Jarava Winery

Виното отлежало в бъчви от бърбън не е „истинско“ но това е О.К.

Виното отлежало в бъчви от бърбън не е „истинско“ но това е О.К.

Боб Блу, технологът на Fetzer Vineyards, неофициално считан за барон на вината отлежали в бъчви от бърбън, описва своето творение като продукт на необходимост от икономия. „Спомням си, че в началото на 80-те години френският дъб за вино бе голяма работа”, Блу често е цитиран да казва. „Тъй като не е имало значителни капитали, ние използвахме бърбън -бъчви.“

1000 Stories, Зинфандел на Fetzer, отлежал в бърбън- бъчви, дебютира през 2014 г. Оттогава досега производството се е повишило от 5000 кашона до над 140 000 годишно (от по 12 бутилки). „Ние продължаваме да виждаме силен двуцифрен ръст“, казва Рейчъл Нюман, маркетинг директор на марката в имейл до VinePair.

Успехът на този продукт не е случайност. Категорията на вина отлежали в бъчви използвани за отлежаване на спиртни напитки е спечелила над 91 милиона долара през 2018 г., в сравнение с 800 000 долара през 2015 година.
Всяка по-голяма американска винена марка има серия, отлежала в бъчви от спиртни напитки. Gallo влезе в сектора с Apothic Inferno през 2016 г. Constellation същата година пускат на пазара Robert Mondavi Private Selection Каберне совиньон, отлежал в бъчва от бърбън, и пускат Cooper & Thief, бранд посветен на продукти отлежали в бъчви от висикоалкохолни напитки.

Terlato притежава The Federalist, The Wine Group прави Stave and Steel, а Treasury Wine Estates предлага линия от вина отлежали в бъчви от бърбън чрез своята марка Beringer Bros. Дори Sam‘s Club се наслаждава на парче от този пай с Batch № 198 Каберне Совиньон отлежало в бъчва от бърбън.

„Преди една година имахме само пет етикета (на вина отлежали в бъчви от спиртни напитки),“ казва Майк Осборн, основател на Wine.com. „Днес продаваме 20.“

На този етап онези, които гледат отвисоко на тази категория, могат да твърдят, че това не са „истински“ вина, и биха били прави. Всичко, от вкуса, до чашата за сервиране, опаковката и рекламата, отдалечава тези напитки от това, което хората наричат ​​„вино“.
И така, това не е вино или поне не по традиционния и разпознаваем начин. Работата е там, че точно затова всеки, който го прави или купува го харесва толкова много.
Вината отлежали в бъчви от високоалкохолни напитки не приличат на уиски или ром, които преди това са били в бъчвите, нито пък имат вкус като повечето вина от сорта Зинфандел или от Каберне Совиньон. Овъглените дъбови и опушени нотки доминират както на носа, така и на небцето, а богатият вкус и сладка ванилия са далечна и много бледа мисъл.

Структорно, техните танини са толкова добре интегрирани, че на практика са незабележими. Това ги прави изключително лесни за пиене, въпреки че редовно доближават и дори достигат 16% abv алкохол. (Напълно е възможно някой, който купува бутилка вино отлежала в бъчва от високоалкохолна напитка, да търси по-висок алкохолен градус, особено ако традиционно пият такъв алкохол.)

Целта ни е да оценим тези нюанси по нетрадиционен начин. The Federalist създаде „ръчно изработена“ чаша за бранда си с бърбън- бъчва през 2018 година, която изглежда като стандартна чаша за сервиране на високоалкохолни напитки с лед.

На уебсайта на Stave and Steel, модел облечен в Деним седи на купчина от обгорена дървесина и голяма ръждясала верига, наслаждавайки се на чаша с червена течност.Самите бутилки също нарушават традицията.

 

 

 

 

 

 

O’Neil Family Vineyards собственици на EXITUS, предлагат червената течност в прозрачни стъклени бутилки. „Ние не се крием зад оцветените стъкла“, пише марката на своя уебсайт. – Защо трябва да чакате до първото наливане, за да се насладите на интензивния пурпурен оттенък на нашия бленд отлежал в бъчва от бърбън?

 

 

 

 

Виното отлежало в бъчва от уиски на The Cooper & Thief се предлага в ниски, по-дебели бутилки с формата на класически бордолезки бутилки, докато Beringer Bros. е най-крещящият в опитите си да изглежда като алкохолна напитка: има издутина на гърлото, характерна за бутилките с шотландско уиски.
Етикетите също са забележително вдъхновени от отлежалия в дъб алкохол. Информацията за стареене на дъб, обикновено е на задния етикет на винените бутилки, тук са на видно място в етикетите на Cooper & Thief. Разликата е, че подчертаната в червено цифра е „3“, а не „10“ или „12“, и се отнася за месеци, а не годините на стареене.

Според уеб сайтовете на тези производители, ако искате да продадете на някого вино отлежало в бъчва от високоалкохолна напитка, очевидно всичко, което трябва да направите, е да ги бомбардирате с изображения на огън, бъчви и силно татуирани мъже. И ако искате наистина да говорите с тях, забравете традиционната терминология като танини и тероар ​​и ги заменете с думи, които предизвикват чувство за бунт и звездна гордост.
EXITUS твърди, че е “смел и безстрашен”, докато “родения от злото” Cooper & Thief “предизвиква традиционното” и “се гордее да прави нещата по различен начин”. Тези продукти не са направени, те са “изработени” – The Federalist очевидно прави това „със същия бунтовнически дух, който е създал нацията“.

„Определено смятам, че виното от бърбън-бъчви е чудесно въведение за тези, които традиционно предпочитат други видове алкохол, като високоалкохолни напитки“, Джейсън Додж, старши директор на винопроизводството на Robert Mondavi Private Selection.

Джеф Касаван, технолог на Cooper & Thief, е съгласен. „Вината отлежали в бъчви от бърбън са чудесен начин за любителите на спиртни напитки и бира да мислят по различен начин за виното и да изследват категорията, като започват с вино, повлияно от вкусове, които те вече обичат“, казва той.

В същото време виното с високо съдържание на алкохол подхожда на „тези, които търсят нещо, което размива границата между спиртните напитки и виното“, казва Касаван.

Ясно е кои са целевите групи на тези марки. Кой го купува е малко по-малко ясно.

В имейл до VinePair, представител на EXITUS пише, че според техните проучвания „категорията на вина отлежали в бърбън бъчви е най-привлекателна за по-младите (24-45-годишни, заможни потребители.“

Това не съответства на данните, предоставени от Wine.com. Бейби бумърс и Gen-X заемат две трети от купувачите на вино, което се продава в онлайн магазин.

„Докато Millennials (родените след 1990 година) съставляват най-големия дял от общата ни клиентска база в тази категория изглежда, че родителите им са тези, които са от значение“, казва Озборн.

Снобите на вино от всички възрасти са непоколебими. Един писател пише, че само отлежало в бъчва от спиртни напитки е не само „маркетингов трик“, но е и чудесен начин да „маскираме недостатъците от некачествения плод“. Текстът намеква факта, че въгленът от силно препечени бъчви за спиртни напитки би могъл да служи като пречистващ агент и да поправя грешки като лоши миризми. „Това е като поставяне на червило на прасе …“ пише той. – Все още е прасе!

Легитимността на категорията обаче не е от значение. Да, тези вина и брандирането им са доста еднозначни. И разбира се, феновете, които ги пият, може никога да не опитат истинско вино. Големите корпорации, които правят тези вина, едва ли ги е грижа и може би не искат тези клиенти да преминат към други стилове.

Нито една от седемте най-популярни вина от категорията не се продава за по-малко от 15 $ бутилка. The Federalist се продава за средна цена от 22 $, докато Exitus има средна стойност от 25 $. Най-ниската категория на Cooper & Thief започва още по-високо, от 30 $, а премиум Каберне се продава за 60 $.

Вината отлежали в бъчви от алкохолни напитки се продават като всичко друго, но не и ферментирал гроздов сок, така че ако хората, които пият този стил започнат да харчат повече пари за бутилки, то най-вероятно ще бъде вертикално в рамките на категорията, а не за „традиционните“ вина.

Така че, ако сянката на червилото върху тази уста на прасето ви обижда, попитайте се: Вие или свинята имате проблем?

Източник: vinepair.com
Автор: Tim McKirdy
Снимки: Internet

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии