Lozenitsa Estate

Днес е международният ден на портвайн

Днес е международният ден на портвайн

Ако обичате подсилените вина, не забравяйте да отпразнувате Международния ден на портвайна. Този невероятен празник е създаден, за да популяризира  португалското подсилено вино, което се произвежда  в долината Дуро.

Портвайнът е известен още като vinho do Porto или просто порто. Подобно на шампанското или коняка, портвайнът е защитено име. Само подсилени вина, произведени в долината Дуро от определени сортове грозде, могат да бъдат етикетирани като „портвайн“. Подсилените вина в стил портвайн, произведени извън долината Дуро, могат разговорно да се наричат ​​портвайн, но те не са портвайн в истинския смисъл на думата.

Има над сто разрешени сорта грозде , които могат да се използват за приготвяне на порто, но само пет от тях са широко култивирани: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão и Tinta Barroca. Touriga Francesca е най-често засажданият порт-сорт грозде, докато Touriga Nacional се счита за най-желания, но се отглежда трудно и има малък добив.

Процесът на производство на портвайн включва добавяне на дестилирана гроздова спиртна напитка (ракия) по време на ферментацията. Той спира ферментацията, предотвратява превръщането на цялата захар в алкохол и води до сладко, богато, тежко вино с високо алкохолно съдържание (обикновено около 20%).

Има три основни стила порто : рубинено порто (отлежало в стъклени бутилки), кафяво порто (отлежало в дървени бъчви) и бяло порто (порто, направено от бели сортове грозде). В допълнение към тези три „нормални“ категории, има специални категории като Colheita (портове от единична реколта, отлежали най-малко седем години) и Garrafeira (портове, които отлежават няколко години в дърво, след което се прехвърлят в големи стъклени контейнери и допълнително отлежало в стъкло поне още осем години).

Виното порто е обикновено сладко, въпреки че се предлага и в полусухи и сухи варианти. Обикновено се сервират в края на храненето с десерт, сушени плодове, ядки или сирена (например синьо или козе сирене). Но портвайнът може да се сервира и като аперитив и винаги на стайна температура.

Международният ден на портвайна е създаден през 2017 г. от Центъра за произход на виното. Със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия, Центърът е основан през 2005 г. от Le Comité interprofessionnel du vin de Champagne (Междупрофесионален комитет за шампанско вино) и Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (Институт за вината Port and Douro), за да представлява френския винарски регион на Шампан и португалския винарски регион Порто в Северна Америка.

Основните цели на Международния ден на портвайна са да защити наследството на портвайна, да повиши международната осведоменост за това уникално португалско вино и да образова широката общественост за разликите между портвайна и другите подсилени вина, за да им помогне да разберат какво прави портвайна наистина уникален.

5.0/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии