Jarava Winery

Вино от космоса – продължение

Вино от космоса – продължение

Миналата година ви запознахме с новината: 12 бутилки с изискано френско вино беше изпратено в космоса за една година

Ето и развитието: Дванадесет бутилки бордо и 320 издънки лози, Мерло и Каберне Совиньон се връщат на земята тази седмица на борда на SpaceX Dragon. Виното и лозите, съхранявани на МКС, напуснаха станцията на 12 януари.

Space Cargo Unlimited (SCU), компанията, която стои зад проекта, възнамерява да отвори някои от бутилките през февруари по време на частно събитие, последвано от месеци химически тестове.

Вината и лозите прекараха от 10 до 14 месеца в космоса, през които време бяха изложени на безтегловност и по-висока радиация, отколкото на земята.

SCU и партньори, включително CNES (Национален център за научни изследвания, Тулуза), ISVV (Институт на науките Vignes and du Vin, Bordeaux) и ESA (Европейска космическа агенция) ще оценят биологичните мутации, възникнали във лозята, ще ги сравнят с останалите проби, този път на земята.

Един проект, наречен CANES, има за цел да оцени как лозите се справят със стреса и как могат да се адаптират към изменението на климата. Той също така има за цел да изследва нови „отбранителни стратегии“ срещу заболявания като плесен, според CSU.

И двата комплекта лозички се съхраняват на тъмно при едно и също ниво на влажност (70% -80%) и температура (от 0,5 до 8 ° C).

Червеното вино от неназован производител в Бордо се съхранява в космоса в продължение на 12 месеца в метални бутилки, за да се предпазят бутилките. Бутилките ще бъдат сравнени с подобни проби, оставени на земята, които са били съхранявани при същата температура (18 ° C). Екипът ще оцени дали повишените нива на радиация и безтегловност са повлияли на химичните процеси във винените бутилки.

Проектът, наречен CommuBioS, ще изследва как безтегловността влияе върху утаяването и разсейването на мехурчета и изследва дали условията са довели до развитието на вторични метаболити, колоиди и полифеноли във виното.

И двата проекта са част от поредица от космически експерименти с вино, известни като Mission WISE.

Източник: wine-mag.ru

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии