В Израел ще пресъздадат виното на Исус

В Израел ще пресъздадат виното на Исус
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

В Библията се разказва, как по време на сватба в Кана Галилейска Исус превръща въдата във вино. Сега учени от Ариелския университет в Израел се надяват, че могат да възпроизведат виното, което преди 2000 години се е произвеждало по тези места. С помощта на генетичен анализ те се надяват да открият гроздови семки, от които да израстат лози, аналогични на онези, от които е произвеждано виното по времето на Христос.

Екипът енолози (специалисти в областта на производството на вино) се ръководи от Еляшив Дрори. Изследванията си те извършват върху гроздови семки, открити в руините на еврейски храмове, както и в няколко глинени съда, използвани за съхраняване на вино. По време на анализите учените са открили 120 сорта грозде, расли по земите на днешен Израел – 50 от сортовете са одомашнени, 20 пък са пригодни за приготвянето на вина.
Изследователите смятат, че генетичният материал от древните лози, запазил се в откритите семена, ще може да се пренесе върху един от местните израелски сортове грозде и по този начин ще може да се отгледа грозде, идентично с онова, отглеждано преди две хилядолетия.
През миналата година винарската изба Recanati Winery, в сътрудничество с Дрори, произвежда 2480 бутилки вино от сорта “марави”, който се смята за почти изчезнал, но е възроден благодарение на находките на енолозите. Според учените това грозде е растяло в околностите на Витлеем около началото на II век.
По думите на Дрори, за него и колегите му реконструкцията на древните сортове лоза и вината от тях, е въпрос на национална гордост.
Търсенето на нови местни сортове се извършва на територията на цял Израел, в това число и в долината Тимна – мястото, където се намират древните медни рудници от Х век пр.н.е. Това е времето, когато управлява легендарният цар Соломон.
Виното от времето на Исус Христос ще бъде пресъздадено чрез селекция от 30 сорта древно грозде. Най-вероятният “кандидат” сред тях е сортът “дабуки”.
Понякога археолозите и специалистите не се налага да пресъздават по сложни начини древни вина. Късметът в някои случаи им предоставя възможността да видят истински образци от напитката, запазили се до наши дни. В Китай, например, по време на разкопки в северозападната провинция Шънси, край древния град Байшуй, сред различната погребална утвар, открита в един от гробовете, бяха открити запечатани съдове с вино, “отлежавало” цели 2400 години.

Източник: BIG5

Подобни статии