Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ – най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ – най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

Интересът към страната ни – най-големият от 11 години насам

София, 23 октомври 2017 г. Българското вино очарова посетителите на най-голямото специализирано изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, „Мегавино“. То се провежда в Брюксел за 11-та поредна година, но за първи път тази година страната ни е почетен гост („guest of honour“). «Интересът към България е огромен», споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България и организатор на българското участие. „Местата за майсторските класове за типичните български сортове – мискет, рубин и мавруд – бяха разпродадени още миналата седмица. Определено това е най-успешното участие на България в специализирания форум в Белгия от 11 години насам“, допълва тя.

9-те винопроизводители, които ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.
България е с най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г.

На нашия щанд беше и официалното откриване на цялото изложение. То започна с български народни танци. Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, представи два модерни коктейла с българска ракия „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време…“ (Once upon a time). Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial, представи наградени български ракии. Три различни съчетавания на българското вино с храна бяха показани от един от най-известните главни готвачи в Белгия, японецът Сабуро Инада, въвел фюжън кухнята там.

На официалното откриване на 20-ти октомври 2017 г. присъстваха г-жа Мая Добрева, Посланик на България в Беглия, представители на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; директорите на Concours Mondial de Bruxelles, на Spirits Selection и на Probegex; посланици и дипломати от други европейски страни; българската общност в Белгия; водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

„Мегавино“ се провежа от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. То е най-голямото изложение за вино в Бенелюкс. Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през лятото на 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.

Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет.
Рецепта на коктейл „Имало едно време…мащерка“ : 50 мл ракия, 60 мл водка, 20 мл. сок от круша; 20 мл прясно изцеден сок от лимон; 10 мл захарен сироп; 5 мл карамелов сироп; прясна мащерка.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ