Днес отбелязваме Международния ден на Мерло

Днес отбелязваме Международния ден на Мерло

7 ми ноември е Международен ден на Мерло

Мерло е едно от най-популярните червени вина в света и второто любимо в Америка след това Каберне Совиньон . Известен със своята мека, чувствена текстура и достъпен стил, гроздето с червена ципа може да се адаптира към различни климатични условия, за да се произвежда вино. Мерло може да бъде кадифено и плодово, или богато и дъбово. Има по нещо за всеки, поради което вината от Мерло са много харесвани.

Какво означава „Мерло“ ?

Думата Мерло на френски булквално се превежда „малката коса“. Мерло също се отнася до сорт червено грозде, използвано за производство на вино по целия свят.

Какъв е вкусът на Мерло ?

Мерло е известно като хамелеон, тъй като се адаптира към много климатични условия, като приема характера както на местоположението си, така и на техниките за производство на вино. Сорта Мерло обаче не е толкова лесен за отглеждане, което води до презасаждане и изобилие от некачествени вина. Обикновено Мерло е с сухо, средно до пълно тяло, вино с умерена киселинност, умерен до висок алкохол и меки, но налични танини. Най-добрият вкус на Мерло има разнообразие от вкусове, вариращи от графит, билки и къпини, до черни череши, сливи и какао, често наслоени с нотки на карамфил, ванилия и кедър, когато отлежава в дъб.

Какъв е цветът на Мерло?

Мерло има червен цвят, защото е направено от грозде с червена ципа. Когато са млади, вината могат да бъдат полупрозрачни до непрозрачни и наситено рубинено червени. Цветът обикновено е по-светъл от каберне совиньон и по-дълбок от Пино Ноар. Един индикатор, че имате Мерло в чашата, е блясъкът на тухлени / оранжеви тонове по ръба. Цветът на мерло се променя с възрастта, губи пигментация и яркост и цвета става гранитен. Макар и не особено разпространено, Мерло също се използва за производство както на розе, така и на бели вина.

Колко алкохол има бутилка Мерло?

Алкохолът в Мерло зависи от това къде се отглежда, тъй като климатът влияе върху зрелостта, която влияе върху нивата на алкохол. Мерло от по-хладни региони като Франция често има 13-14%  алкохол , но може да достигне 14,5%, когато се отглежда в по-топъл климат като Калифорния, Чили и Австралия.

Мерло сладко ли е или сухо?

От сорта Мерло обикновено се правят вина в сух стил. Имайте предвид, че впечатлението от вкус на зрели плодови аромати като череши и сливи не е същото като вкус на сладост поради съдържанието на захар. Сухото вино означава, че след пресоването на гроздето захарта от гроздовата мъст се превръща в алкохол от дрождите. Когато цялата или почти цялата захар се преобразува, тя създава напълно сухо вино. Понякога остава малко захар, наречена остатъчна захар (RS). Това може да е целенасочено, за да даде намек за богатство и сладост на виното, или може би защото маята не е завършила ферментацията. Няколко грама на литър RS обаче все още се считат за сухо вино.

Колко калории и въглехидрати има Мерло?

Мерло обикновено е сухо. Разбира се, виното с малко или никаква захар не се равнява на вино без калории. Алкохолът има калории. Обикновено порция Merlot с 5 унции съдържа около 125 калории или 625 калории в бутилка от 750 ml. Ако Мерло има допир на остатъчна захар, виното ще съдържа и въглехидрати Сухите вина обикновено варират между нула и 4 грама въглехидрати.

Източник: bg.cubanfoodla.com

Подобни статии