Lozenitsa Estate

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписа договор за медийно партньорство между агенцията и браншови организации от лозаро-винарския сектор

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписа договор за медийно партньорство между агенцията и браншови организации от лозаро-винарския сектор
Българската телеграфна агенция (БТА) и представители на пет браншови организации от лозаро-винарския сектор подписаха днес в пресклуба на БТА договор за медийно партньорство. Под договора подписите си сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и ръководителите на Българската асоциация на независимите лозаро – винари, Българската асоциация на винените професионалисти, Националната лозаро – винарска камара, Националното сдружение на българските лозари и Черноморската регионална лозаро – винарска камара.
„По силата на този договор националният информационен институт на България ще започне системно популяризиране на дейността на сдруженията в сектора, подписали документа“, посочи Кирил Вълчев. Подписваме това споразумение между празнуването на Трифон Зарезан по стар и нов стил и се разбираме за конкретни неща, посочи той. Генералният директор на БТА уточни, че чрез рубриката си „Икономика“ БТА ще представя дейността на всяко от сдруженията всяка седмица с текстове, видео и снимки. Освен това БТА ще открие нова рубрика „БГ вино“, която ще се излъчва и в английската част на сайта на агенцията и с която ще бъде насърчавана автентичността на местните сортове вина, ще се повишават знанията и ще се популяризира виненият туризъм в България.
Кирил Вълчев припомни, че тази година БТА е домакин на юбилейната 30-а Генерална асамблея на Асоциацията на Балканските информационни агенции – Югоизточна Европа (ABNA – SE), което ще ни даде възможност с партньорите от днешното споразумение да се проведат турове за балкански журналисти. Целта е да се популяризира българското вино и се даде шанс за развитие на винения туризъм в България.
Чрез националните си пресклубове и в партньорство с лозаро-винарските сдружения БТА ще представя техните винени сортове, региони и изби, това, което големите винени държави правят отдавна, и ще го прави системно, подчерта Кирил Вълчев.

Представителите на браншовите организации благодариха на БТА за инициативата, като подчертаха, че това ще има даде възможност да разпространяват новините, които са важни за бранша. Виното може да бъде прекрасна визитна картичка на България и сътрудничеството на БТА ще позволи да се популяризира още повече тази кауза, посочиха те.
Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро – винарска камара, каза, че е време България да се върне на световната винена карта, там където й е мястото. За целта обаче подобно на инициативата на БТА е време и държавата да поеме своята отговорност към лозаро-винарския сектор. „Така, както вие ни подавате ръка, е редно и държавата да ни подаде ръка, защото виното трябва да се превърне в национална политика. Трябва да ни обърнат внимание, трябва да ни помогнат, защото в противен случай винарският сектор ще загине“, посочи Йордан Чорбаджийски.

Използвани са материали от: bta.bg и НЛВК
No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии