Jarava Winery

Винен тур в Мозел – Германия, Франция, Люксембург

Винен тур в Мозел – Германия, Франция, Люксембург

3 ДЪРЖАВИ, 4 НОЩУВКИ, 5 ДНИ, 6 ИЗБИ С ДЕГУСТАЦИИ, СПИРАЩИ ДЪХА ГЛЕДКИ И БЕЗБРОЙ ВИНЕНИ ЕМОЦИИ!

1 – 5 май 2019

Елате с нас – Винен клуб The Wine Inside и Via Vino на едно магическо винено пътешествие! Мозел – световно известен и признат за дом на едни от най-качествените вина от Kраля на лозята – Ризлинга – предимно леки, минерални, с преобладаващи флорални нотки и свежи зелени плодове. Тук, сред изключително стръмните склонове по поречието на едноименната река този средно/късно зреещ ароматен сорт намира благодатен тероар за развитие. Над 60% от общо 90 000 декара с лозя в Мозел се отреждат на Ризлинга. Любопитен факт е, че през 16 век започва масово засаждане с този сорт, именно по тези склонове, с помощта на… мощни експлозиви, които да пригодят терена за лозовите насаждения. Странно начинание, особено ако в долината е разположено някое китно, невинно селце… А такива там има много!

Отразяващата се топлина и светлина от реката, създаващите се въздушни и „проветряващи“ вихри, подходящото изложение на лозовите масиви, шистовите почви, задържащи и отдаващи топлина в студените дни и нощи… Всички тези фактори (но най-вече топографията и почвите) допринасят за изключително качество на гроздата – бавно узряване, развитие на ароматните и вкусовите характеристики при запазване на много висока и подходяща киселинност. Различни са нюансите и сладостта на произвежданите вина в Германия, но за района на Мозел като че ли са по-типични, а и предпочитани сухите и деликатно сладките (off-dry) вина, с леко тяло, висока киселинност и сравнително нисък алкохолен градус. Едно от най-големите богатства на Мозел са винарите. Тези отдадени на виното хора полагат неимоверни усилия и буквално се борят с трудните условия, за да създадат хубаво вино, нерядко на цена, която едва покрива разходите им. В Германия е разпространена тезата, че няма друг винен регион, който да е събрал толкова много трудолюбиви и талантливи винени специалисти на едно място! Разбира се, ще срещнем и ще си поговорим с някои от най-емблематичните сред тях!

Нашият местен експерт е подбрал едни от най-добрите, „истински“ винарни в Мозел, запазили духа и тероара на този магичен регион. Не задължително големи и известни най-вече сред познавачите, тези шест изби са една чудесна винена визитна картичка на Мозел. Ще имаме удоволствието да опитаме и други сортове освен „Цар Ризлинг“ (в т.ч. и няколко от най-високият клас – Grosses Gewächs), а именно Weißburgunder (познат ни като Pinot Blanc), Elbling (засаден още от римляните по тези земи) и – обзалагаме се, нещо ново за Вас – Solaris… Но виното не е всичко! Регионът е изключително живописен – наред с уникално стръмните, впечатляващи лозя по поречието на река Мозел и притока ѝ река Заар, малките, кокетни градчета, които ще посетим, са също толкова атрактивни! Ще се потопим в тази уникална атмосфера, ще „отскочим“ до Люксембург и Франция, ще Ви предизвикаме да изкачите (!) някое лозе, ще имаме възможност да опитаме от местната кухня и… ще пием хубаво вино!
Wilkommen in Mosel!

Ден 1, сряда, 1.5.: Добре дошли в Мозел!

 • Посрещане на летище Франкфурт на Майн* и трансфер с автобус до Koblenz; кратка разходка до “Deutsches Eck” – мястото, където „се срещат“ реките Мозел и Рейн;
 • Последващ трансфер до Lehmen – настаняване в хотел в Lehmen или в подобно живописно градче и нощувка;
  Възможности за директни полети на 01.05., сряда до Франкфурт на Майн с часове на излитане от София:
  * WIZZ AIR: 12:55ч.;
  * LUFTHANSA: 06:30 ч. ; 11:50 ч. ; 14:15 ч.

Ден 2, четвъртък, 2.5.: Замъци и стръмни лозя

 • Закуска
 • Пътуване до Cochem и посещение на Стария град – казват, че в Германия може би няма по-красива гледка от тази в град Cochem, разположен сред високите, покрити с лозя склонове на долината на Мозел;
 • Трансфер и разходка в района на “Bremmer Calmont” – най-стръмния склон, на който са засадени и виреят лозя в света, наклонът достига 65⁰!

Следобеда се запътваме към Ерден за първата дегустация! Винарна “Stairs’n Roses” (“Стълби & рози”) се ражда от “брака” на две мозелски винени фамилии – тази на енолога Даниел Молитор и на съпругата му Джулия. Те обединяват своите изби “Erdener Treppchen” (“Стълбите на Ерден”) и “Kinheimer Rosenberg” (“Планината на розите в Кинхайм”), откъдето идва и името на винарната. А Даниел е наистина иноватор – и в избата си, и в Institut Viti-Vinicole” (Националния винен институт на Люксембург), където е част от изследователския департамент.

Следваме панорамния път по поречието на Мозел до Minheim, а оттам до Trier. Време е за следващата дегустация. „Deutschherrenhof“ е семейна винарна от някогашното винено селце Олевиг – днес част от покрайнините на Трир. Разполага с 10 ха лозови масиви в района на Трир. Понастоящем е оглавявана от енолога Себастиан Обербилиг – VI-то поколение винопроизводител!

Ден 3, петък, 3.5.: Град Трир – „Северният“ Рим и скалите на река Заар

 • Закуска
 • Пешеходна обиколка на Trier, свободно време за обяд;
 • В ранния следобед кратък трансфер до Ayl, и дегустация във Винарна VOLS;

В ранния следобед се отправяме към Ayl за дегустация във Винарна VOLS. Винарнта е разположена на река Заар, където, според някои винени експерти, се произвеждат едни от най-добрите вина на Мозел. Енологът Хелмут Плуниен използва диви дрожди за ферментацията на вината си, фокусирайки се върху тяхната тероарна изява и високо качество.

 • Посещение на чаровното градче Saarburg, разположено по поречието на р. Заар;
 • Разходка до Cloef – специално изградена платформа за наблюдение с внушителна и спираща дъха 180⁰ гледка…

 • Трансфер до Wincheringen, и дегустация на органичните вина на ÖKOWEINGUT WELTER

Колкото и да е трудно, се откъсваме от тази пленителна гледка, за да се запътим към Wincheringen, където ни очаква дегустация на органичните вина на ÖKOWEINGUT WELTER. Винарната на Манфред Велтер и брат му Хайнц е малка, но изискана семейна изба, разположена в южната част на Мозел, която практикува органично лозарство и винопроизводство вече повече от 20 години. Приятелите наричат Манфред „Чарли“, което е и причината винарната да бъде позната в региона и като „Charly’s Weinkeller“ (“Избата на Чарли”).

 • Връщане в Trier и свободно време;

Ден 4, събота, 4.5.: Международното лице на Мозел

 • Закуска
 • Влизаме в ЛЮКСЕМБУРГ – гр. Wasserbillig, един от най-големите градове на Великото Херцогство с малко над… 2000 жители и известен туристически център;

  • Кратък престой с възможност за пазаруване в Copal Supermarket;
  • Трансфер до Caves Poll Fabaire във Wormeldange за дегустация; свободно време за обяд;
 • Бавно, но целенасочено, се отправяме към Caves Poll Fabaire във Wormeldange за първата ни люксембургска дегустация в Domaines Vinsmoselle. Техните пенливи вина “Cremant” са многократно награждавани и, според специалистите, сравними по качество с Шампанското! Начело на Domaines Vinsmoselle е Гуидо Зонтаг, чиято фамилия е посветена на винарството от векове.
  • Разходка из град Ehnen – известен с уникалната си кръгова църква и … Музея на виното;
  • Пътуване по поречието на Moselle до Schengen; посещение на Europe Information Centre и дегустация във Винарна H. Ruppert;
  • За кратко ще стъпим и във ФРАНЦИЯ, а ако времето позволява, ще се разходим из красивото френско градче Sierck-les-Bains;
  • Обратен трансфер до Trier и нощувка;

Ден пети: неделя, 5.5 “Довиждане, Мозел”. Е, едва ли ще е просто така… Този ден по програма е предвидено свободно време в Трир и трансферр до летището във Франкфурт. Но всичко е в нашите ръце – може да направим още някоя импровизирана дегустация (икономическият съветник на Немското посолство в София, г-н Хубертус Клинк – специален гост на дегустацията, ни покани и в тяхната семейна изба, така че… мислим по въпроса). Или пък да се впуснем кратък круиз по Мозел – ей така, за десерт!

Това е накратко – разказахме, показахме, даже дегустирахме – остава и да го изживеем!

Ако и вие искате да се присъедините към нашето пътешествие в Мозел, сте повече от “добре дошли”!

Срокът за записване е до 15 март и тъй като споделяме разходите по тура, колкото по-голяма група се съберем, толкова по-добре ще бъде за всеки от нас. Повече подробности за условията на винения тур можете да намерите тук.

Освен в The Wine Inside, информация и съдействие можете да намерите и в сайта на нашите партньори от Via Vino.

Имаме и група във фейсбук, където обсъждаме всичко около предстоящото пътешествие: Винено пътешествие в Мозел, 1-5 май 2019

 • *Възможности за директни полети до София с часове на излитане от FRA:
  – WIZZ AIR: 15:10 ч.;
  – LUFTHANSA: 19:10 ч.;
  Цена на човек в двойна стая:
  – € 499,- (при група над 30 човека);
  – € 599,- (при група от 20 – 29 човека);
  *Доплащане за настаняване в единична стая: € 130
  Условия за записване – капаро от € 200,- (392 лв.), платими до 15.03.2019г. по банков път на Ивайло Катерски (www.via-vino.com) – лицензиран екскурзовод, член на Асоциацията на българските екскурзоводи и винен експерт (WSET Level 2 certified); остатъкът от сумата се плаща на място в Германия на нашите местни партньори;
  *Забележка: При извънредни обстоятелства хотелите и/или винарните ще бъдат заменени с аналогични или по-добри.
  Цената включва:
 • 4 нощувки със закуски в 3-звездни хотели (една в Lehmen или околностите и три в Trier: хотел Aulmann , SchrSchrSchr öders ders CityCity City или подобен)
 • Шест дегустации в специално подбрани и типични за региона винарни – Viermorgenhof/Stairs’n Roses, Deutschherrenhof, VOLS, Welter Organic Wines, Caves Vinsmoselle, Cave Henri Ruppert; всяка от дегустациите включва 4 или 5 вина, вода и хляб;
 • Професионален местен екскурзовод с квалификация „Винен посланик на Мозел“;
 • Лицензиран български водач и винен експерт;
 • Всички трансфери по време на програмата;
  Цената не включва:
 • Самолетен билет до/от Франкфурт на Майн;
 • Лични разходи

Организатори: thewineinside.com и via-vino.com
Снимки: Internet

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии