Декантирането – отживелица или задължителен винен ритуал

Декантирането – отживелица или задължителен винен ритуал

Декантирането като винен ритуал се появява още по време на Римската империя, тогава то се е изпълнявало от виночерпеца (прислужник, който поднася вино). Тази манипулация се е появила абсолютно естествено, тъй като виното което се е произвеждало тогава не е претърпявало никакви стабилизиращи обработки (филтрация, бистрене и т.н.), поради което на дъното на съдовете за съхранение на вино се е образувало голямо количество утайка (естествена, благородна утайка). Целта на декантирането е била да се отдели бистрото вино от утайките.

За тези, които се чудят откъде се появява тази утайка в бутилките с вино, отговорът е лесен – във виното протичат множество химични процеси докато то старее, като много вещества се свързват с други и образуват нови. Част от багрилната материя на виното се свързва с танините му и образуват големи и тежки молекули, които постепенно се утаяват на дъното, като увличат със себе си и други компоненти. По-голямата част от винената утайка се състои от багрилна материя, танини и калиев битартарат.

Днес декантирането има много по-голямо значение, тъй като освен за отделяне на виното от утайките, то се използва и с други цели и е придобило статут на задължителен винен ритуал.

Декантиране на вино – Йордан Кирилчев Сомелиер на България 2014

Виното може да се декантира при следните ситуации:

  1. Когато искате да отделите виното от утайките в бутилката. Добре е утайките да се премахнат защото те имат силно горчив и кисел вкус, а също така променят визуалното възприятие за едно вино – виното не е бистро, а придобива лека опалесценция. За целта отваряме внимателно бутилката вино, като се опитваме да не разместим утайката от дъното на бутилката и започваме бавно да прехвърляме съдържанието на бутилката в декантера, като под гърлото на бутилката поставяме източник на светлина (обикновено свещ или фенерче). Когато забележете наличие на утайки в гърлото на бутилката можете прекратите декантирането.
  2. Класическият декантер има специфична форма, която осигурява на виното голяма контактна повърхност с въздуха – така за кратко време виното се аерира значително. Декантирането може да се прилага когато опитвате млади вина, защото обикновено те имат доста груб стипчив вкус (поради голямото съдържание на танини). Ако виното се остави да “диша“, ароматите му се отварят и то става по-плодово с по-заоблен и не толкова груб вкус. Когато оставим виното на въздух ускоряваме химичните процеси в него и изкуствено го състаряваме.
  3. Декантирането може да се използва и за да се отстранят някой вкусово-ароматични дефекти при вината. В следствие на дългия си престой в бутилка и отсъствието на кислород някои вина могат да станат редуктивни и запарени (вина с мръсни тонове в аромата, аромат на мокра дреха и др.). Много често след аерация в декантер тези дефекти на вината изчезват и виното разгръща плодовият си аромат и вкус. При вина с високо съдържание на сулфити, декантирането също може да подобри вкусово-ароматичните характеристики, тъй като сулфитите се окисляват лесно и са силно летливи.
  4. Много често декантирането може да допринесе за по-приятното изживяване на консуматора, защото пиенето на вино е, в крайна сметка, хедонистично изживяване, а всеки един ритуал прави изживяването запомнящо се, специално и по-приятно.

Източник: wineitup.eu

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии