В Израел пуснаха вино от местен сорт грозде

В Израел пуснаха вино от местен сорт грозде
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)
Израел пусна първото си търговско вино от автохтонно грозде.

Марави е открит преди повече от три години по време на проучване на местните сортове грозде от д-р Шиби Дрори, който е собственик на винарската Gvaot Winery, разположена между израелските села Шило и Ели.

Според Haaretz.com, като се започне от 2011 г., Дрори (с помощта на изследователи от университета Ариел на Западния бряг) е идентифицирал близо 120 сорта грозде, включително 20, които може да са подходящи за винопроизводство, и два сорта, които нямат връзка с всеки друг сорт в света, бялото грозде Хамдани (известно още като Марави) и Джандали.

Миналата година малка винарна, стопанисвана от Салезийския манастир, направи смес от тези сортове.
Пускането в търговската мрежа на вино от тези сортове обаче се случи едва през октомври 2015 г., когато израелската винарна Recanati представи вина от Марави в Италия на международното изложение Milan Expo 2015.

Recanati's Marawi 2014
Recanati’s Marawi 2014

Recanati’s Marawi 2014 е продукт в партньорство с д-р Шиби Дрори и палестинско лозе край Витлеем, така че етикетът съдържа надписи както на арабски, така и на иврит.

Идо Левинсън от Винарна Реканати каза: „Смятаме, че постигнахме страхотни резултати. Мисля, че правим история, да не говорим за страхотния вкус. “

Произведени са близо 2500 бутилки вино, цената им на дребно е около 30 долара. Казват, че виното има светеща киселинност и тонове на ябълка и праскова в послевкус.

Преди откриването на сортовете Марави и Джандали се е смятало, че в Израел няма уникални местни сортове грозде, въпреки че имената на сортовете, използвани за винопроизводството в средата на XIX век, са били известни. Сред тях са белите- Хеврони, Дабуки, Марави, Халбани, Шарвиши, Хамдани, Джандали и червени – Зейтани, Каркашани, Разаки, Караши, Балади.

Най-разпространените сортове грозде в Израел днес са Каберне Совиньон, Мерло и Каринян.

Източник: wine-mag.ru

Подобни статии