Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Виното като ритуал и религия

Виното като ритуал и религия

Виното е сред най-предпочитаните и обичани питиета в света. Хората от древността почитали напитката и през вековете нейното значение ставало все по-голямо. Днес пиенето на вино е същински ритуал – отварянето на бутилката с тирбушон, оставянето на бутилката да „диша“ и декантирането ѝ, наливането на определено количество в специални за целта чаши, отпиването, насладата.
Сигурно ще Ви бъде интересно да научите, че един от най-известните обичаи, свързан с виното, а именно НАЗДРАВИЦАТА, е бил измислен в Рим преди много време. Виното добивало все по-голяма популярност, а на най-качественото от него се радвали най-високопоставените – питието било неотменна част от трапезата им. Така обаче то се превърнало и в тяхното уязвимо място. Отровата, поставена в чашата с вино на определен човек, станала най-лесният начин за неговото отстраняване.
За това римляните измислили наздравиците – чашите се вдигали , всички се удряли силно, за да може напитката да се плисне и да прелее от чаша в чаша. Така хората били сигурни, че питието не е отровено. Казването „Наздраве!“ има същия подтекст!
Е, за щастие днес наздравиците са придобили символично значение! Те просто допълват ритуала и правят насладата от виното още по-голяма, защото е споделена с близки хора.

В наше време виното е издигнато на пиедестал. Впрегнали сме усилията си в производството на все по-добри и качествени вина, изпробваме различни сортове. Дори сме създали наука за виното. Има и специалисти ЕНОЛОЗИ, които знаят всички тънкости в производството на напитката. Друга професия, произлязла от създаването на напитката е СОМЕЛИЕР – това са хората, които могат да разпознават различните вина по цвета, аромата, вкуса им, познават отлично различните сортове, знаят кои са най-добрите реколти и как да ги съчетават перфектно с храната.
Интересен факт в тази насока е, че истинските професионалисти могат да разпознаят географския произход на питието единствено по цвета му. Една малка част от тази закономерност е, че ПО-ТЪМНИТЕ НЮАНСИ В ЦВЕТА ГОВОРЯТ ЗА ПО-ХЛАДЕН КЛИМАТ, А ПО-СВЕТЛИТЕ – ЗА ПО-ТОПЪЛ.

Да знаете това обаче съвсем няма да Ви превърне в сомелиер! Само за сравнение, през 2003 година е бил коронован ПЪРВИЯТ ШАМПИОН В СВЕТА ПО ПОЗНАВАНЕ НА ВИНО единствено и само по неговата миризма. Той е швейцарец и се казва Ричард Жухлин. Неговият рекорд е разпознаването на цели 43 ОТ 50 ВИНА ЕДИНСТВЕНО И САМО С ПОМОЩТА НА НОСА СИ!
Почитта към виното е съизмерима с религия, чието изповядване е истинско удоволствие!

Източник: Винарска изба „Вини-Бошкилов“

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ