Jarava Winery

Дефиле Вино и гурме – Резултати

Дефиле Вино и гурме – Резултати

За десета поредна година  „Дефиле Вино и гурме“ привлече хиляди туристи към Стария град – перлата на Пловдив.  богатото разнообразие от висококачествени вина, вкусни гурме продукти и интересна фестивална програма.

Участниците в събитието бяха 55, от тях 43 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Участниците бяха разположени в 16 локации – къщи музеи, галерии, хотели и културни центрове в Стария град на Пловдив. Новите участници в събитието бяха 8 фирми.

Реализираните дегустации са над 60 хил. броя.

            За втора година „Дефиле вино и гурме“ се проведе в три дни – петък събота и неделя. Организаторите и участниците отчитат положителния ефект от това.

Тази година се проведе и най-дългото до сега Дионисиево шествие. То тръгна в 13:00 ч. от пл. „Стефан Стамболов“. Шествието бе съпроводено от Ансамбъл Тракия и  учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. За първи път в историята на пловдивските Дефилета в шествието се включи и пловдивски кмет. Рамо до рамо с организатора Любозар Фратев, кметът на град Пловдив, г-н Костадин Димитров водиха шествието в което се включиха и десетки пловдивчани и гости на града.

С музика и танци в сърцето на стария град посрещнахме и официални лица:
г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“, г-н Костадин Димитров –  кмет на Община Пловдив, г-н Атанас Узунов –  председател на Общински съвет Пловдив, г-н Илин Димитров –  секретар на Президента на Република България по образование, култура и туризъм, г-н Илия Зюмбилев – областен управител  на област Пловдив, г-н Павлин Петров – зам. министър в Министерство на туризма, доц. Деян Стратев – зам. министър в Министерство на земеделието и храните,  г-н Георги Николов – председател на Българската туристическа камара и г-н Пламен Моллов –  председател на Съвета на настоятелите на Университета по хранителни технологии град Пловдив.

С вкусна българска питка, Бог Дионис и официалните лица дадоха символичен старт на винените дегустации в Стария град на Пловдив.

Дегустационният конкурс за „Най-удачно съчетание между Вино и храна“ приятно изненада комисията от професионалисти с вкусовите им предложения. Сред всички участващи комбинации, петчленното жури определи:

I място за Ферма на ЗП Иван Ечев и Винарска изба Ноя с комбинация Розе Каберне фран и чийзкейк с биволско сирене, блат от спанак и сладко от ягоди.

II място за Златното зрънце и Винарна Косев с комбинация десертно вино Мерло и натурален шоколад.

III място за Млекарница Заара и Заара Естейт с комбинация бяло вино Тамянка  с млечни перли със зехтин и малиново сладко.

Награждаването на отличените участници се проведе по време на официалната вечеря „Вино и гурме“ в хотел Best Western Premier Plovdiv Hills.

При класирането на база брой дегустации с най-много събрани жетони е ДВОР 1 следвани от БРАТЯ МИНКОВИ“ И „КУБЕРА“ .

Най- голямото жури, ПУБЛИКАТА гласува в дигитална анкета за ЛЮБИМО ВИНО и за ЛЮБИМ ВКУС.

*За ЛЮБИМО ВИНО в категория бяло вино  печели ВИ „ВИЛА ЮСТИНА“, в категория розе печели ВИ „КОНОПАНЕ“, в категория червено вино печели отново ВИ „КОНОПАНЕ“,  в категория плодово вино печели ВИ „ВИЛА ВИНИФЕРА“.

*За ЛЮБИМ ВКУС печели „ГУРМЕЗНИЦА И ТОПИ“.

АКЦЕНТИ ОТ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА:

Десетки вино и гурме любители се включиха в градската игра „изпитанията на дионис“ С ВЪТРЕШЕН ГЛАС. Мобилно приложение водеше участниците из фестивалните локации част от „Дефиле вино и гурме“. Всеки участник трябваше да бъде наблюдателен и да отговаря на любопитни въпроси, свързани с къщите в Стария град. За всички любознателни участници, които успешно приключиха лова на съкровища имаше награди. В градската игра се включиха – 43 отбора. Най-бързите от тях спечелиха подарък бутилка вино.

Част от съпътстващите събития бе и представянето на книгата „Виното между живота и смъртта“ на писателя Пламен Димитров. Посетителите имаха възможността да си закупят и книгата на място и да разговарят с автора на книгата.

Традиционните игри на „Дефиле вино и гурме“ – „Винословица“ и „НЕ се сърди винено човече“ забавляваха посетителите на събитието.

В събота 15 ч. на сцената в къща „Иван Черноземски“ посрещнахме и Бистришките баби. Освен фолклорното изпълнение с което зарадваха публиката, те споделиха и тайни от бистришкия бит, култура и кухня.

В неделя в къща „Иван Черноземски“ се проведе презентация на тема „Що е то топинамбур“. Презентацията изнесе Тони Стоев. Присъстващите се запознаха с уникалните свойства и характеристики на растението, след което дегустираха разядка с 40% съдържание на земна ябълка, по семейна рецепта.

В хотел „Бел Вил“ се проведе и литературното соаре „Малките неща“. Паулина и Виделина ни потопиха в поезията на Валери Петров. Те отправиха музикално-поетично послание за малките удоволствия, които осмислят живота ни, едно от тях е виното. Музикалният съпровод бе на Никола Николов – виолончело.

Организаторите отчитат ръст на чуждестранните посетители на фестивала, като се откроиха големи групи американци, испанци, италианци, руснаци, украинци и французи.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

Спонсори: Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и приятели: Летище „Пловдив“, „Михалково“ АД, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Бистришките баби, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас.Златаров“, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

Медийни партньори: БНТ – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Супермаркети „ЛЕКСИ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии