Jarava Winery

Готвачката на Химлер

Готвачката на Химлер

Гурме Пъблишинг

Независимо дали ще наречете „Готвачката на Химлер“ политическо гурме, брутална пикареска от ХХ век или тържество на оцеляването, новият роман, издаден от Гурме Пъблишинг, има всички нужни съставки, за да го погълнете на един дъх, да ви развълнува и обогати, както и да остави трайна следа в съзнанието ви. 
„До последния си дъх, че и след него, ще вярвам в силата на любовта, на смеха и на отмъщението.“
Думите на Роз в пролога на „Готвачката на Химлер“ изразяват кредото на тази противоречива главна героиня в творбата на френския писател Франц-Оливие Жизбер. Наситен, задълбочен, едновременно сериозен и забавен – такъв е романът на Жизбер, в който съжителстват най-доброто и най-лошото от човешката природа. Синтез на бурната и кървава история на ХХ век, книгата е сравнявана от мнозина със „Стогодишния старец, който скочи през прозореца и избяга“.
Романът е разказ от първо лице на Роз – жена с драматично минало и скандална репутация, тя е талантлива готвачка, но и хландокръвен убиец, когато се отдава на голямата цел на живота си – да си отмъсти за преживяното. Оцелява напук на сполетелите я лично трагични превратности на ХХ век – арменския геноцид, ужасите на нацизма и на маоизма. Съдбата й отрежда да готви за Химлер и Хитлер, да бъде приятелка на Симон дьо Бовоар, да преживее какви ли не трагедии и да доживее до 105 години със съхранен апетит за живот и за експерименти. Оцелява без да загуби смеха, копнежа си за любов и желанието за отмъщение: трите стълба на щастието, според нейното кредо.
„Ако адът е Историята, то раят е Животът“, казва Роз, която на 105 години тя все още управлява своя прочут ресторант в Марсилия, държи пистолет в чантата си и не може да избегне еротичните помисли. В лицето на своята Роз Жизбер създава едновременно героиня и антигероиня, която буди симпания и възхищение, но и отблъсква. Нейната бруталност е неоспорима, но прелива в смес от ранимост, смелост и жизнелюбие.
Като жанр „Готвачката на Химлер“ е кръстоска между черния и историческия роман. Стилът – интелигентен и разкрепостен, кратките глави в книгата, иронията, пикантната игривост, познанията за историята, литературата и кулинарията, разказът от първо лице на дръзката и влюбена в живота главна героиня Роз – единството на всички тези елементи в творбата я правят любопитно и увлекателно четиво с динамичен и направо засмукващ сюжет – истинско литературно откритие и попадение. Почитателите на магическия реализъм на Маркес и Исабел Алиенде ще намерят подобен брутален и чувствен поглед към историята, който предизвиква усмивка, горчивина и най-вече ни кара да се замисляме.

Франц-Оливие Жизбер е френски журналист и писател, роден в САЩ през 1949. Работи за престижни издания като Le Figaro и Le Point. Автор е на сценарий за документален филм за бурните му отношения с бившия френски президент, „Никола Саркози, тайната на едно президентство“. Още с втория си роман L’Affreux, 1992, печели наградата на Френската академия. Следват още романи и няколко награди. „Готвачката на Химлер“ е неговата тринайсета книга.
“Роз, това съм аз, казва Жизбер, но също и личността, която би ми се искало да бъда. Имах желание да разкажа в роман за някои от големите драми, които бяха около нас през ХХ век. Беше време на постоянно насилие от страна на индивиди като Сталин, Хитлер и Мао, способни да убиват безмилостно и да предизвикват масова гибел.”

Седемте заповеди на Роз, издадени на 105-я й рожден ден:
– Изживявайте всеки ден, отреден ви на тази планета, като че ли е последният;
– Забравяйте всичко, но нищо не прощавайте;
– Сами наказвайте прегрешилите спрямо вас;
– Пазете се от любовта: разбирате как влизате в нея, но не знаете как ще излезете от нея;
– Никога нищо не оставяйте ни в чашата си, ни в чинията си, ни зад себе си;
– Не се страхувайте да тръгнете срещу течението. Само мъртвите риби се носят по него.
– Умирайте живи!

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ