Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Всичко, което трябва да знаете за розето

Всичко, което трябва да знаете за розето

Мислете в розово

Винените експерти някога поетично описваха колко ужасно неразбрано е розето. Твърдеше се, че то страда от пигментация; eнергичните, сухи, добре направени розета бяха като цяло игнорирани, тъй като винолюбителите приемаха, че тези розови вина ще бъдат сладки, недобре направени, или и двете едновременно.

За щастие на любителите на розeто, тези времена отдавна отминаха.

Вече можем спокойно да твърдим, че няма друго вино, което да е толкова секси, колкото розето. То се пие леко и е елегантно, и малко стилове вино могат да се доближат до невероятната му визуална привлекателност; цветът му варира от леко докосване на розово чак до наситено кървавочервено.

Надали е изненадващо, че розето се радва на стабилен възход от години, като сухите му версии се продават с бесни темпове, а дори вездесъщият, често сладък бял зинфандел регистрира сериозно подобрение на качеството.

Вече проблемът с купуването и консумацията на розе всъщност е, че имате твърде много възможности за избор от висококачествени алтернативи, а не твърде малко.

Розето обикновено се прави по един от два възможни способа.

Изключваме приеманата негативно и като цяло избягвана практика на смесване на червено и бяло вино, за да се получи „розе“.

Резултатите обикновено са не особено добри – и тази практика е забранена от повечето регулации за вино с контролиран произход, така че е необичайно да попаднете на такъв тип розе.

Някои розета са създадени чрез метода saignee („кръвопускане“). Saignee розе се получава, като част от гроздовия сок при производство на червено вино се „кръвопуска“. Винените експерти гледат с пренебрежение към тази техника, но напредъкът на технологиите е направил процеса със зловещо име успешно средство за създаване на свръхлеки за консумация розета.

Най-добрите розета обаче са буквално планирани от самото начало единствено като розе.

В тези случаи, гроздето се отглежда и бере така, че да подчертава силната киселинност и после се пресова с лек контакт с гроздовите люспи, за да подчертае цвета и плодовия вкус. За щастие, тези видове розе все още са относително достъпни, макар някои редки версии да достигат $100 за бутилка.

Ако търсите качествено сухо розе това лято, няколко винарски региона се специализират в него, като има вариации в цвета, вкуса и стила, отговарящи на предпочитанията на почти всяко небце.

Прованс (Франция)

Пиенето на розе в Южна Франция по Ривиерата звучи смислено – може би затова и Прованс се приема за духовна родина на розето.

Повече от 60% от виното, произведено в региона, е розе. Грозде от сортовете гренаш и сенсо се използва често, но регионът е най-известен със сорта мурведър. Често може да се насладите на розе от Прованс за по-малко от $20 за бутилка, като те са особено подходящи за пролетта и лятото. Те са с по-леко тяло и преливат от жизнена киселинност, като предлагат аромат на свежи цветя и червени плодове.

Кот дю Рон (Франция)

Долината на Рона във Франция е прочута с най-често относително скъпите си червени си вина, произведени от сира, мурведр и гренаш, но си е изградила репутация и на предпочитано място за отлично по-евтино розе.

Розето от Кот дю Рон като цяло е с по-тъмни тонове и по-тежък вкус от провансалския си еквивалент, и предлага по-силен черешов аромат. Кот дю Рон е мястото, към което да се насочите, ако не искате да похарчите цяло състояние (за $12-$20 ще получите много приятно розе от тази част на света), но все пак държите на вкусно розе с достатъчно тежест, за да съпровожда ястията на масата за пикник.

Риоха (Испания)

Естествено вече знаете, че Риоха е лидерът в испанските червени вина (които се правят предимно от сортовете темпранийо и гарнача (гренаш)). Но търсачите на изгодни сделки не бива да пренебрегват тамошното розе, което е сред най-добрите розови вина на пазара в момента.

Само срещу $9 може да получите бутилка розе от Риоха, което ще запомните задълго. Розето от Риоха е подходящо към храна, с изненадваща дълбочина и изтънченост за цената си. В него ще откриете аромат на диви ягоди и нотки на цветя и билки. Естествено, то върви перфектно с испански ястия !

Мендоса (Аржентина)

Аржентина отдавна е приемен дом на червеното грозде малбек – и там се правят ароматни, тежки червени вина. Но малбек е способен да бъде и лек и красив, както личи от евтиното, но живо флорално розе, което се прави от това грозде във високопланинските пустинни лозя на Мендоса.

Тези красиви тъмни розета запазват агресивните малинови и пикантни билкови аромати на малбек, но намаляват леко силата им. Те са чудесен избор към колбаси.

Тавел (Франция)

Накрая се насочваме обратно към долината на Рона във Франция, към малък регион, който прави само розе. Тавел предлага розета, които могат да се конкурират пълноценно с червените вина.

Няма други толкова тежки розови вина, и те успяват да съчетаят тежестта с жива киселинност, богат вкус, аромат на тъмни червени плодове и елегантни нотки на роза.

Ще ви е нужен силен апетит, предпочитания към тежките вина и по-дебел портфейл, за да консумирате вината от Тавел, но резултатите са уникални за света на виното. Ако някое розе е подходящо за консумация със стек, то би било именно от този регион.

Независимо дали ще изберете леко, флорално, билково розе от Прованс или богато, тежко розово вино от Тавел, има бутилка розе за почти всеки вкус и бюджет. Научете се да се наслаждавате на тези прекрасни вина, а ако все още вярвате, че розето е сладко и по-низшо вино, време е да преосмислите възприятията си!

Текст: goodlife.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ