Jarava Winery

Днес е международния ден на Пинотаж

Днес е международния ден на Пинотаж

Пинотаж / Pinotage е червен хибриден винен сорт грозде, създаден през 1925 г. от професор Ейбрахам Перолд в Университета в Стеленбош, ЮАР, чрез кръстостване на сортовете Пино ноар и Сензо. Освен в ЮАР, където заема 6,7 % от лозовите площи, е разпространен и в Бразилия, Канада, САЩ, Зимбабве, Израел и Нова Зеландия.

Синоними: Перолдс Ермитаж и Ноар, Ерминоар и др.

Раннозреещ сорт с висока родовитост. Устойчив на заболявания и ниски температури. Гроздът е среден, коничен. Зърната са средно големи, синьо-черни на цвят, сладки, с високо съдържание на естествени танини.

Използва се за получаване на качествени червени вина, с плодов аромат на череша и ягода, с нотки на катран и дим. Добри резултати дава при отлежаване в дъбови бъчви. Вината превъзхождат тези от Сензо, но по качество отстъпват на вината направени от Пино ноар.

ВКУСОВ ПРОФИЛ

Южноафриканският Pinotage е хамелеон, предлагащ спектър от стилове от младежки, плодови нотки до здрави, достойни за възрастта изражения. Въпреки първоначалната си репутация за подобни на каучук аромати, първокласните екземпляри наистина блестят, демонстрирайки потенциала на гроздето за финес и сложност.

На нос пинотажа разкрива жизнена гама от пресни червени плодове в по-хладен климат, еволюирайки в тъмни плодове с конфитюр в по-топлите региони. Бутилките от отлежал дъб изпъкват със слоеве ванилия и подправки, и по-дълбоки нотки на кожа, пушено месо и шоколад.

На вкус пинотажа може да бъде с пълно тяло и високи танини. В по-топъл климат неговите танини стават копринени, нивата на алкохол се повишават и тялото става по-пълно. Въпреки че много производители експериментират с по-леки стилове, създавайки вина, подобни на Пино Ноар.

5 ЗАБАВНИ ФАКТА ЗА ПИНОТАЖА

  • Pinotage е кръстоска на Pinot Noir и Cinsaut и е създаден през 1925 г.
  • Пинотажът беше почти изгубен за историята; първоначално са произведени само четири разсада и те почти са били изхвърлени, преди да бъдат спасени от професор Ейбрахам Перолд.
  • Въпреки двата родителски сортове грозде, които имат нисък цвят и танин, пинотаж произвежда наситено оцветени вина с високи нива на танини.
  • Ароматът на „изгоряла гума“ в Pinotage може да е резултат от специфични техники за винопроизводство, но съвременните практики са свели до минимум тази черта.
  • Всяка година на втората събота на октомври Южна Африка празнува Международния ден на пинотажа.

Източници: winefolly.com и wikipedia.org
Снимка: vinovest.co

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ