Jarava Winery

Днес отбелязваме Международния ден на Каберне Фран

Днес отбелязваме Международния ден на Каберне Фран

Денят на каберне фран е на 4 декември всяка година и ние сме щастливи, че това изискано вино не веднъж получава светлината на прожекторите. Любителите на виното имат своите фаворити, но всеки ден би бил Ден на Каберне Фран, ако зависеше от нас, защото прекалено дълго живее в сенките на Каберне Совиньон. Знаете ли, че Каберне Совиньон не би съществувал без Каберне Фран? Това е само една от няколкото причини да го обичаме.

ИСТОРИЯ НА ДЕНЯ НА КАБЕРНЕ ФРАН

Първият празник се състои през 2015 г., но всичко започна в югозападна Франция някъде през 17-ти век с любовта на кардинал Ришельо към определено синьо-черно грозде. Той го обичаше толкова много, че пренасяше лозови резници от Бордо до долината на Лоара. Днес Каберне Фран е един от най-широко засадените сортове грозде в света. За да си припомним наследството на кардинал Ришельо, празнуваме Деня на каберне фран на 4 декември – годишнината от смъртта му. Без неговата страст към гроздето светът щеше да бъде лишен от Каберне Фран.

Днес отбелязваме Международния ден на Каберне Фран

Но това не е всичко. Ако не беше Каберне Фран, нямаше да имаме и Каберне Совиньон. ДНК анализът доказа, че Каберне Совиньон е „роден“ след случайно крастосване между Каберне Фран и Совиньон Блан. Така че спокойно можем да кажем, че Каберне Фран е баща на Каберне Совиньон.

Каберне фран е сред първите три сорта грозде, отглеждани за производство на вино днес. Може да се винифицира самостоятелно или да се купажира с Мерло и Каберне Совиньон  в стил а ла Бордо. Също така от сорта се получава и фантастично ледено вино. Вината от Каберне Фран съдържат деликатни сладко-пикантни вкусове и всяка глътка има вкус на билки и пиперлива земност. Също така са ароматни с акценти на червени плодове,ягода, малина, череша и доматена клонка. Тъй като вината от Каберне Фран имат средна към висока киселинност, тези вина могат да отлежават между 5 до 10 години.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии