Lozenitsa Estate

Вино и Древната Римска Империя

Вино и Древната Римска Империя

 Римската империя е отговорна за раждането и развитието на древната винарска индустрия. Много от вината, които пием днес, произлизат от тяхната работа.

Спомнихте си хубавото вино което пихте преди месец и е трудно да не мислите за Франция. Това може да изглежда несправедливо за останалата част от съвременните винени региони – стар и нов свят, но е истина. И все пак историята на много винарски техники датира от хиляди години, когато все още съвременна Франция, както знаем не е съществувала.

Исторически и религиозни писания разкриват, че виното е съществувало още в египетски времена, но вместо това трябва да благодарим  на древните римляни за голяма част от виното, на което се наслаждаваме днес.

Много от съвременните техники за винопроизводство са били изобретени или усъвършенствани през римската епоха. Нещо повече, разпространението на винената култура и производството на вино в цяла Европа се дължи на Древната Римска империя.

Техники на винопроизводството на Римската империя

Римляните са правили вино, използвайки много от същите техники, използвани и до днес. След прибирането на реколтата гроздето се пресова, за да се освободи сок. Това става или посредством мачкане на гроздето с крака, или с помощта на сложни машини за онова време, включващо, дървени преси, с лостове и бутала. Използваният метод на пресоване е зависел от размера и богатството на имението, което прави виното и колко вино се прави.

Гроздето е било пресовано няколко пъти, за да се извлече максималното количество мъст. Римляните са правили разликата в качеството между мъстта от първата „естествена“ преса, възникнала от комбинацията от общото тегло на гроздето и ефекта на гравитацията, и втората или третата преса, които са ръчни или механични. Трябвало е всяка преса да се обработва отделно и съответното виното се вписва в друга категория.

След това ферментира във вино в големи глинени съдове, процес който продължава между две седмици и месец. След това виното се прехвърля в амфори, в които може да се състари преди да се сервира.

Винени стилове, произвеждани от римляните

Виното съхранявано до стареене, често продължава да ферментира, отделяйки въглероден диоксид. В амфорите използвани за съхранение има малки дупки, пробити в горната им част, за да може газът, освободен от тази вторична ферментация, да излезе, в противен случай натрупването на налягане за дълго време може да доведе до повреждане на съдовете.

Римляните са разработили много  различни стилове вина

  • Falernian – най-скъпото и хубаво от всички римски вина,  с много високо алкохолно съдържание. Виното почти винаги е отлежавало много преди сервиране, като срока на отлежаване е бил около 20 години.
  • Mulsum – е направено като съвременни вина, но след това подсладено чрез добавяне на мед. Различни билки и подправки като мащерка и канела също са били добавяни, за да подобрят букета.
  • Turricuar – вино, смесено с морска вода, както и някои подправки за добавяне на сложност на вкуса. Това сухо вино е направено за да се консумира с риба и стриди.
  • Lora – най-нискокачественото вино, направено от последното пресоване на гроздето. Това вино се е пиело само от роби и войници от най-нисък ранг. Обикновено е било горчиво и силно и таниново поради дългия контакт с кожи, люспи и семена.

Както е обичайно и днес, по-висококачествените вина отлежават повече години, за да подобрят вкуса и сложността и впоследствие да увеличат стойността си. Забележително е, че най-висококачествените реколти могат да отлежават повече от 100 години, преди да бъдат отворени.

Римски винени региони

Най-престижният винопроизводствен регион в рамките на Римската империя е Помпей, южно от Неапол. Виното което се е правело от лозята които са обхващали района около града, са били предвидени по-голямата част от тях да се консумира в Рим. Близостта на региона до брега също е бил допълнителен плюс и предимство за търговията на римските провинции с чужбина.

През 79 г. сл. Хр. регионът претърпява катастрофални щети от изригването на вулкана Везувий, като лозята и складовете съхраняващи виното са напълно унищожени. Почти 200 години отнема на винената индустрия да се възстанови напълно от тези събития.

С разрастването на империята се появяват нови и интересни места за отглеждане на лози и правене на вино. Във Франция, или в Галия, както тогава е известен регионът, римляните попадат на лозя, засадени от гърците около 2000 години преди тях. Превъзходните им научни познания и разбиране на винопроизводството обаче им позволява да доразвият и увеличат производството на вино в страната. Съвременните райони на Бордо , Бургундия и долината на Рона са били признати като важни области за производство на висококачествени вина.

Освен във Франция, римляните също развиват и подобряват винопроизводството в много други страни от цялата империя, включително Испания , Германия и Англия.

Модерни примери за римско вино

Тези, които искат да опитат римското вино в съвременен вариант, могат да го направят, има някои производители, които изцяло или частично включват римските техники и стил в това вино което произвеждат днес. По-специално, винарната Mas des Tourelles използва оригинални римски техники, за да направи разнообразни сладки и сухи римски вина. Лозето им се намира на мястото на автентично римско лозе в югоизточната част на Франция, близо до долината на Рона.

Като алтернатива, вината „Orange„, наречени така заради цвета си, тези бели вина са произведени в стила на червените и техният интензивен цвят идва от продължителен контакт на сока с гроздовите ципи. Този метод на приготвяне на бели вина е бил много популярен през римско време.

Линк

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии