Lozenitsa Estate

Виното на Австрия

Виното на Австрия

Навярно повечето от вас се изненадват когато чуят, че Австрия – страна свързваща се с високи планини и алпийски климат, от векове произвежда превъзходно вино. Като се започне от римляните и Карл Велики, премине се през времето на Мария Тереза и сина и Йозеф II и се стигне до по-ново време и имена като Фридрих Цвайгелт и Ленц Мозер – всички те са свързани по един или друг начин с винарството по земите на днешна Австрия.

Най-новата винена история на Австрия започва през 80-те години на 20-ти век, след един международен скандал (1985). Тогава в австрийски десертни вина е открито съединението диетиленгликол, което взривява общественото мнение. На следващата година след този нелицеприятен случай, е приет нов закон за виното, който въвежда строги правила в контрола на качеството във винопроизводството. Стартира се процес на преподреждане на приоритетите и пренаписването на стратегията за развитие на винарския бранш, като основен двигател на промяната е Австрийския винен борд (Austrian Wine Marketing Board)(1986). Наистина е постижение, че почти всички успехи на австрийските вина са се случили през последните 20 години. През този период Австрия е успяла да модернизира своята винарска индустрия, направила е разпознаваеми вината си, като същевременно не е загърбила традициите, свързани с местните сортове.

Като повратен момент в реабилитацията на Австрия на световната винена сцена, е една сляпа дегустация в Лондон през есента на 2002 г. Тогава няколко австрийски грюнера заемат първите места, като изпреварват елитни бели вина от Франция, Калифорния и Австралия, а най-високо оцененото шардоне също е австрийско. След този успех, във винените среди отново започва да се говори с респект за австрийските бели вина. Най-влиятелното списание за оценки на вина “Wine Advocate” на Робърт Паркър, всяка година прави класация по своя 100-точкова система, на вина с претенции за международно значение. В едно от изданията за реколта 2006 г. от 500 дегустирани австрийски вина, над 200 са оценени с 90 и повече точки, а 8 от тях с 96 и повече точки, което само по себе си е небивал успех.

Региони

Нидеростерайх

Weinviertel / Вайнвиртел
Този „Винен гигант” заема около 16 000 хектара с лозя. Доминиращите видове почви са льос, глинест льос, скалиста почва и чернозем. Основните винени сортове са Grüner Veltliner, Welschriesling, Weiβburgunder, Riesling, и Zweigelt. Шардоне и Blauer Portugieser са специалитет на района.

Wachau / Вахау
1390 хектара с лозя са засети върху изветряла скална маса, а по-надолу по хълмовете – пясък и льос. Основните сортове са Grüner Veltliner и Riesling. Newburger и Gelber Muskateller са сред редките сортове, произвеждани в този район.

Kremstal / Кремстал
2170 хектара лозя са разположени по северните и южни склонове. Около град Кремс скалистите почви са заети най-вече с Grüner Veltliner и Riesling. Специалитет на района е Roter Veltliner.

Kamptal / Камптал
3870 хектара са засети основно с Grüner Veltliner и Riesling. Пино Блан и Шардоне също дават добри резултати, а значението на червените cuvée непрекъснато нараства. Почвите льос и глинест льос доминират в района, като за по-високите лозя са характерни изветрели скални подпочви, идеални за сорта Grüner Veltliner.

Traisental / Трайзентал
Със своите лозя разположени на площ от 680 хектара, Трайзентал произвежда основно Grüner Veltliner – сорт, който е добре пригоден към сухи, песъчливи почви, или песъкливо-глинест льос. Riesling и Шардоне също се отглеждат тук, наред с традиционните австрийски сортове грозде за червено вино.

Donauland / Донауланд
Пикантните Grüner Veltliner са типични за този лозарски район с площ 2730 хектара. Жизненият сорт Пино Блан също се развива добре в дълбоките льосови почви. Характерният Roter Veltliner, древен сорт който дава вина с чудесно закръглено тяло, също вирее отлично тук. Гамата от различни сортове се допълва от червени вина, най-вече Blauer Zweigelt.

Carnuntum / Карнунтум
Пясък, глинест льос, чакълеста почва и льос са доминиращите видове почви за 890-те хектара с лозя. Значителен принос за успеха на района през последните години имат най-вече червени сортове грозде, като Zweigelt и Blaufränkisch. Основният сорт е Grüner Veltliner.

Thermenregion / Терменрегион
Лозята са разположени върху 2330 хектара бедни, скалисти, а частично и тежки, глинести льосови почви. Климатът е Панонийски – със сухи, горещи лета и студени зими. Основните отглеждани сортове са Пино Блан, Neuburger, Zierfandler и Rotgipfler. Една трета от площта е засадена с червени сортове грозде. Традиционните Zierfandler и Rotgipfler се използват за производство на вина с най-високо качество.

Бургенланд

Neusiedlersee / Нойзидлерзее
8310 хектара лозя са засети върху льос, чернозем, чакълеста почва и пясък. Сред червените сортове доминиращи са Zweigelt и Blaufränkisch. Пино Блан и Welschriesling са основните бели сортове. Този спектър се допълва от ароматните сортове Bauvier, Muskat Ottonel, и Траминер, които могат да бъдат открити в най-добрите Trockenbeerenauslesen.

Neusiedlersee – Hügelland / Нойзидлерзее – Хюгеланд
Льос, чернозем, пясък и глинест льос са почвите, върху които са засети 3910-те хектара лозя в този район. Сортове като Welschriesling, Пино Блан, Шардоне, Blaufränkisch и Zweigelt са силно представени тук, докато Совиньон Блан и Каберне Совиньон са в сферата на действие на специалистите.

Mittelburgenland / Среден Бургенланд
1880 хектара лозя, засети основно с Blaufränkisch. Zweigelt, Каберне Совиньон и Мерло са също така важни за този район.

Südburgenland / Южен Бургенланд
Само 450 хектара с лозя в този район поддържат върху своите тежки, богати на желязо глинести почви, Blaufränkisch, Zweigelt, Welschriesling и Weiβburgunder.

Щирия

Südsteiermark / Южна Щирия
1740 хектара лозя са засети върху шисти, пясък, мергел и варовикови почви. Най-значимите сортове са Welschriesling, Совиньон Блан, Пино Блан, и Шардоне (наричано Морийон).

Südoststeiermark / Югоизточна Щирия
В този район с лозя са засети 1110 хектара. Почвите са базалтови и вулканични, както и изветрели скали и песъчлив, тежък глинест льос. Основните сортове са Welschriesling, Weiβburgunder, Совиньон Блан, и Морийон (Шардоне). Zweigelt и Траминер са много обичани продукти от местната винопроизводствена ниша.

Weststeiermark / Западна Щирия
Гнайс и шистови почви доминират на 430-те хектара с лозя. Освен основният сорт Blauer Wildbacher, който се култивира изключително в Западна Щирия, присъстват също и Welschriesling, Пино Блан, и Zweigelt.

Виена

680 хектара с лозя растат около Виена, основно върху шисти, чакъл, глинест льос и льосови почви. Основният сорт е Grüner Veltliner. Отглеждат се също така Пино Блан, Шардоне и Riesling. Червените сортове, като Zweigelt и Каберне Совиньон са рядкост.

Сортове грозде

БЕЛИ СОРТОВЕ

 Grüner Veltliner / Грюнер Велтлинер [36%]:
Експресивен плод с често типична нотка на пипер и грейпфрут. От свежо и живо до концентрирано и тържествено. Гроздов сорт, наскоро идентифициран с австрийската винена култура.

 

 Welschriesling / Велшризлинг [9%]:
фино и ароматно с ябълкови аромати, предимно деликатно с характерна киселинност.

 

 

 Müller-Thurgau / Мюлер-Тургау (Riesling x Sylvaner) [6,8%]:
в носа се долавя дискретен Мускат, с цветист плод.

 

 

 Weiβer Burgunder / Вайсбургундер (Пино Блан) [6%]: %]:
компактен, често ядков аромат, обикновено дава мощно, но хармонично вино.

 

 

 Riesling / Ризлинг (Rheinriesling, Weiβer Riesling) [3,4%]:
елегантно, многопластово в носа, аромати на костилкови плодове, характерно и деликатно, с класическа структура.

 

 

 Neuburger / Нойбургер [2,6%]:
хармонично, с дискретни ядкови аромати, меко и с пълно тяло.

 

 

 Bouvier [0,9%]:
пълно и меко, богато на плодов екстракт, често дискретна мускатова нотка и елегантна остатъчна захар.

 

 

Muskateller / Мускателер [0,2%]:
силно развит мускатов плод, леко и свежо, с плодова киселинност.

 

 

 Rotgipfler / Ротгипфлер:
свежо и пикантно, с изразена киселинност.

 

 

ЧЕРВЕНИ СОРТОВЕ

 Blauer Zweigelt / Блауер Цвайгелд (Rotburger) [8%]:
кадифено и с пълно тяло, с деликатна пикантност, характерна черешова нотка и меки танини.

 

 

 Blaufrankisch / Блауфренкиш [5%]:
свежо и с искрящ плод, фина киселост. Мощно и дискретно таниново, с нюанси на сладник и черни горски плодове.

 

 

 Blauer Portugieser / Блауер Португезер [5%]:
плодово и меко, слаба киселост, леко алкохолно.

 

 

 St. Laurent / Сен Лоран [0,9%]:
след необходимото узряване е кадифено и сухо, пълно и приятно таниново.

 

 

 Blauer Burgunder / Блаубургундер [0,7%]:
светло на цвят, хармонично и кадифено, често с опушен черешов характер.

 

 

Описание на качествата

Tafelwein: Най-малко 10.6 градуса KMW.*)
Landwein: Най-малко 14 градуса KMW. Класифицира се като Tafelwein. Трябва да се посочва лозаро-винарския район като произход.

Qualitätswein: Най-малко 15 градуса KMW; произход: лозаро-винарски район. Към гроздето трябва да се добави захар (по време на процеса на ферментация) до 19 KMW за белите и 20 KMW за червените вина.

Kabinett(wein): Най-малко 17 градуса KMW; Произход: лозаро-винарски район. Класифицира се като Qualitatswein, но към гроздето не може да се добавя захар. Алкохолно съдържание максимум 13% Vol.; остатъчна захар макс. 9 g/l.

Pradikätsweine (Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese) не трябва да се добавя захар. Произход: лозаро-винарски район. Добавянето на гроздова шира за подслаждане (метод използван в Германия) не се позволява от Австрийския закон. Вината Spätlese могат да се продават след 1 март, а другите Prädikat вина – след 1 май.

След Ауслезе, гроздовият материал трябва да съдържа нарастваща част презряло грозде, благородно изгнили или сушени ягодови плодове.

Spätlese: Най-малко 19 KMW.
Auslese: Най-малко 21 KMW.
Beerenauslese(ВА): Най-малко 25 KMW.
Eiswein: Най-малко 25 KMW; Гроздовете замръзват върху лозата преди да бъдат обрани (като по този начин се концентрира ширата в гроздето, докато ледът и замръзналите люспи остават в пресата).
Strohwein: Най-малко 25 KMW; произвежда се от ягодови плодове, които са били изсушени на въздух в продължение най-малко на три месеца върху сламени или тръстикови рогозки.
Ausbruch: Най-малко 27 KMW.
Trockenbeerenauslese (ТВА): Най-малко 30 KMW.

ВКУСОВИ ИНДИКАТОРИ – ОСТАТЪЧНА ЗАХАР НА ЛИТЪР (RZ/l)
Trocken (Сухо): до 9 g RZ/l, ако няма повече от 2 g/l разлика между захар и киселинност. Например: вино с остатъчна захар 8 g/l трябва да има най-малко 6 g/l киселинност, за да може да се класифицира като сухо.
Halbtrocken (Полусухо): до 12 g RZ/l.
Lieblich (Полусладко): до 45 g RZ/l.
Süβ (Сладко): над 45 g RZ/l.

ТАБЛИЦА ЗА КОНВЕРТИРАНЕ НА ТЕГЛО НА ЗАХАРНА ШИРА

Öchsle KMW Beaumé Öchsle KMW Beaumé
73 15,0 9,8 105 21,0 13,7
84 17,1 11,2 127 25,0 16,3
94 19,0 12,4

 

СПЕЦИФИЧНИ ЗА АВСТРИЯ

Bergwein е вино, произведено в лозя с наклон над 26%, или в терасирани лозя.

Reserve: зреене в продължение на поне 12 месеца за червени и четири месеца – за бели вина.

Асоциацията на производителите “Vinea Wachau” е създала специални категории за сухи вина от Вахау. Не се позволява добавяне на захар, ако се използват следните категории:

Steinfeder: леко вино с до 11% алкохол.
Federspiel: най-малко 17 KMW, алкохол до 12,5% vol.
Smaragd: над 18,2 KMW.

Австрийски винени термини

Klosterneuburger Mostwaage (KMW): Метод на измерване на захарността на ширата, използван главно в Австрия, разработен от Август Вилхелм Фрайхер фон Бабо (1827-1894). Mostwaage отразява захарното съдържание като процент от теглото. Той може да се превърне приблизително в Öchsle по формулата KMW х 5.

Heuriger (също: Buschenschank): Думата има две значения. От една страна означава непретенциозен провинциален хан, притежаван от местен винопроизводител, където се предлага изключително неговото или нейното собствено вино. От друга страна тя означава виното от настоящата година, което може да се сервира като Heuriger („тазгодишно”) от 11 ноември (денят на Св. Мартин) до 31 декември на следващата година. Шарлеман пръв прокарва законодателство относно хановете продаващи вино, и рожденият ден на Heuriger, такова каквото го познаваме днес, а именно 17 август 1784 г., когато Император Йозеф ІІ е предоставил законовата рамка за една традиция, която е оцеляла и до ден днешен.

Kellergasse: Тези малки подземни изби с красиви фасади, които често са на повече от един век, са били издълбавани в склоновете една до друга в покрайнините на селата. Пресата е разположена точно под нивото на земята. Така нареченото „гърло” на избата свързва предните стаи със самата изба, в която температурата остава постоянна през цялата година. Романтичните Kellergassen, улици с такива изби, могат да бъдат открити най-вече в Долна Австрия и в Бургенланд.

Noble Rot: Вид плесен (botrytis cinerea), която при подходящи условия напада гроздовите зърна и извлича тяхната влага, карайки ги да се свият почти до размера на стафида. Този процес концентрира ширата и захарта вътре в зърната, които в последствие могат да се превърнат във високо концентрирани, сладки вина – Beerenauslese и Trockenbeerenauslese. Малък процент такива зърна могат също така да придадат изтънченост на сухите вина.

G’spritzter: Тази „новост” е смес от сухо вино, обикновено Grüner Veltliner или Welschriesling, с газирана минерална вода в еднакви пропорции. Освежаваща напитка, която е популярна най-вече през лятото.

Източник: avexim.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии