Jarava Winery

Вино според характера

Вино според характера

Дамите от поколението на „Сексът и градът“ предпочитат Совиньон блан, Сира е за жени, чиято зрялост им отива

През последните десетилетия жените навлязоха в мъжкия свят, като увеличиха броя на задачите и ролите, с които се нагърбиха да изпълняват. Стараейки се да правят всичко с усмивка, много от тях намериха емоционална връзка с виното и го превърнаха в част от ритуала за релаксация и разговори с приятелки. Тази тенденция не остана незабелязана от винопроизводителите от цял свят и много от тях я поставиха в центъра на маркетинговата си стратегия.

Превръщането на виното в популярна култура сред жените у нас силно привлича и търговския директор на „Домейн Мараш” г-жа Аделина Александрова. Нейната чаровна усмивка и упоритост успяват да убедят собственика на избата да постави именно дамите в ролята на водещи при формирането на портфолиото на избата. Засадените собствени лозови масиви с различни сортове, включително и такива, които почти не се отглеждат от останалите български винопроизводители, прави идеята за вплитане на историята на гроздето и ароматно вкусовите характеристики на виното с особеностите на женския характер още по-привлекателна. Изграждането на двете продуктови серии „Ленеа“ и „Мараш“ се превръщат в истинско предизвикателство. В тях се включват онези сортове, чрез които най-ярко изпъкват във въображението качествата и

индивидуалността на различните женски образи

Така думите на Луи Пастьор: „Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света“, превръщат вината на „Домейн Мараш” в палитра от въображаеми картини, съчетаващи историята, цветовете и ароматите на вината с необятния женски свят. Едни от най-впечатляващите преливания на виното с женски образи може да открием в белите вина от серията „Ленеа“ и червените от серията „Мараш“.

Непретенциозният бял етикет с два леки щриха на серията „Ленеа“ крие онази загадъчност, чувственост и непредсказуемост на жените, която се слива с особеностите в характера на винените сортовете „Вионие”, „Совиньон блан”, „Семийон”, „Мускат” и „Коломбар”. „Вионие” например изисква високо ниво на умения от страна на всеки технолог, който се захване с този сорт. Произходът му и до ден-днешен остава неизвестен, а отглеждането му е доста трудно. Една от легендите, в които се разказва как се е отзовал в Долината на Рона, се свързва с библейския термин Gehennae (Геена), който в превод означава „Чистилище“ и се използва като име за долината, заобикалящата Ерусалим, наричана още Долината на Еном. В бутилка с етикет „Ленеа Вионие“ ще открием аналогия с онези жени, които притежават буен и същевременно с това мек характер, или накратко това са

жени, които трудно може да спечелиш, но си заслужава да го направиш

„Вионие” вината са известни и с широката гама от флорални аромати, които свързваме с жените, почитателки на парфюмите с мирис на цветя, както и с онези, които предпочитат да носят дрехи в преобладаващи светли и наситени цветове. Добрата комбинация на това вино с по-пикантните храни насочва асоциацията и към привърженичките на нетрадиционната и екзотична кухня.

Безспорният фаворит в портфолиото на серията „Ленеа“ е „Совиньон блан”, който най-често се радва на вниманието на жените мениджъри и лидери в професията. Това е един от най-ценните сортове, от които се раждат свежи, сухи и освежаващи вина, които обикновено се пият млади. Природата на жените от поколението на „Сексът и градът“ най-добре се съчетава именно с това вино, заради силно изразената им потребност да се отърсят от стреса на натовареното ежедневие, да се поддържат винаги свежи и елегантни и

да показват лека младежка незрялост в характера,

с която деликатно успяват да прикриват процесите на стареенето. Когато „Совиньон блан” се смеси с устойчивия, продуктивен и изключително добър партньор „Семийон”, се получава онзи бленд, в който добавените цитрусови аромати на лимон, лайм или зелена ябълка изпълват виното със свежест. Задължително е обаче двата сорта да са в правилната пропорция, за да не превърнат виното в кисело, а това е досущ като тандема майка и дъщеря, в който двете или ще са неразделните приятелки, или ще са вечно воюващи.

Благородният и стилен характер на „Сира”, нуждаещият се от повече топлина „Малбек” и късно съзряващият „Пти Вердо” са част от избраните червени сортове, включени в серията „Мараш“. „Сира” изплува във въображението като обаятелна, силна и интелигентна жена, която трудно изразява чувствата си и противно на женската природа, зрелостта и годините й отиват. Ароматните нотки на тъмни плодове, шоколад, кафе и черен пипер се пренасят в картината в нейния дом, където непременно ще намерим стил, чистота и подреденост, а в гардероба ще открием дрехи предимно в пастелни цветове и изчистен моден дизайн.

В огледалото на „Мараш Малбек“ пък се оглеждат непрекъснато търсещите представителки на женския пол, които

жадуват за емоционални преживявания и трудно понасят мисълта за скучно ежедневие

Образът на стеснителните и плахи, но топли и дружелюбни дами, които са готови винаги да простят, особено когато намерят своето убежище в нечии обятия, ще открием в сорта „Пти Вердо”, който е рядко срещан у нас, но все пак го има.

Картината от женски образи ще остане незавършена, ако не включим и любимото вино на нейния художник Аделина Александрова. В случая един сорт е недостатъчен и това може да бъде само купажно вино, включено в серията „Куатро“. Блендът от сортове – „Шардоне”, „Коломбар”, „Вионие” и „Семийон” – носи в себе си наниз от асоциации за женската природа на маркетинговия директор, която непременно ще е в нюансите на модерния цвят горчица с леки оттенъци на коняк. За неутралния, но същевременно ухаещ от многообразие на аромати и стил образ ще се опрем на сорта „Шардоне”, интересният характер ще отдадем на „Коломбар”, пикантният вкус – на „Вионие”, и не на последно място ще отдадем почит към балансираното партньорство със сорта „Семийон”, без което хармоничният завършек на виното няма да бъде постигнат.

А какъв е вашият характер и кое вино го отразява най-добре?

Източник: jenatadnes.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ