е единственият регион в Бургундия, където е позволено да расте Совиньон Блан. Селото е много по-близо до долината на Лоара, отколкото до сърцето на Бургундия, и е само на девет мили от Chablis , в района на Côtes d’Auxerre в Бургундия.

Гроздето се отглежда върху варовик, както в останалата част от Бургундия, и допринася с характерна минералност.

Известни производители: Clotilde Davenne, Guilhem & Jean-Hugues Goisot

Бутилираща верига, Луи Буйо, Креман дьо Бургундия / Снимка Жан-Луи Берну

Crémant de Bourgogne

Наименование на произвежданите там пенливи вина, Crémant de Bourgogne  е отговорът на Бургундия за Шампанско. Подобно на шампанското, то се прави по трудоемкия традиционен метод,  methode traditionelle , а доминиращото грозде е Пино Ноар и Шардоне, въпреки че  понякога за по-добър баланс може да се добави малко Алиготе, Гамай или Пино Блан. Също като шампанското, различните стилове изобилстват за всякакви вкусове: пенливо розе, Blanc de Blancs от Шардоне, Aligoté или Pinot Blanc; или Blanc de Noirs, направени с Gamay и Pinot Noir.

Известни производители: Bailly Lapierre, Louis Boillot, Veuve Ambal

Бъчви в Domaine Michel Lafarge / С любезното съдействие Clothilde Lafarge

Passe-Tout-Grains AOC

Passe-Tout-Grains се прави чрез смесване и ко ферментиране на Gamay и Пино Ноар в едно на добри цени, quaffable вино. Passe-Tout-Grains също е наименование в Бургундия, постановено през 1937 г. Районът покрива почти цялата Бургундия, но производството на Passe-Tout-Grains е концентрирано най-вече на юг, близо до Макон и Божоле.

Френският закон повелява Passe-Tout-Grains да съдържа поне 30% Пино Ноар и 15% Gamay. Изработват се както червени, така и розови стилове.

В наши дни няма много присадени лозя, тъй като те обикновено се отнасят за отделни сортове или на блокове. Но в един парцел от 2,2 акра, притежаван от почитания бургундски производител Domaine Michel Lafarge, Gamay и Pinot Noir наистина се отглеждат заедно и се произвеждат по традиционните методи Passe-Tout-Grains.

Известни производители : Domaine Michel Lafarge, Maison Louis Latour

Източник: winemag.com

Подобни статии