Jarava Winery

В Украйна винената култура „избухва“ и те се насочват към вина от балканските държави.

В Украйна винената култура „избухва“ и те се насочват към вина от балканските държави.

Разговаряме с Галина Нифору която преди броени дни се завърна с екипа си от Киев, Украйна. Там те с няколко български изби представиха България на виненото изложение Wine & Spirits Ukraine 2021.

Нека въведем малко нашата аудитория с първия ни въпрос: Какво е EUSHARES?

Europe Shares е съвместен проект за промоция на европейски продукти (в нашия случай български вина) на Българската асоциация на  производителите и износителите на вино и на Baltic Gastronomy Leaders, литовска асоциация, която рекламира храни от Литва. Проектът е насочен за трети страни, тоест страни, извън Европейския съюз и вече успешно работим в Китай, Япония, Южна Корея, САЩ, Украна и Казахстан.

Какви са целите на Eushares Bulgaria?

Целта на проекта и в частност на Българската асоциация на производителите и износителите на вино, като единствената организация в България за промотиране на българското вино на международните пазари е трайно навлизане в тези пазари, запознаване на професионалистите в бранша, както и крайния консуматор с качествата на българското вино, трайно увеличаване на експортните цени и обема на износ за тези страни.

Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria

Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares BulgariaWine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares BulgariaWine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares BulgariaWine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria

Какво е впечатлението ви от украинската винена култура?

Ще се изненадате, ако  Ви кажа, че Украйна само за 10 години е постигнала толкова много по отношение на винената си култура. Бяхме 10 дни в Киев и успяхме да посетим много и най-различни ресторанти, винени магазини, супермаркети, различни винени събития. В Киев могат да се намерят вина от всички страни-винопроизводителки, разбира се Франция и Италия са водещи, но добрата новина е, че се засилва тренда за Балкански вина  и България влиза в тази категория.

Виждате ли перспектива/интерес към българското вино в този нов, развиващ се пазар?

Като председател на Българската асоциация на производителите и износителите на вино поемам ангажимент българското вино да стъпи трайно на Украинския пазар до няколко години. Това, разбира се зависи и от активността и модерното мислене на самите винарски изби у нас. Изисква се усилие, желание и стремеж за развитие. БАПИВ е единствената организация в България, която работи целенасочено за навлизане на ключови за България пазари. В Украйна, заедно с помощта на нашите литовски партньори, на Българското посолство в лицето на г-н Стефан Софрониев, завеждащ служба СТИВ и разбира се на помощта на нашите украински партньори от организацията на сомелиерите на Украйна в лицето на председателя й Дмитро Сидоренко, организирахме прекрасно лансиране на българските вина в Украйна.

Конкурентоспособна ли е България спрямо другите страни-винопроизводители на украинския пазар?

Аз мисля, че като съотношение цена/качество България е силно конкурентна на пазара в Украйна. Това, по което трябва да работим е изграждането на позитивен и стабилен имидж. Планирали сме много и различни формати събития, които ще достигнат до професионалисти и крайни консуматори, до различни целеви групи – бизнес конгреси, B2B срещи, семинари и майсторски класове, участия в изложения, търговски промоции, дисплеи в магазини и супермаркети, посещения от вносители в България и посещения на български изби и други. Това ще доведе до трайно и позитивно отношение на консуматора и на търговските партньори,  а от там увеличение на износа!

Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria

Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria Wine & Spirits Ukraine 2021 - Eushares Bulgaria

Кои изби български винарски изби участваха на изложението?

В проекта участват Катаржина Естейт, Бонония Естейт, Александра Естейт, Ая Естейт (Сийуайнс), Винарска изба Рупел, Вина Винера, Дадалеме, Златен Рожен. Очакваме да се включат и други изби. Добрата новина, че някои от тези изби вече имат сериозна заявка за стъпване на пазара в сериозни вериги магазини, което от своя страна ще доведе  до поставяне на категорията „Българско вино“ на рафтовете на супермаркетите, винените магазини и разбира се в ХОРЕКА сектора.

В Украйна винената култура „избухва“ и те се насочват към вина от балканските държави. Тази тенденция се наблюдава на много пазари в света след умората от вината на традиционните страни като Франция, Италия, Испания. Двустранните икономически отношения се задълбочават и миналата седмица е била създадена Българо-украинска търговска камара по инициатива на българското посолство специално на г-н Стефан Софрониев, завеждащ СТИВ и Украинската търговско-промишлена палата. За председател на българо-украинската камара е избран Иван Плачков, бесарабски българин, бивш министър на енергетиката на Украйна и собственик на изба, който присъства на всички наши събития и ще ни подкрепя и занапред!

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ