Jarava Winery

Вино под земята

Вино под земята

Производството на вино е водещият отрасъл в Молдова от векове насам. Всъщност тази дейност се развива на днешната територия на страната от преди 4-5 хил. години.

Историята на винарната започва по време създаването на град Кишинев през 15 в., когато има голям недостиг на камък. Поради това местните започват да извличат варовик от подземни мини. Техните многобройни, дълбоки галерии са в близост до град Крикова на 15 километра от днешната молдовска столица Кишинев.

С времето тунелите под земята стават все по-дълбоки и по-големи, а предназначението им започва да се изменя. Половината от 120-километровата мрежа от подземни коридори е превърната в луксозна винарна, а всеки коридор носи името на виното, което се съхранява вътре.

Забележителното на тази молдовска винарна е, че тунелите са на 100 метра под земята, а в цялата винарна се съхраняват над 1,25 млн. бутилки с редки сортове вино. Специалитетът на Крикова са пенливите вина, правени по класическия френски метод на френския монах Дом Пиер Периньон. Най-старите вина в огромната колекция са „Jerusalem of Easter“ и „Jan Becher“ от 1902 г.

Любопитен факт е, че, освен за любителите на напитката, Крикова има и историческо значение – по време на Втората световна война там са укривани евреи. По ирония на съдбата, част от личната колекция вино на шефа на нацисткото Луфтвафе – Херман Гьоринг, също се намира в Крикова в наши дни.

Молдова е най-големият вносител на вина в Съветския съюз, а легендите за винарната включват дори първия човек в космоса. Според една от тях през 1966 г. самият Юрий Гагарин влиза в подземната винарна и излиза два дни по-късно, подкрепян от други хора. Руският лидер Владимир Путин също е голям почитател на местната продукция и отпразнува своя 50-ти рожден ден в Крикова. Към днешна дата вече има руско ембарго върху молдовското вино, така че основният купувач на напитката е Казахстан.

Крикова наистина звучи като идеалната дестинация за винен туризъм, а добрата новина е, че в близост до нея има дори по-голяма подземна винарна. Всъщност това е най-голямата винарна в света – Милещи Мичи, чиито коридори имат обща дължина от 200 километра под земята, а над 2 млн. бутилки вино са на съхранение там.

Източник: seen.bg
Снимки: monitor.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ