Jarava Winery

Дрождите влияят много върху аромата на виното

Дрождите влияят много върху аромата на виното

Всяко вино има своя аромат. От един и същ сорт грозде се получава различно вино в зависимост от мястото, където са засадени лозята. Тези различия се приписват на състава на почвата, климата и земеделските практики.

Биолози от университета в Линкълн, Великобритания, и университета в Окланд, Нова Зеландия, обаче припомниха, че за различните аромати има и друг, позабравен виновник – винените дрожди. Те осигуряват ферментацията на гроздето – основен етап във винопроизводството, при който захарта в гроздето се превръща в алкохол. Алкохолната ферментация може да бъде отключена от дрожди в ципата на гроздето или от техни посестрими, селектирани в лабораторна среда.

„Учудващо е, че до неотдавна знаехме съвсем малко за ролята на тези микроорганизми във винопроизводството и земеделието“, заяви съавторът на изследването Матю Годард от университета в Линкълн.

За да стигнат до тези заключения, учените изследвали шест различни дрожди, които произхождат от шест големи винопроизводителни района в Нова Зеландия. След като изследвали сорта совиньон блан, учените констатирали, че 39 съставки в дрождите влияят върху вкуса и аромата на виното и че много от тях варират в зависимост от района, от който произхождат.

„Заради микробите виното е толкова различно в отделните винопроизводителни райони“, поясни Годард.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports, съобщава БТА.

(Ако този текст ви е харесал го споделете с приятели, за да знаем, че темата ви интересува и искате да продължим да пишем по нея.)

Източник: Link

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ