Jarava Winery

В Италия пресъздадоха „подводно“ вино по древногръцка технология

В Италия пресъздадоха „подводно“ вино по древногръцка технология

Ентусиазирани тоскански винопроизводители обединиха усилия с историци и учени, за да пресъздадат вино от гръцкия остров Хисос, използвайки технология, датираща от близо две и половина хиляди години, предава РИА Новости.
За целта гроздето отлежава в морска вода, изсушава се на слънце и след това се поставя за ферментация в глинени амфори.

„Аз произвеждам вино в съдове от теракота от 11 години и добре изучавах историята на т.нар. глинено вино , експериментирах много с грозде. През април 2018 г., се срещнах с професор по енология в Миланския университет. Той писа за особеностите на виното от гръцкия остров Хиос и предложи да го създадем на Елба“, заяви винопроизводителят Антонио Ариги, един от основните създатели на новото вино, наречено Несос.

Изследователите са успели да установят, че древните гърци са потапяли гроздето в дървени кошници в морска вода, така че солта да измие плаката от плодовете. Виното придобива нов вкус след добавяне на мед или стафиди. Едва тогава то е било транспортирано до Масалия, днешна Марсилия.

„На връщане са спирали на остров Елба и затова тук бяха намерени много амфори от Хиос. За производството на вино използвахме сорта грозде Ансоника“, поясни Ариги.
Според думите му експериментът, научната подкрепа на който е осигурен от Университета в Пиза, е стартирал през септември 2018 г., когато 200 килограма грозде са били натоварени в морето в плетени кошници. То е оставено за пет дни на дълбочина от седем метра.

Източник: novini.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии