Jarava Winery

Дегустация на испански вина от по-слабо познати области

Дегустация на испански вина от по-слабо познати области

Испания е страна, в която виното е навсякъде и винаги. Испанците, в не по-малка степен от французите или италианците, вярват, че храната без вино е мерзка работа.
Някои от традициите на Испания не са от най-лесните за проумяване. По същия начин стоят нещата и с испанското вино – колкото легендарно, толкова и сложно за разбиране. Малко са хората, които ще ви кажат, че харесват традиционния стил на Риоха. Но като една модерна европейска държава и като страна с цели 69 винени апелации (или DO, от които Риоха и Приорат са DOCa – качествено наименование за произход), днес Испания далеч не е предимно и основно Риоха. Освен извънредно впечатляващите вина от Рибера дел Дуеро и Приорат, все повече се налагат качествени вина от нечувани доскоро по света апелации като Торо, Сомонтано, Биерсо, Утиел-Рекена и много други. А и доста производители от Риоха вече предлагат нов, доста по-модерен поглед към традицията.

Виното, което днес се произвежда във всичките 17 автономни области на кралството и което се пие по цял свят, е толкова разнообразно, че изглежда невъзможно да се обхване наведнъж цялата страна. Испанските вина на българския пазар обаче все още не са представени, както подобава за такъв винен гигант, какъвто е иберийското кралство. Което е жалко, като се има предвид и колко добро съотношение между цена и качество предлага испанското вино като цяло.

Страната води всички останали държави по площи с лозови насаждения, които са 1 милион и 18 хиляди хектара (според данните за 2012 на OIV). Близо 30% от лозята на Европейския съюз са в Испания. Но тя се нарежда едва на трето място по обем на производство (29,7 милиона хектолитра за 2012 или 11,8% от световното производство) заради значително по-ниския рандеман в сравнение с Франция и Италия, дължащ се на по-сухия и екстремен климат. Испания е на второ място в света след Италия като износител на вино според количеството, но като стойност остава трета след Франция и Италия.

Солидният тласък за испанските вина от страна на държавата е фокусиран към шест приоритетни пазара: САЩ, Швеция, Великобритания, Швейцария, Германия и Холандия и към други 16 потенциално важни страни, сред които обаче България не фигурира. Може би това обяснява донякъде липсата на голямо разнообразие от испанско вино в нашите магазини и ресторанти. Все пак трябва да признаем, че картината се променя динамично, някои вносители разширяват бавно, но качествено испанското си портфолио и присъстващите у нас вина от страната на коридата и на многоумния идалго Дон Кихот са все повече и все по-интересни.

Ето и дегустацията на вина от по-малко известните апелации в Испания:

Бели

Chivite Coleccion 125 Blanco Chardonnay
Chivite Coleccion 125
Torres Gran Vina Sol Chardonnay
Esteban Martin Bianco
Torres Vina Sol
Torres Vina Esmeralda
Marques de Riscal Rueda White
Armantes Macabeo
Finca Valero Macabeo

Розе

Torres De Castra Rosado
Chivite Gran Feudo Rosado

Червени

Torres Salmos Priorat
Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon
Finca Museum Reserva
Torres Coronas Tempranillo
Torres Gran Sangre de Toro Reserva
Finca Valero Tempranillo & Garnacha
Agoston
Gran Feudo Crianza
Torres Sangre de Toro
Esteban Martin Tinto

Сладки

Chivite Coleccion 125
ElÍas Mora Bena vides Sweet Red Wine
Torres Floralis Moscatel Oro
Gran Feudo Moscatel

Очаквайте дегустации на вина от другите испански области!

Източник: divino.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ