Галина Нифору за Августиада 2020

Галина Нифору за Августиада 2020
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Г-жо Нифору, за девета поредна година гр. Ст. Загора ще е домакин на Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Винаги до сега събитието се е провеждало в началото на октомври, тази година датите са изместени, има ли причина за това?
Датите на Августиада  досега са били около 12-14 октомври. Изместихме събитието, защото още от миналата година искаме да го изнесем на открито, след опита който имам в организирането на открито на Балканския винен фестивал. Септември е много по-подходящ месец за събития на открито. Мисля, че така се получава една наистина фестивална атмосфера, много повече хора могат да го посетят, а тази година това е един чудесен шанс да го проведем, тъй като събитията на закрито не са разрешени а това наше решение идеално съвпадна и с противоепидемичните мерки.

Миналата година участваха над 25 винопроизводители, които представиха близо 200 вида вина. Какво да очакваме на деветото издание ?
Ще се представят около 30 изложители, като тази година ще имаме много силен фууд корнър, така че вино и храна и добро настроение ще бъдат налице.

Фестивалът се провежда за девета поредна година, което го нарежда сред устойчивите във времето винени събития. Как успявате да поддържате интереса на винените любители и каква е ролята на съпътстващата програма?
Интересът е огромен и расте с всяко изминало издание! В Стара Загора това е единственото винено събитие, а там има много любители на доброто вино и добрата храна. Традиционно идват и много гости от София, Пловдив и околността. Вече за четвърти път ще организираме конкурса “Царица на Августиада”. Подготвяме Мега спектакъл в Държавна Опера Стара Загора на 25 септември вечерта, който е с вход свободен. А за тези, които искат да са и на Фестивала и на спектакъла, ще ги улесним, слагайки голям екран, на който ще се наблюдава изборът на Царицата!

Тази година подготвяме голямо дефиле на всички участници, предвождано от Царица на Августиада и нейните подгласнички, с участието на Държавен куклен театър Стара Загора,  Читалище “Св. Климент Охридски”, шествие на професионалните готвачи и мног други! Царицата на Августиада ще бъде на специална колесница, реплика от древна Августа Траяна! Шествието започва в събота 26 септември от 10:00 по главните улици на града!

Всяко винено изложение си има своята публика и атмосфера. Какво отличава Августиада от другите винени изложения. Каква е атмосферата?
Августиада е фестивал на виното и културното наследство. В нея акцент освен виното е и културата. На откритата сцена ще се изявяват много творци и артисти от Държавна Опера Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, много състави, певци и други творци. Августиада е истински празник на сетивата!

Августиада 2020Повече за Августиада
Събитието във Facebook

 

Подобни статии