Lozenitsa Estate

В Израел пуснаха вино от местен сорт грозде

В Израел пуснаха вино от местен сорт грозде
Израел пусна първото си търговско вино от автохтонно грозде.

Марави е открит преди повече от три години по време на проучване на местните сортове грозде от д-р Шиби Дрори, който е собственик на винарската Gvaot Winery, разположена между израелските села Шило и Ели.

Според Haaretz.com, като се започне от 2011 г., Дрори (с помощта на изследователи от университета Ариел на Западния бряг) е идентифицирал близо 120 сорта грозде, включително 20, които може да са подходящи за винопроизводство, и два сорта, които нямат връзка с всеки друг сорт в света, бялото грозде Хамдани (известно още като Марави) и Джандали.

Миналата година малка винарна, стопанисвана от Салезийския манастир, направи смес от тези сортове.
Пускането в търговската мрежа на вино от тези сортове обаче се случи едва през октомври 2015 г., когато израелската винарна Recanati представи вина от Марави в Италия на международното изложение Milan Expo 2015.

Recanati's Marawi 2014
Recanati’s Marawi 2014

Recanati’s Marawi 2014 е продукт в партньорство с д-р Шиби Дрори и палестинско лозе край Витлеем, така че етикетът съдържа надписи както на арабски, така и на иврит.

Идо Левинсън от Винарна Реканати каза: „Смятаме, че постигнахме страхотни резултати. Мисля, че правим история, да не говорим за страхотния вкус. “

Произведени са близо 2500 бутилки вино, цената им на дребно е около 30 долара. Казват, че виното има светеща киселинност и тонове на ябълка и праскова в послевкус.

Преди откриването на сортовете Марави и Джандали се е смятало, че в Израел няма уникални местни сортове грозде, въпреки че имената на сортовете, използвани за винопроизводството в средата на XIX век, са били известни. Сред тях са белите- Хеврони, Дабуки, Марави, Халбани, Шарвиши, Хамдани, Джандали и червени – Зейтани, Каркашани, Разаки, Караши, Балади.

Най-разпространените сортове грозде в Израел днес са Каберне Совиньон, Мерло и Каринян.

Източник: wine-mag.ru

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии