Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles

Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles

Репетицията за 23-ото издание на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles e успешна, коментират енолози и сомелиери дни след приключване на „Винария 2016“. Близо 9000 проби от 55 държави ще бъдат оценявани от международно жури от 320 дегустатори – известни търговци, еножурналисти и винени експерти. Световният винен форум ще се проведе от 29 април до 1 май в Международен панаир – Пловдив, като гостите ще посетят изби в Тракийската низина и в Северозападна България. Домакин на събитието е Националната лозаро-винарска камара, а партньор е фирма „Пробеджекс“.

Един от обектите, включен във винените турове из България, организирани за членовете на международното жури, ще бъде винарска изба „Боровица“, разположена в непосредствена близост до Белоградчишките скали. Тя направи своя дебют на „Винария 2016“. Това е занаятчийска изба, която произвежда къси серии вина предимно от сортовете Гъмза, Евмолпия, Букет, Мавруд, Ркацители, а от международните сортове набляга на Пино Ноар. Интересен факт е, че виноматериалът за пенливите вина, произвеждани по класическия метод в пещерата Магурата, е на изба „Боровица“. Вторичната ферментация се извършва в пещерата Магура.

„Най-старата марка на „Боровица“ е “Maxxima”. Проектът за винарска изба е започнал през 1998 г. от с. Брестовица“, казва международният дегустатор Калоян Гюпчанов. Той е търговец на вино от 2000 г., който се среща с Огнян Цветанов и Адрияна Сребринова – създатели на марките вина “Maxxima“ и „Боровица“. В момента Калоян Гюпчанов продава основно техни вина и споделя: „Събрахме се хора, които вярваме в нещо, особено Огнян и Адрияна, а за това се изисква смелост“. Това са хората, които показаха първото българско тероарно вино „Sensum“ от изба, призната от световните големи имена във виното.

Символът на занаятчийска изба „Боровица“ са Белоградчишките скали, в близост до които са разположени и част от лозята. Те се отглеждат на червени пясъчно-каменисти почви. Гроздето се селектира и произведените от него вина носят в себе си специфичната за региона свежест и минералност. Част от лозята са 35-годишни насаждения. От изключително ограниченото за преработка количество грозде във винарската изба правят трапезни и естествено пенливи вина в лимитирани серии, които притежават особен, силно изграден характер, присъщ на спецификата на дадения тероар.
Хората, които работят за тази изба, имат едно мото, наследено от основателя на избата д-р Огнян Цветанов: „Аз вярвам, че да правиш такива отличителни вина е повече философия и начин на живот, отколкото бизнес“.

Калоян Гюпчанов, който е и член журито на конкурса Concours Mondial de Bruxelles ще има възможността не само да представи проби от „Боровица“, но и да дегустира част от вината, представени от 55 държави от 29 до 1 май 2016 г., когато световния винен фестивал ще се проведе в Пловдив.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дебют на „Винария 2016“ направи и винарска изба „Via Verde“, представена от нейния мениджър Мариана Василева. На своя щанд в палата 11 тя показа вина от 2014 г, когато е първата реколта за новата изба. Фирмата се занимава с този бизнес от 2013 г., но има амбициите да заеме своето място и на този пазар. „През 2013 г. нашата консултантска компания закупи собствен масив лозя и оттогава виното е новото ни предизвикателство“, коментира Мариана Василева. Според нея това е много специфичен продукт, който трябва да се прави с много любов. „Стараем се да произвеждаме гроздето според всички добри практики. Виното се развива по собствен път, а нашите експерти правят всичко необходимо то да запази своя характер“, посочи Мариана Василева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лозята са на 7 години, а сортовете са добре познати за района на Югозападна България. Разположени са в долината на река Струма, в непосредствена близост до с. Левуново, до Сандански. Произвежда се вино от сортовете Мерло, Сира, Мелник 55 и Каберне Совиньон. В процес на подготовка е закупуването на още 80 дка нови насаждения. От 2015 г. реколтата е комбинирана и от други лозя от региона. Избата акцентира на белите сортове Сандански мискет, Мускат Отонел, Керацуда. Специално внимание заслужават двете серии „Дебют“ – Каберне Совиньон и Розе, както и „Мотив“ – Мерло и Мелник 55, които ще продължат да се развиват.

„Въпреки че 2014 г. бе тежка за сектора, произведохме 20 тона грозде, от които се получиха свежи и интересни вина“, каза Мариана Василева. Според нея пазарът ги посреща с интерес, но все още хората не ги познават. „Около 40-50 тона вино ще произведем тази година, като бутилираме около 2-3 хиляди от серия. Не правим компромис с качеството на виното“, категорична е мениджърът на избата Мариана Василева. Тя е на мнение, че вината им са позиционирани в средния ценови сегмент – между 10 и 15 лева. На Бургаския винен фест в края на юли тази година винарска изба „Via Verde“ ще представи своите бели вина от реколта 2015.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ