Jarava Winery

Галина Нифору: Стартираме Винената година в Европа🍷

Галина Нифору: Стартираме Винената година в Европа🍷

2020 тази паметна година! Както много хора биха казали, „Искам да се събудя и всичко да е било просто един сън“…. За жалост не е така, вече сме средата на година а отмениха толкова хубави винени събития. Някои от събитията бяха насрочени с нови дати, даже пренасрочени по два пъти, има такива които все още не се знае дали ще се състоят. Никой не знае какво следва,… стискаме палци за това втората половина на годината да е шарена, цветна и свободна за всичко свързано с Виното и не само 😁🥂🍷👍

В тази връзка се срещнахме с организатора на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал/BIWCF,  г-жа Галина Нифору която с радост ни съобщи за датите на провеждане на конкурса, а те са 15 – 17 юли 2020, Falkensteiner hotel, Белград, Сърбия.

Г-жо Нифору, за девета поредна година Балканския Международен Винен Конкурс ще е домакин на винарски изби от България и Балканите. Кои са основните партньори на конкурса тази година? Има ли нови сред тях?

Както може би знаете, Балканският винен форум се състои от две части – Конкурс и Фестивал. Мисля, че това е печеливша формула, както за самите изби, така и за професионалистите и любителите на вино. По този начин достигаме до много широк кръг от хора, които се интересуват от вино.

От тази година взехме решение да започнем ротация на конкурсната част и първата страна-домакин ще бъде Сърбия и по специално красивият Белград.

Може би ще ме попитате защо точно Сърбия? Наблюдавам развитието на винарския сектор на Балканите от 2011 година, когато се роди идеята ни съвместно с Константинос Лазаракис, първият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа.

Сърбия направи много големи крачки напред и като нови лозя и като създаване на нови изби и вече като брандиране със създаване на организацията “Вино от Сърбия”, която е подпомогната от сръбската държава.

Тази организация ще бъде и основен партньор на 9-я Балкански винен конкурс, който ще се проведе на 15-17 юли в хотел Фалкенщайнер, Белград.  Друг важен  партньор е  Сръбската търговско-промишлена палата, с която също сме в много добро сътрудничество.

Огромни благодарности и на Игор Лукович, издател на списание “Вино & Фино”, наш основен медиен партньор в Сърбия и главен съорганизатор на BIWC 2020. Игор е журирал във всички издания досега и това ще е първото, в което той няма да участва, защото е от отганизационния комитет. Искам да благодаря и на организацията  на сръбските сомелиери “SERSA” , която ще осигури сомелиери, които да помогнат в организирането на самия Конкурс.

Миналата година в конкурса участваха над 230 винопроизводители, които представиха 830 вида вина. Какво да очакваме на деветия Балканския Международен Винен Конкурс?

Колкото и странно да звучи, очакваме повече участници тази година, въпреки извънредната ситуация или може би точно заради нея. Много събития бяха канселирани и ние стартираме наново винената година в Европа. Още преди пандемията бяхме решили в последния ден на Конкурса в Белград да направим търговска дегустация на вината, участвали в него, с вносители, дистрибутори и търговсци от Сърбия, региона и Европа.

Щастлива съм, че има голям интерес, както от страна на избите да се включат в нея, така и от страна на търговците!

 Ще вземат ли участие нови изби и кои са те?

Имаме доста нови изби до момента, които досега не са участвали в Конкурса, избите също изпращат повече вина за оценяване. Мисля, че това е чудесно, защото и ние от своя страна правим много за полуляризирането им. Подновихме традицията на дигиталния ни каталог, който изпращаме до 15 000 вносители и дистрибутори от целия свят и това е шанс за избите да достигнат до строго таргетирана общност от професионалисти. Публикуваме и в нашите социални мрежи и така популяризирането на всички изби, спечелили медали е голямо.

Конкурса трябваше да се проведе в Белград от 28 до 30 май, но по обясними причини а именно пандемията от коронавируса, наложи отлагането и направо отменянето на много събития във винения бранш. Какви са за Балканския Международен Винен Конкурс, неудобствата които създаде тази обстановка?

Единствените ни притеснения са дали навреме ще отпадне карантината при влизане в Сърбия и после в завръщането на журито в техните страни. Следим постоянно новините и мисля, че тази карантина ще отпадне в най-скоро време. Италия отваря границите си на 3 юни, Германия, Австрия, Чехия и други страни са напът. Имаме цели два месеца и мисля, че всичко ще протече дори по-добре от очакваното.

Нашите партньори в Сърбия ни помагат много, за което сме им признателни. Те дълбоко рабират ползите от отзвука, който ще има събитието за страната им и в позиционирането й на страна, в която се провеждат успешно международни събития от такъв ранг. Нека не забравяме, че Балканския винен конкурс и фестивал е единственото събитие на Балканите, на което присъстват поне 4 Masters of Wine  и тази година ще имаме за втори път и участие на Master Sommelier – Светослав Манолев, първият българин, носител на тази престижна титла.

Основните ни притеснения са за Балканския винен фестивал, който се очаква от толкова много любители и винени професионалисти, но още не знаем дали ще получим разрешение да го проведем. Имаме предимство, че събитието се организира на открито пред НДК и мисля, че ще зарадваме нашите почитатели с едно много силно издание.

Ще следим събитията обнадеждени, че след Балканския Международен Винен Конкурс 2020, ще можем да се срещнем пред НДК във „Виненото градче“ и опитаме вината от Балканите!🥂🍷

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии