Jarava Winery

Галина Нифору за Августиада 2020

Галина Нифору за Августиада 2020

Г-жо Нифору, за девета поредна година гр. Ст. Загора ще е домакин на Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Винаги до сега събитието се е провеждало в началото на октомври, тази година датите са изместени, има ли причина за това?
Датите на Августиада  досега са били около 12-14 октомври. Изместихме събитието, защото още от миналата година искаме да го изнесем на открито, след опита който имам в организирането на открито на Балканския винен фестивал. Септември е много по-подходящ месец за събития на открито. Мисля, че така се получава една наистина фестивална атмосфера, много повече хора могат да го посетят, а тази година това е един чудесен шанс да го проведем, тъй като събитията на закрито не са разрешени а това наше решение идеално съвпадна и с противоепидемичните мерки.

Миналата година участваха над 25 винопроизводители, които представиха близо 200 вида вина. Какво да очакваме на деветото издание ?
Ще се представят около 30 изложители, като тази година ще имаме много силен фууд корнър, така че вино и храна и добро настроение ще бъдат налице.

Фестивалът се провежда за девета поредна година, което го нарежда сред устойчивите във времето винени събития. Как успявате да поддържате интереса на винените любители и каква е ролята на съпътстващата програма?
Интересът е огромен и расте с всяко изминало издание! В Стара Загора това е единственото винено събитие, а там има много любители на доброто вино и добрата храна. Традиционно идват и много гости от София, Пловдив и околността. Вече за четвърти път ще организираме конкурса “Царица на Августиада”. Подготвяме Мега спектакъл в Държавна Опера Стара Загора на 25 септември вечерта, който е с вход свободен. А за тези, които искат да са и на Фестивала и на спектакъла, ще ги улесним, слагайки голям екран, на който ще се наблюдава изборът на Царицата!

Тази година подготвяме голямо дефиле на всички участници, предвождано от Царица на Августиада и нейните подгласнички, с участието на Държавен куклен театър Стара Загора,  Читалище “Св. Климент Охридски”, шествие на професионалните готвачи и мног други! Царицата на Августиада ще бъде на специална колесница, реплика от древна Августа Траяна! Шествието започва в събота 26 септември от 10:00 по главните улици на града!

Всяко винено изложение си има своята публика и атмосфера. Какво отличава Августиада от другите винени изложения. Каква е атмосферата?
Августиада е фестивал на виното и културното наследство. В нея акцент освен виното е и културата. На откритата сцена ще се изявяват много творци и артисти от Държавна Опера Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, много състави, певци и други творци. Августиада е истински празник на сетивата!

Повече за Августиада
Събитието във Facebook

 

5.0/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии