Jarava Winery

Днес е международният ден на Xinomavro

Днес е международният ден на Xinomavro

Гръцкото грозде суперзвезда, Xinomavro е невероятно универсален сорт, който може да покаже много лица в зависимост от произхода си. Въпреки това, добре изработеното вино Xinomavro винаги има несъмнено гръцки вкусов профил, заедно с истинска класа и финес. 

Ксиномавро е кралят на гръцкото черно грозде. Този местен сорт е третият най-отглеждан в страната и стои зад голяма част от вината в страната, от червени до розе и пенливи.

Ксиномавро е едно от най-признатите в международен план гръцки сортове грозде, способно да произвежда изтънчени, изискани вина от истинска класа. Вината Xinomavro са известни със своята комплексност и способността си да изразяват своя тероар. Наистина, това са вина с усет към своя произход. Сортът е широко разпространен в северните части на страната, особено в апелациите Науса, Рапсани и Гумениса сред много други.

„Международният ден на Xinomavro” е официално установен! На 1 ноември, доминиращият червен винен сорт грозде от Северна Гърция стъпва на световната винена карта.

През последните години гръцката винарска индустрия положи значителни усилия и големи скокове в производството на качествени вина, подобрявайки марката и налагайки имиджа на гръцкото вино както в Гърция, така и в чужбина. В резултат на това местните сортове могат да бъдат възприети от осъзнатите потребители и истинските ценители на виното по целия свят, както и останалите международни сортове.

Асоциацията на винопроизводителите „Вината на Северна Гърция” признават харизматичното „Ксиномавро”, че държи челната позиция сред гръцките сортове. По този начин е решено да се установи „Международен ден на Xinomavro“, за да се популяризира благородният сорт по света.

В края на краищата, „Xinomavro“, е един от сортовете гръцки посланици, вече е признат и оценен, създавайки приятели отвъд границите.

Датата на празника е 1 ноември, което бележи края на прибирането на реколтата, а датата 1-ви се запомня лесно и напомня, че „Ксиномавро” е сорт №1 в Северна Гърция!

Гръцките винопроизводители канят професионалисти в областта на храните, потребители и приятели на висококачествените вина от сорта да разпространят тази прекрасна идея.

С характерни аромати на сушени домати, маслинова тапенада и мащерка, всичко това обвито около сърцевина от череши или ягоди, това са безпогрешни гръцки вина с много автентични гръцки вкусове.

„Ксиномавро“ може да намерите като, червено, розе или бяло (blanc de noir), младо или отлежало, сухо, полусухо или полусладко, пенливо, полуискрящо, сладко или дори като спиртна напитка от гроздови джибри. В допълнение, „Ксиномавро” като „мултидинамичен” сорт, съществува в различни видове и стилове вина, понякога класически-рустик и понякога модерни и иновативни.

На 1 ноември да отдадем почит на гръцкия благородник „Xinomavro“, като отворим бутилка или му се насладим на чаша, винаги в умерени количества, у дома или във винен бар, ресторант, или ако сте в Гърция можете да посетите винарна, произвеждаща този сорт.

Wikipedia: Попо̀лката, известна и с гръцкото си име ксиномавро (на гръцки: ΠοπόλκαΞινόμαυροΜαύρο ΝάουσαςΜαύρο ΝαουστινόΜαύρο Γουμένισσας) е червен винен сорт грозде, типичен за централната част на Егейска Македония, Гърция.

Сортът се отглежда предимно в районите на Негуш (Науса) и Гумендже (Гумениса), където се купажира с негушката, в Суровичево (Аминдео), Сятища и Велвендо.

Възможно е сортът да е сроден с българския сорт широка мелнишка лоза, които е ендемичен в близкия район около град Мелник.

Използвани са материали от: winesofgreece.org и bg.wikipedia.org
Снимка: wineorigins.co.uk

 

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии