Jarava Winery

Дефиле „Вино и гурме“ – Пловдив 2017

Дефиле „Вино и гурме“ – Пловдив 2017

Третото издание на най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната – фестивалът Дефиле „Вино и гурме” ще се проведе през първия уикенд на месец май в град Пловдив. Поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.
Посетителите на Дефиле „Вино и гурме” ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 20 водещи винопроизводители от цялата страна.

Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи Шеф готвачи.

Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме” е в събота, 6-ти май, от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 със специалното участие на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за именниците от 13 часа на Лапидариума ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.

В дните на Дефилето – 6 –ти и 7 – ми май, на територията на Стария град, ще върви и съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.
В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна в стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби – участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.

Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, съгласно регламента, определени от международната дегустационна комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на пролетното вино”, гала вечеря, която ще се състои на 6-ти май.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Актуал Индъстрис ООД, Техно Акташ АД, Кривицки и сие, Димитър Маджаров ЕООД и Вода Клисура. Медийни партньори на събитието са БНР – програма „Хоризонт“, БТА, БНТ2, Катра ФМ, Дарик радио и Дарик нюз.


ПРОГРАМА
6 МАЙ

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ с участие на ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ
12ч. СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4

ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ
Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете
13ч. ЛАПИДАРИУМ

РИСУВАНЕ НА ЖИВО – БОГДАН ВЪРБАНОВ 
13ч.- 14 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ
ШЕФ КАЛИНИН и ШЕФ СТАНЧЕВ представят технология за бавно приготвяне на месо чрез опушване
14 ч. – 15ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА – МАГИЯ И НАУКА
Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА
16 ч – 18ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

7 МАЙ

ЗЕЛЕНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА
Ръчно изработване на безглутенови лакомства
12 ч. – 14 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С ШЕФ ЧАКЪРОВ
Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти
14 ч. – 15ч. РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН

СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА
Потопете се в тайните на сладкарството с ШЕФ ГОГОВ
16 ч – 17ч. РЕСТОРАНТ ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО

НАТЮРМОРТ 
Изложба на Богдан Върбанов
12 ч. – 18 ч КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии