Jarava Winery

Древен гръцки сорт грозде открит в Доминиканската република

Древен гръцки сорт грозде открит в Доминиканската република

Популярен в древна Гърция, сортът грозде е преоткрит в тропическия климат на Доминиканската република.

Професор Ален Делоар от Агро института в Монпелие (Франция) проучва възможностите на лозарството на острова по поръчка на Министерството на земеделието на Доминиканската република.

Служители от Националния институт показват сорт грозде на Делоар, което се отглежда на няколко хектара в провинция Бахоруко. Сорта се използва за производство на плодово трапезно червено вино. „Те ми обясниха, че този сорт е дошъл в страната с първите заселници през 17 век “, съобщава Делор.

Снимка: grapevinevariety.com

Делоар взе няколко лозови листа от този сорт, а ДНК анализът, направен във Франция, показа, че това е древногръцкият сорт грозде Хептакило, който се култивира повече от 2 хиляди години, а в Доминиканската република се размножава и отглежда отоколо 300 години.

Ампелографът Тиери Лакомб обясни, че сортът се счита за универсален и има много висок добив, поради което е разпространен в целия средиземноморски регион.

Според него няколко други традиционни гръцки, италиански, испански и северноафрикански сорта грозде са произлезли от него, включително Мускат от Александрия. „Благодарение на богатата му история можем да разберем защо Хептакило е успял да прекоси Атлантика.

Заселниците в Америка го отглеждат от дълго време“, казва Тиери Лакомб.

Източник: vinograd.info

 

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии