Jarava Winery

Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята

Най-древният метод за правене на вино – винифициране в глинени съдове, заровени в земята, се практикува от 8 хиляди години в Кавказкия регион. Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст. Над земята се отбелязват с кръст. Напролет, обикновено през месец март, се разравят от земята и виното „възкръсва“, следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот, разказа магистърът по технология на виното и винен маркетинг Николета Дикова по време на майсторски клас с дегустации на селекция от местни кавказки сортове на „Винария 2016“ . Тя представи 4 сорта кавказки вина, отлежавали в „квеври“ (глинени амфори).

„Квеврите“ обикновено са с вместимост 1 500 и 2 000 литра, но достигат и до 5 000 литра. За съжаление, майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции. Методът на винификация „квеври“ е под егидата на ЮНЕСКО.

Николета Дикова акцентира върху бели сортове, произведени с дълъг контакт с джибрите, както се правят червени вина. Тя представи продукти от изба „Кареба“, която произвежда традиционни сортове от най-важните райони винени райони – Кахети и Имерети.

В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало там. Един от белите сортове е „Крахуна“, който е традиционен за Западна Грузия в района на Имерети. „Виното е свежо и елегантно. Цветът наподобява сорта Шардоне, отлежало в дъб 2-3 години“, коментира сомелиер No 1 на България за 2012 Вихрен Велков.

Виното от сорта „Цуликури“ е подходящ за дълго отлежаване. То е с аромат на сушена кайсия. Дава добри резултати и за шампанизиране, отбеляза Николета Дикова. Сред традиционните грузински сортове е и виното „Ркацители“. То се произвежда в Кахети, който е най-известният винарски регион в Грузия. Вината, характерни за този район са изключително комплексни, с ясно изразена танинова структура и характерни аромати на стафиди, сушени кайсии и екзотични подправки, като джинджифил и куркума.

„В Източна Грузия е традиция да се винифицира с чепката“, посочи енологът. От своя страна Вихрен Велков коментира, че „вината са подходящи да се консумират не само с бели, но и с червени меса, както и с по-тежки сосове“. Сортът „Мцване“ също е характерен за региона Кахети. Наименованието си е получил от жълто-зеленикавия цвят на узрели плодове. Вината, произведени по кахетински метод са многопластови и подходящи за дълго отлежаване. Вината, правени по метода „квеври“, са многопластови и комплексни и имат специфичен вкус и аромати. Влизат в категорията на т. нар. “кехлибарени вина”.

Източник: agronovinite.com

4.3/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ