Jarava Winery

Всичко което трябва да знаете за да не изглеждате нелепо на тема вино

Всичко което трябва да знаете за да не изглеждате нелепо на тема вино

Харесвате вино, но не знаете много за него? Тази статия е добро начало, за да научите малко повече за любимата си напитка. Първото, което трябва да знаете за виното е, че има 16 основни сортове и стила които се разпространяват по целия свят и могат да бъдат намерени за продажба почти навсякъде.
1. Бордо
Терминът вино от Бордо е широко обобщение, защото има хиляди винарни в този конкретен регион на Франция. По същество червеното вино от Бордо се състои от купаж от сортове грозде Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран, към които се добавят и по-малки порции Малбек и Пети Вердо. От друга страна, бялото Бордо се прави основно от грозде Совиньон Блан и Семийон. Понякога се добавя малко Muscadelle.
2. Бургундия
Бургундските вина обикновено се правят от един от двата сорта грозде – червеното бургундско вино се прави от гроздето Пино Ноар, а бялото вино се прави от гроздето Шардоне. Това, което отличава бургундските вина от другите, използващи същите сортове, е изобилието от земя в района, където се отглежда гроздето. Тези вина се характеризират с елегантност, остър аромат и сложен (но много приятен) вкус.
3. Каберне Совиньон
Каберне совиньон е червено вино с пълно тяло, което произхожда от Франция, но гроздето, използвано за направата му, сега се отглежда по целия свят. Така наречените сортове каберне совиньон от Стария свят, като тези, отглеждани във Франция, имат повече билкови и флорални аромати в сравнение с плодовите сортове, отглеждани в лозя от „Новия свят“ (като Калифорния или Австралия). Те обикновено имат фин вкус, но оставят дълъг послевкус на езика поради високото съдържание на танини и високата киселинност.
4. Шардоне
Шардоне е най-засажданият бял сорт грозде в света. Вината могат да варират значително по вкус, от богати до леки и пикантни.
Ключовата разлика във вината Шардоне обикновено е дали са отлежавали в дъбови бъчви или не. В допълнение, вкусът на неузрялото шардоне може да варира от лимон и зелена ябълка до ананас и смокиня в зависимост от това колко дълго е отлежало.
5. Кианти
Това червено вино от Италия, Тоскана, е най-консумираното италианско вино в човешката история. Произвежда се предимно от грозде санджовезе. Това тръпчиво, пикантно и тревисто вино е толкова важно за италианската кухня, колкото доматите или зехтина.
Пикантните аромати и високата киселинност на това вино го правят перфектната гарнитура към вкусна пържола. Вкусът е малко груб и тръпчив, но това са отличителните белези на гроздето Санджовезе, а не неговите недостатъци.
6. Малбек
Дебелокожият червен сорт грозде Малбек е хибрид на два френски сорта грозде, произхождащи съответно от Монпелие и Гайлак. По-голямата част от френския Малбек сега расте в малкия град Каор. Повечето от наличните днес винени сортове Малбек идват от Мендоса, Аржентина. Напитка с аромати на касис, черни сливи и пикантна горчивина. Най-добре се комбинира с тъмно птиче месо и постни червени меса.
7. Мерло
Въпреки че вината Мерло обикновено се считат за нищо повече от второкласно Каберне Совиньон, поради разпространението на евтини, търговски сортове, не се заблуждавайте – това е първокласното грозде, което предизвиква най-голямо уважение в света на виното. Доброто мерло обикновено има мек послевкус, но вкусът варира доста драматично в зависимост от това къде е отглеждано.
8. Пино Гриджо / Гри
Пино Гриджо и Пино Гри са вина, направени от едно и също сиво-червено грозде. Това е мутация на гроздето Пино и получените вина са известни със своя освежаващ цитрусов аромат и пикантна киселинност. Вкусовете включват лайм, лимон, круша, бял нектарин и ябълка. Италианското Пино Григио е сухо и има много киселинност, френското Пино Гри е обикновено по-плътно с леки нотки на мед, а американското Пино Григио често има по-забележими плодови вкусове и по-малко киселинност.
9. Пино ноар
Това е най-ценното вино в света. Гроздето Pinot Noir е известно, че е трудно за отглеждане и това е така, защото страда от различни заболявания и също така е много податливо на мутации. Виното, произведено от този сорт, е бледо на цвят, полупрозрачно и с много деликатен вкус.
Освен това Пино Ноар може да се комбинира с много различни видове храна, защото е достатъчно лек, за да допълни риба като сьомга, но достатъчно сложен, за да допълни по-богато ястие като печена патица. Въпреки че вината Pinot Noir се произвеждат по целия свят, те обикновено са по-скъпи от различните червени вина с подобно качество.
10. Ризлинг
Бялото грозде Ризлинг произхожда от Германия, но сухите сортове се отглеждат в щата Ню Йорк, Франция в Елзас и долините Клеър и Идън в Австралия. Повечето от сладките вина Ризлинг, които се предлагат днес, идват от Германия. Всички сортове имат интензивен аромат на плодове като нектарини, кайсии и круши. Те имат много кисел вкус и варират на цвят от бледо сламено до наситено жълто.
11. Риоха
Това вино всъщност се прави от червеното грозде Tempranillo, популярно грозде, което се среща по целия свят. Родината му обаче е Испания, особено района на Риоха. Регионът използва система за класификация, за да сортира различните вина, които произвежда.
Най-висококачествените вина от Риоха се определят от времето, през което отлежават, преди да бъдат поставени в дъбови бъчви. Вкусът и послевкусът варират значително в зависимост от това колко дълго е отлежавало виното.
12. Вино розе
Противно на общоприетото схващане, виното розе не се прави от комбинация от бяло и червено грозде. Розето е слабо таниново вино, произведено от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина. Цветът на виното е розов, вариращ от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета до интензивен, тъмен, близък до светлочервения цвят. Букетът и вкусът на розето наподобяват белите вина, докато оцветяването и плътността ги приближават към червените.
13. Совиньон блан
Поради голямата популярност на винопроизводителите в Бордо и долината на Лоара, бялото грозде Совиньон Блан се отглежда във винарските райони на Стария и Новия свят. Въпреки че сортовете грозде се различават значително по външен вид и вкус в зависимост от това къде се отглеждат, вината Совиньон блан обикновено са сухи и имат аромати, вариращи от пикантен лайм до праскова.
14. Пенливи вина
Пенливите вина могат да бъдат червени, бели или розе и се произвеждат по различни начини. Всъщност има не по-малко от шест различни метода, използвани за производство на пенливи, мъниста, полутвърди или напълно пенливи вина.
Шампанското, разбира се, е най-известното пенливо вино в света. Истинското шампанско се произвежда само в региона Шампан във Франция, а традиционният метод, използван за производството му, всъщност е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В ресторант бутилка много добро шампанско може да струва хиляди долари.
15. Syrah и Shiraz
Едно от най-тъмните червени вина на пазара е Shiraz, което е кръстено на австралийските лозари, донесли френското грозде Syrah в Австралия. Шираз и Сира по същество са еднакви, те са пълни и имат богат послевкус в устата.
Виното има вкусове като горски плодове, пипер, тютюн и дори нотки на пушено месо. Те комбинират добре с добри месни ястия, но ще допълнят добре повечето други ястия.
16. Зинфандел, червено и бяло
Гроздето Зинфандел обикновено се свързва с американското западно крайбрежие, но всъщност произходът му може да бъде проследен назад до императорските градини на австрийския дворец Шьонбрун. Резници от овощни градини пристигат в Бостън през 1820-те години и лозата се разпространява оттам.
Белият Зинфандел е най-популярното грозде за производството на вино Зинфандел, което представлява около 85% от световното производство. Вината Zinfandel имат висока киселинност, понякога наричана „остра“, и характерни горски аромати, вариращи от ягоди до къпини. Ако харесвате „по-пикантни“ вкусове, опитайте да потърсите вино Zinfandel, отлежало в дъбова бъчва.

Източник: vine-nn.ru

4.8/5.0 Article rating
8 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ