Lozenitsa Estate

Днес е международния ден на Гренаш

Днес е международния ден на Гренаш

Той се чества всяка година на третия петък на септември.

Гренаш или Гренаш ноар е червен винен сорт грозде, произхождащ от Испания, разпространен освен това и във Франция, Италия, Алжир, Австралия, Мароко, Калифорния (САЩ) и други лозарски страни.

Познат е и с наименованията: Гренаш ноар, Аликанте (да не се бърка с Аликант Буше), Гарнача (Garnacha), Гарнача Тинто (Garnacha Tinto), Гарнача Тинта (Garnacha Tinta), Cannonau.

Продуктивен сорт, дава най-доби резултати на сухи и каменисти склонове, обича горещи, сухи райони и е доста устойчив на силни ветрове, благодарение на здравите си чепки. Подходящ за високостъблено отглеждане, буен, устойчив и на силен вятър и на засушаване.

Малко го засяга оидиума, но е по скоро податлив към мана, сиво гниене, гроздов молец и екскориоза.

Гроздовете са средно едри, рехави до сбити. Зърната са средни, сферични или леко продълговати, черни с доста плътна ципа. Зрее късно.

Характерни за Гренаш са пикантните вкусове, както и на канела и захаросани плодове, които го правят много лесен за разпознаване дори и при дегустации на сляпо. Освен тях, характерни вкусове са на червени плодове като ягода и малина. Друга главна черта на този сорт е, че има висока алкохолна концентрация. Вината, направени от Гренаш, имат недостиг на киселини, танини и цветове. Високите нива на захар в този сорт го правят много подходящ за подсилени вина и производство на Порто, а също и червени натуралносладки вина.

Гроздето се използва за производство на качествени розови и червени вина с хубав, искрящ цвят и високо захарно и алкохолно съдържание и за купажиране с други сортове. Във Франция сортът обикновено се купажира със сортовете Сензо (Cinsault) и Каринян (Carignan), в Испания – с Темпранийо. В района на Русильон, Южна Франция го използват заедно със сортовете „Гренаш блан“ и „Гренаш гри“ за приготвянето на известните сладки вина от този регион.

ИСТОРИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ГРЕНАША

Двадесет и две държави присъстваха на първия симпозиум Grenache, проведен през 2010 г. Симпозиумът, който се състоеше от производители, автори на вино и други експерти от винарската индустрия, се проведе в Южна Франция. В резултат на успеха на симпозиума организаторите стартираха Международния ден на гренаша през всяка следващата година.

КОМБИНАЦИЯ С ХРАНИ

Леко пикантните нотки във вината от Гренаш го правят перфектната комбинация към ястия с много подправки. Такива могат да бъдат печени меса, зеленчуци, както и многообразие от международни гозби. По начало алкохолът разтваря капсаицина, който е топлинната единица в пикантните храни. Следователно по-леки вина от Гренаш, сервирани охладени, спомагат да се притъпят силно пикантни храни. Други храни, с които много добре се съчетава Гренаш, са печено пиле с пюре от дюли, пикантни агнешки кюфтета в доматен сос и сос клиантро, и телешко с картофи и сирена.

#InternationalGrenacheDay

Източници: nationaldaycalendar.com, vinopoly.com, bg.wikipedia.org

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии