Jarava Winery

Гроздовите семки са извор на здраве

Гроздовите семки са извор на здраве

Семките на голяма част от плодовете, които похапваме, са изключително полезни. Семките на крушата например са почти толкова полезни, колкото и самият плод. Имат голямо съдържание на аминокиселини и на витамини. Не можем да не споменем, че имат и противоглистно действие.

В Китай и Западна Африка пък използват семките на динята като деликатес. Китайците ги продават печени с подправки, а в Западна Африка често ги използват за направата на супи или някакви други ястия. Динените семки съдържат голямо количество белтъчини и мазнини, използват се също за направата на растително масло.

Гроздовите семки пък се използват много активно в козметичната индустрия. Маслото от гроздови семки има лифтингово, антиоксидантно свойство за кожата. Освен това укрепва съединителната тъкан. В гроздовите семки се съдържат големи количества от витамините А, Е и С.

Доказано е, че в семената на семките на червеното грозде се съдържат биологично активни вещества, които имат 50 пъти по-мощно антиоксидантно свойство, отколкото витамин Е. Екстракт от тях се добавя в различни лосиони и душ гелове за тяло, кремове за лице и др. В гроздовите семки има още и линолова киселина, която помага като забавя възпалителните процеси.

Червено грозде
Много добре действат също и при проблемна кожа с акне, хидратират кожата и забавят процеса на стареене. Освен това гроздовите семки помагат за намаляване на холестерола, заздравяват вътрешния слой на артериите, попречват за образуването на тромби в кръвоносните съдове, могат да понижат увеличеното кръвно налягане. Гроздовите семки имат силно антиалергично и противовъзпалително действие.

Заради многото си полезни качества семките от грозде силно се препоръчват на хора с отслабена имунна система, хора страдащи от алергии, страдащи от исхемична болест на сърцето, ставни болести, възпаления на венците, атеросклероза и др.

Можете да си набавяте нужните съставки от плода, като го хапвате със семките или като взимате хранителни добавки, които включват гроздовите семки.

Източник: gotvach.bg

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ