Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Глювайн – вино срещу грип и простуда

Глювайн – вино срещу грип и простуда

Ако и вие нямате време да боледувате, то следващите редове са точно за вас! Със съдействието на Здравко Райков и неговата великолепна книга „Вино за здраве” ще ви покажем как да се предпазите от заболяванията, да прочистите тялото си от отровите, да укрепите имунната си система, да блокирате процесите на стареене на организма си. И всичко това – само с едно единствено незаменимо средство – истинското вино от узряло грозде! В този материал ще ви покажем как да преборите грипа и простудите с помощта на…

Глювайн!

Идва от немски език (gluhende Wein) и означава „пламтящо вино”. То ще ви помогне при простуда, ще ви избави от кашлица, ефективно е и при грип, пневмонии и бронхопневмонии. Задължителното условие е да се пие, докато е горещо. Класическият Глювайн е подходяща напитка и за хора, прекарали инфекциозни заболявания, при физическо и психично изтощение, при претърпели операция той възстановява силите и укрепва организма. Освен че внася калории, влияе и съдоразширяващо.

Как го приготвят германците?

Необходими са ви следните продукти: 1 бутилка червено вино, 100 г захар, 5 г канела, 10 г карамфил, 100 мл коняк, лимон по вкус, 60 мл вода. Към червеното вино се прибавят захар и подправки – най-често канела и карамфил. Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването и се препоръчва за регулиране на храносмилането. Тя помага при простудни и грипни заболявания. В подходящ съд на котлона се поставя виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила, и се нагрява до кипване. Оставя се 10-15 минути, прецежда се, добавя се конякът и се разлива в предварително затоплени чаши. Във всяка чаша се поставя резенче лимон.

Класически глинтвайн

Бургундската рецепта за приготвяне на Глювайна е малко по-различна. На две бутилки червено вино се взима една бутилка вода, в която се прави настойка от 30 г натрошена канела (в торбичка от марля например). Ако виното не е сладко, а сухо, в него се добавя захар на вкус. Винено-водната смес се довежда до кипене, към нея се прибавят малко карамфил, парченца лимон без кората, може и 1 с.л. коняк. Не е необходимо Глювайнът да ври продължително, трябва само да го поддържаме горещ.

Възможно е и по друг начин да приготвите много полезното срещу простуда и грип греяно вино. Необходими са ви една бутилка червено вино, 5-6 карамфилчета, индийско орехче – количеството му е според вкуса, вода – 60-70 мл, и захар – 1 супена лъжица. Карамфилчетата и настърганото индийско орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 минута. Сместа престоява около 10 минути. Виното се излива в тенджера и се слага на огъня. Когато се затопли, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 с.л. захар. Виното не се оставя в никакъв случай да кипне – Глювайнът не понася както прегряване, така и преохлаждане, тъй като виното губи букета и вкусовите си качества. То обаче трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашите или да се сложи в порцеланов чайник.

Вкусът на Глювайна зависи от това, в каква последователност се добавят компонентите. Отначало водата се смесва с червеното вино. Добавят се кората и сокът от лимон и захарта. След това сместа бавно се загрява, като се внимава да не кипне. Възможните подправки – карамфил, канела, индийско орехче, се добавят на вкус. Изпива се горещо, на бавни глътки, може и със силен горещ чай – той се добавя в тенджерата, след като захарта се е разтворила (половината от общия обем течност).

В обобщение

Глювайнът се приготвя от червено вино с добавяне на захар, лимон, мед, подправки (канела, карамфил). Истинският ароматен Глювайн е немислим, без ром или коняк. Главното правило за приготвяне на напитката е да не се допусне тя да закипи. Нагряването на виното се прави в огреупорен съд, но не и метален, и продължава, докато изчезнат белите петна. Най-добре е Глювайнът да се налее във високи прозрачни чаши с дръжки. Трябва да се употребява веднага след нагряването, докато виното не е изгубило своя букет и вкусови качества. И още нещо много важно – Глювайнът е полезен единствено в умерено количество – 1-2 чаши дневно.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ