Днес отбелязваме Международния ден на Мерло

Днес отбелязваме Международния ден на Мерло

7 ми ноември е Международен ден на Мерло

Мерло е едно от най-популярните червени вина в света и второто любимо в Америка след това Каберне Совиньон . Известен със своята мека, чувствена текстура и достъпен стил, гроздето с червена ципа може да се адаптира към различни климатични условия, за да се произвежда вино. Мерло може да бъде кадифено и плодово, или богато и дъбово. Има по нещо за всеки, поради което вината от Мерло са много харесвани.

Какво означава „Мерло“ ?

Думата Мерло на френски булквално се превежда „малката коса“. Мерло също се отнася до сорт червено грозде, използвано за производство на вино по целия свят.

Какъв е вкусът на Мерло ?

Мерло е известно като хамелеон, тъй като се адаптира към много климатични условия, като приема характера както на местоположението си, така и на техниките за производство на вино. Сорта Мерло обаче не е толкова лесен за отглеждане, което води до презасаждане и изобилие от некачествени вина. Обикновено Мерло е с сухо, средно до пълно тяло, вино с умерена киселинност, умерен до висок алкохол и меки, но налични танини. Най-добрият вкус на Мерло има разнообразие от вкусове, вариращи от графит, билки и къпини, до черни череши, сливи и какао, често наслоени с нотки на карамфил, ванилия и кедър, когато отлежава в дъб.

Какъв е цветът на Мерло?

Мерло има червен цвят, защото е направено от грозде с червена ципа. Когато са млади, вината могат да бъдат полупрозрачни до непрозрачни и наситено рубинено червени. Цветът обикновено е по-светъл от каберне совиньон и по-дълбок от Пино Ноар. Един индикатор, че имате Мерло в чашата, е блясъкът на тухлени / оранжеви тонове по ръба. Цветът на мерло се променя с възрастта, губи пигментация и яркост и цвета става гранитен. Макар и не особено разпространено, Мерло също се използва за производство както на розе, така и на бели вина.

Колко алкохол има бутилка Мерло?

Алкохолът в Мерло зависи от това къде се отглежда, тъй като климатът влияе върху зрелостта, която влияе върху нивата на алкохол. Мерло от по-хладни региони като Франция често има 13-14%  алкохол , но може да достигне 14,5%, когато се отглежда в по-топъл климат като Калифорния, Чили и Австралия.

Мерло сладко ли е или сухо?

От сорта Мерло обикновено се правят вина в сух стил. Имайте предвид, че впечатлението от вкус на зрели плодови аромати като череши и сливи не е същото като вкус на сладост поради съдържанието на захар. Сухото вино означава, че след пресоването на гроздето захарта от гроздовата мъст се превръща в алкохол от дрождите. Когато цялата или почти цялата захар се преобразува, тя създава напълно сухо вино. Понякога остава малко захар, наречена остатъчна захар (RS). Това може да е целенасочено, за да даде намек за богатство и сладост на виното, или може би защото маята не е завършила ферментацията. Няколко грама на литър RS обаче все още се считат за сухо вино.

Колко калории и въглехидрати има Мерло?

Мерло обикновено е сухо. Разбира се, виното с малко или никаква захар не се равнява на вино без калории. Алкохолът има калории. Обикновено порция Merlot с 5 унции съдържа около 125 калории или 625 калории в бутилка от 750 ml. Ако Мерло има допир на остатъчна захар, виното ще съдържа и въглехидрати Сухите вина обикновено варират между нула и 4 грама въглехидрати.

Източник: bg.cubanfoodla.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии