Jarava Winery

Всичко което трябва да знаете за района на Лугана в Италия

Всичко което трябва да знаете за района на Лугана в Италия

В северна Италия, на юг от девствените води на езерото Гарда, се намира малък район, чиито хълмове са живи, но не само с музика, с нещо много по-ценно: лозята, Trebbiano di Lugana, където се произвеждат едни от най-добрите бели италиански вина.

Лугана, буйната земя, която се простира през границата на Ломбардия и Венето. Района е известен като един от първите в Италия и първият в Ломбардия – която спечели желаното признание DOC.

Вината от Лугана със своите хармонични букети и минерални нотки, са едни от най-обичаните италиански бели вина в света. Въпреки, че регионът може да изнесе 70% от виното си, което го прави по-лесно за енофилите извън региона, да се насладят на бутилка в любимия си ресторант или вкъщи – вярваме, че те са най-добре консумирани в самата Лугана, където дегустацията е подсилена от живописни гледки, богата история и мек бриз, плъзгащ се по повърхността на езерото Гарда.

Нямате нужда от извинение, за да се впуснете в италианска екскурзия. Налейте си чаша вино и се пригответе да се влюбите в Лугана.

ЕДНО ДОБРО ВИНО

Винен регион Лугана се състои от земна морена или ледникова утайка, която датира от третичния период, преди около 15 000 години. До Втората световна война вината от Лугана се смятаха за „трапезно вино“ за ежедневна консумация. През 60-те обаче, Серхио Зенато видял невероятния потенциал на лозята на Trebbiano di Lugana и предприел действия.

Въпреки че земята, компактна и трудна във време на суша, мека и кална след дъжд – представляваше значителни предизвикателства, той продължи да се фокусира върху високото качество и ниските добиви. Мълвата се разпространи чрез пътуванията на Зенато, а жадните туристи развиха вкус към виното. Когато Лугана получи статут на DOC, през 1967 г. други амбициозни и страстни винопроизводители последваха неговия опит. От този момент нататък нямаше никакво съмнение: Лугана се върна, и е по-добре от всякога.

През 60-те години на миналия век Серджо Зенато видял невероятния потенциал на лозята на Trebbiano di Lugana и предприел действия.

„Възстановихме древен сорт грозде, почти напълно изоставен, и го върнахме към живота, уважавайки територията и цикъла на природата“, казва Надя Зенато, дъщеря на Серджо, която управлява имота на Зенато с майка си и брат си.

Тази страст към земята и гроздето, подобряване на качеството и уважението към традицията са в основата на „Душата на Лугана“, която привлича любителите на виното от целия свят, обещавайки добри вина, добри времена и истински вкус.

НА БРЕГА

Една от отличителните черти на района на Лугана е езерото Гарда, където посетителите се събират, за да се насладят на плуване, туризъм, планинско колоездене и водни спортове (или предпочитаната от нас дейност: излежаване в ресторант на брега с чаша вино). Най-голямото езеро в Италия, поразителният цвят на Гарда и чистите води го правят невероятно живописна ваканционна дестинация.

Планините Гарда и хълмовете, разположени в южните варовикови Алпи, прегръщат северните брегове на езерото. Южните брегове близо до Лугана са по-малко планински и предлагат лесен достъп до красивите плажове, където посетителите и местните жители могат да релаксират на италианското слънце и кристалните води. Носът е с перфектен бряг, където можете да се приютите в сянката на замъка Скалигеро който е крепост на брега на езерото от епохата на Скалигер.

Най-голямото езеро в Италия, поразителният цвят на Гарда и чистите води го правят невероятно живописна ваканционна дестинация.

Разбира се, ползите от езерото не са само живописни, те са и научни. Водата играе основна роля в създаването на благоприятни условия – мек климат, богати на минерали глинести почви – които са отговорни за специфичните нотки на луганските вина. Мястото в близост до езерото Гарда например се характеризира със своята глинеста почва и там, на границата с Венето, ще откриете уникалната подзона, известна като Сан Бенедето ди Лугана. San Benedetto DOC , е плътно, пенливо вино и е направено от лозя, отглеждани в тази област, като се съчетава изключително добре с традиционни ястия – особено рибни и студени ястия.

ОЧАКВАНИЯ ЗА ГРОЗДЕ

Италия има повече винени сортове от която и да е друга страна в света – всяка от тях, както я нарича Надя Зенато, е „израз на прецизна територия и упорит труд на човека, който му е дал лична интерпретация“ – а самата Лугана има 1800 хектара Trebbiano di Lugana.

Един от най-забележителните елементи на средно-зрялото грозде е неговата гъвкавост. Благодарение на комбинацията от разнообразие, територия и климат, с това грозде може да се направят различни стилове вина. Като се има предвид статута на езерото Гарда като популярна туристическа дестинация, пенливото вино е  подходящо, забавно и празнично решение.

Всяка бутилка има своя собствена история – и всички те си струва да се опитат – но едно от които наистина обичаме, е Лугана Методо Класико Брут DOC на Зенато . Изработено от 100% Trebbiano di Lugana с търпение и страст, това вино е добро за аперитив, както и с храна, и с веселия си поток от мехурчета – служи като перфектна празнична напитка.

В Лугана винаги има нещо за празнуване. Saluti!

Източник: vinepair.com
Видео: bkwinetours.com
от Сам Сампър

 

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии