Lozenitsa Estate

Днес е международния ден на Карменер

Днес е международния ден на Карменер

Неизвестният и почти забравен сорт грозде от Бордо, Carmenère ,
получи сериозно внимание в Чили 

Международен ден на Карменер. Създаден през 2014 г., този фестивал е създаден за грозде, което е било „изгубено“, след това преоткрито.

Най-вероятно известно като „Biturica“ от римляните, Carménère е било основно винено грозде в Бордо, докато епидемията от филоксера унищожава повечето френски лозя през 60-те години на 19 век. Когато производството на вино се увеличава отново десетилетия по-късно, много лозари избягват Carménère, отчасти поради податливостта му към гниене и плесен. Днес гроздето се развива добре в Чили в Южна Америка, където се наслаждава на климат, подобен на части от Средиземноморието: хладни нощи с горещи, макар и не парещи, дни. Но повече от век чилийското грозде Carménère погрешно се идентифицира като Merlot. През 1994 г. детективска работа, създадена от любопитни лозари, установява тяхната генетична идентичност.

Carménère остава едно от шестте сорта грозде, разрешени в червените купажи от Бордо. Въпреки това се използва пестеливо. Наименованието Castillon Côtes de Bordeaux – съсед на Saint Émilion – включва набръчкващи устата вина, произведени от почви върху подповърхност от глина и варовик.

Френски производител казва за карменер: „Трудно е за култивиране. Първите пъпки не са много плодовити и гроздовете са малки. Предизвикателство е да имаме нормално, последователно производство.“

Wikipedia:

Карменер (Carmenère) е червен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Този сорт се отглежда основно в Чили с много висок % от общите лозови насаждения, а там е бил донесен от Бордо (Франция) през ХІХ век. Ограничени площи има в района на Медок, (Франция), както и в Калифорния и Италия.

Познат е и с наименованията: Бутон блан (Bouton blanc), Карменел, Кабернель, Карбоне (Carbonet), Видур.

Гроздовете са малки или средни, цилиндрично-конични, крилати. Зърната са средни по размер, закръглени, синьо-черни. Консистенцията е месеста и сочна, с тревист привкус.

От гроздето се приготвят богати, тъмно червени, танинови вина, с аромат боровинка, черна слива и пикантни подправки. Подходящ и за купажиране с други сортове.

4.5/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии