Jarava Winery

Георги Георгиев – winebg.info

Георги Георгиев – winebg.info

В това интервю Георги Михов ви среща с Георги Георгиев, собственик на уеб портала winebg.info.

Как влязохте в света на виното? Има ли нещо, което ви провокира или мотивира?

За пръв път попаднах в света на виното с неговите аромати и вкусове на Kazanlak Rose Wine Expo преди четири години. Тогава се проведе за първи път и фестивал, където освен розета бяха представени и бели и червени вина. Да опитам толкова много вина, отвори очите и сетивата ми за един нов за мен свят – света на виното!

Има ли някой конкретен човек, който е вашето вдъхновение?

Не мога да кажа, че съм вдъхновен от конкретен човек, а по-скоро от професиите, свързани с виното. Имам предвид, че всяка професия, свързана с виното, е вдъхновяваща сама по себе си, от технолога (енолога), през дизайнера на етикети и търговеца до сомелиера. Всяка от тези професии е важна част от постигането на качествен продукт.

Имате ли любим сорт грозде и защо?

Любимите ми сортове са Димят и Рубин. И двата сорта са български и дават прекрасни вина. От Димят, при добрата винификация, се получават много ароматни, стегнати и хармонични вина. От няколко години интересът към Димята нарастна, дори някои български изби вече предлагат чисти сортови вина, които могат да се конкурират в световен мащаб. Рубинът е също интересен сорт – вината са много ароматни, с високи танини, които с времето се стопяват. Вината от Рубин, могат да отлежават, което ги прави любими за колекционерите.

Какви са очакванията ви за тенденциите във виното през следващите 1-2 години в България?

Надявам се 2015г. да не е като предишната 2014 г. – с непрекъснати валежи! Надявам се повечето от българските производители да наблегнат на отглеждането и винификацията на българските сортове. Каберне Совиньон и Шардоне се отглеждат по целия свят. Имаме чудесни винени сортове, които могат да направят много добри вина!

Къде виждате „българското вино“ през следващите 10 години на световната винена карта?

Мисля, че българските вина са конкурентни дори и сега. През 2014 г. доста български вина спечелиха награди на различни международни конкурси. За да бъдем успешни, нашите вина трябва да са различни, трябва да се съсредоточим върху производството на вина от български сортове, така те ще бъдат автентични и разпознаваеми на световния пазар.

Ако трябва да препоръчате само една българска винарна, коя би била и защо?

Не бих  се наел да посоча само една, защото много от нашите винарни имат хубави и запомнящи се вина, които съм консумирал с удоволствие и бих препоръчал.

Какво е вашето ежедневно вино?

Любимото ми ежедневно вино е бялото! Харесват ми вината от Димят, Совиньон Блан и Ризлинг, които могат да се консумират и като аперитив. Разбира се, харесвам и червени сортове, но те се съчетават с подходящо ястие.

Кое е виното, което мечтаете да опитате, независимо от страната му?

Chateau Le Pin Pomerol 1999. Да, все още не съм го опитал! Когато това се случи, ще съм щастлив да напиша за него.

Опишете българското вино само с 3 думи

Завладяващо, хармонично, неустоимо

–––––––––––––––––––

Георги Георгиев е собственик и редактор на уеб портала winebg.info и любител на добрите вина.

Материала е препубликуван от: https://sommelier.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии