Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Дом на виното в София

Дом на виното в София

130-годишната и най-стара винарска изба в София вече е Дом на виното, храм на древното и модерно винарство. Тук са представени всички български лозарски райони с едни от най-добрите български вина, от най-големи до съвсем малки, бутикови производители. Избата е изградена през 1882 г. на шест метра под земята. С обвитите си в благородна плесен римски сводове тя и днес пази духа на отминали времена. Редом с отлежаващи от поне седем десетилетия вина е подредена за дегустация богатата колекция професионално подбрани съвременни вина. Всеки ще открие нещо по свой вкус. Подбирани са натурални и екологични продукти, добре съчетаващи качество и цена.
Специфичният климат на България е един от най-благоприятните за лозарство в Европа. Тук още от времето на траките се пие вино, достойно за богове и герои. Възпято от Омир, то е било и част от трапезата на пълководците и войската при обсадата на Троя, а историците сочат земите ни като люлка на винарството на континента.
В Дома на виното посетителите имат шанса да чуят за тайни, пазени с хилядолетия и доразвити с прилагане на съвременни технологични решения, да разберат как се създава и оценява виното. А можем ли да оценим необятното, след като природата богато ни е дарила с вкусове и аромати?

Елате и открийте своето любимо вино!
Умението да дегустираш и да откриеш качествата на едно вино е изкуство. Изисква се редовно да тренираш сетивата си като опитваш различни сортове и видове вино.
Както художникът борави с цветове, така технологът оформя букет от аромати, създавайки творбата си. Виното е жив продукт – от поникването на лозата, през преработката и стареенето, до наливането му в чашата на ценителя то „живее“ свой живот. Всеки сорт, реколта и тероар, а и всяка бутилка имат свое поведение и се отблагодаряват за грижите с удоволствието, което изпитваме, пробвайки и наслаждавайки се на крайния продукт. А когато харесаме виното, също заявяваме характер и вкус. Затова, гостите на Дома на виното имат уникална възможност да се включат в
курсове по дегустация
и да бъдат посветени в тайните на ароматите и вкусовете на древната напитка. Ползва се специален комплект от тестери с различни аромати. Научи ли се да ги различава, изкушеният и вече посветен ценител ще открие нов свят, озарен от удоволствието да възприема пълноценно и с наслада качествата на доброто вино.
Заповядайте в Дома на виното, който е част от„Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки“! Няма да съжалявате.

Източник: wineinbg.org

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ