Дефиле „Вино и гурме“ – Пловдив 2017

Дефиле „Вино и гурме“ – Пловдив 2017

Третото издание на най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната – фестивалът Дефиле „Вино и гурме” ще се проведе през първия уикенд на месец май в град Пловдив. Поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.
Посетителите на Дефиле „Вино и гурме” ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 20 водещи винопроизводители от цялата страна.

Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи Шеф готвачи.

Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме” е в събота, 6-ти май, от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 със специалното участие на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за именниците от 13 часа на Лапидариума ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.

В дните на Дефилето – 6 –ти и 7 – ми май, на територията на Стария град, ще върви и съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.
В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна в стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби – участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.

Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, съгласно регламента, определени от международната дегустационна комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на пролетното вино”, гала вечеря, която ще се състои на 6-ти май.

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Актуал Индъстрис ООД, Техно Акташ АД, Кривицки и сие, Димитър Маджаров ЕООД и Вода Клисура. Медийни партньори на събитието са БНР – програма „Хоризонт“, БТА, БНТ2, Катра ФМ, Дарик радио и Дарик нюз.


ПРОГРАМА
6 МАЙ

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ с участие на ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ
12ч. СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4

ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ
Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете
13ч. ЛАПИДАРИУМ

РИСУВАНЕ НА ЖИВО – БОГДАН ВЪРБАНОВ 
13ч.- 14 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ
ШЕФ КАЛИНИН и ШЕФ СТАНЧЕВ представят технология за бавно приготвяне на месо чрез опушване
14 ч. – 15ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА – МАГИЯ И НАУКА
Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА
16 ч – 18ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

7 МАЙ

ЗЕЛЕНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА
Ръчно изработване на безглутенови лакомства
12 ч. – 14 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С ШЕФ ЧАКЪРОВ
Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти
14 ч. – 15ч. РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН

СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА
Потопете се в тайните на сладкарството с ШЕФ ГОГОВ
16 ч – 17ч. РЕСТОРАНТ ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО

НАТЮРМОРТ 
Изложба на Богдан Върбанов
12 ч. – 18 ч КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА

Подобни статии