Винен тур в Мозел – Германия, Франция, Люксембург

Винен тур в Мозел – Германия, Франция, Люксембург
👍 Допада ли ви тази публикация?
 • 😊 Страхотно (0%)
 • 😏 Интересно (0%)
 • 🤓 Полезно (0%)
 • 😏 Става (0%)
 • 😕 Скучно.. (0%)

3 ДЪРЖАВИ, 4 НОЩУВКИ, 5 ДНИ, 6 ИЗБИ С ДЕГУСТАЦИИ, СПИРАЩИ ДЪХА ГЛЕДКИ И БЕЗБРОЙ ВИНЕНИ ЕМОЦИИ!

1 – 5 май 2019

Елате с нас – Винен клуб The Wine Inside и Via Vino на едно магическо винено пътешествие! Мозел – световно известен и признат за дом на едни от най-качествените вина от Kраля на лозята – Ризлинга – предимно леки, минерални, с преобладаващи флорални нотки и свежи зелени плодове. Тук, сред изключително стръмните склонове по поречието на едноименната река този средно/късно зреещ ароматен сорт намира благодатен тероар за развитие. Над 60% от общо 90 000 декара с лозя в Мозел се отреждат на Ризлинга. Любопитен факт е, че през 16 век започва масово засаждане с този сорт, именно по тези склонове, с помощта на… мощни експлозиви, които да пригодят терена за лозовите насаждения. Странно начинание, особено ако в долината е разположено някое китно, невинно селце… А такива там има много!

Отразяващата се топлина и светлина от реката, създаващите се въздушни и „проветряващи“ вихри, подходящото изложение на лозовите масиви, шистовите почви, задържащи и отдаващи топлина в студените дни и нощи… Всички тези фактори (но най-вече топографията и почвите) допринасят за изключително качество на гроздата – бавно узряване, развитие на ароматните и вкусовите характеристики при запазване на много висока и подходяща киселинност. Различни са нюансите и сладостта на произвежданите вина в Германия, но за района на Мозел като че ли са по-типични, а и предпочитани сухите и деликатно сладките (off-dry) вина, с леко тяло, висока киселинност и сравнително нисък алкохолен градус. Едно от най-големите богатства на Мозел са винарите. Тези отдадени на виното хора полагат неимоверни усилия и буквално се борят с трудните условия, за да създадат хубаво вино, нерядко на цена, която едва покрива разходите им. В Германия е разпространена тезата, че няма друг винен регион, който да е събрал толкова много трудолюбиви и талантливи винени специалисти на едно място! Разбира се, ще срещнем и ще си поговорим с някои от най-емблематичните сред тях!

Нашият местен експерт е подбрал едни от най-добрите, „истински“ винарни в Мозел, запазили духа и тероара на този магичен регион. Не задължително големи и известни най-вече сред познавачите, тези шест изби са една чудесна винена визитна картичка на Мозел. Ще имаме удоволствието да опитаме и други сортове освен „Цар Ризлинг“ (в т.ч. и няколко от най-високият клас – Grosses Gewächs), а именно Weißburgunder (познат ни като Pinot Blanc), Elbling (засаден още от римляните по тези земи) и – обзалагаме се, нещо ново за Вас – Solaris… Но виното не е всичко! Регионът е изключително живописен – наред с уникално стръмните, впечатляващи лозя по поречието на река Мозел и притока ѝ река Заар, малките, кокетни градчета, които ще посетим, са също толкова атрактивни! Ще се потопим в тази уникална атмосфера, ще „отскочим“ до Люксембург и Франция, ще Ви предизвикаме да изкачите (!) някое лозе, ще имаме възможност да опитаме от местната кухня и… ще пием хубаво вино!
Wilkommen in Mosel!

Ден 1, сряда, 1.5.: Добре дошли в Мозел!

 • Посрещане на летище Франкфурт на Майн* и трансфер с автобус до Koblenz; кратка разходка до “Deutsches Eck” – мястото, където „се срещат“ реките Мозел и Рейн;
 • Последващ трансфер до Lehmen – настаняване в хотел в Lehmen или в подобно живописно градче и нощувка;
  Възможности за директни полети на 01.05., сряда до Франкфурт на Майн с часове на излитане от София:
  * WIZZ AIR: 12:55ч.;
  * LUFTHANSA: 06:30 ч. ; 11:50 ч. ; 14:15 ч.

Ден 2, четвъртък, 2.5.: Замъци и стръмни лозя

 • Закуска
 • Пътуване до Cochem и посещение на Стария град – казват, че в Германия може би няма по-красива гледка от тази в град Cochem, разположен сред високите, покрити с лозя склонове на долината на Мозел;
 • Трансфер и разходка в района на “Bremmer Calmont” – най-стръмния склон, на който са засадени и виреят лозя в света, наклонът достига 65⁰!

Следобеда се запътваме към Ерден за първата дегустация! Винарна “Stairs’n Roses” (“Стълби & рози”) се ражда от “брака” на две мозелски винени фамилии – тази на енолога Даниел Молитор и на съпругата му Джулия. Те обединяват своите изби “Erdener Treppchen” (“Стълбите на Ерден”) и “Kinheimer Rosenberg” (“Планината на розите в Кинхайм”), откъдето идва и името на винарната. А Даниел е наистина иноватор – и в избата си, и в Institut Viti-Vinicole” (Националния винен институт на Люксембург), където е част от изследователския департамент.

Следваме панорамния път по поречието на Мозел до Minheim, а оттам до Trier. Време е за следващата дегустация. „Deutschherrenhof“ е семейна винарна от някогашното винено селце Олевиг – днес част от покрайнините на Трир. Разполага с 10 ха лозови масиви в района на Трир. Понастоящем е оглавявана от енолога Себастиан Обербилиг – VI-то поколение винопроизводител!

Ден 3, петък, 3.5.: Град Трир – „Северният“ Рим и скалите на река Заар

 • Закуска
 • Пешеходна обиколка на Trier, свободно време за обяд;
 • В ранния следобед кратък трансфер до Ayl, и дегустация във Винарна VOLS;

В ранния следобед се отправяме към Ayl за дегустация във Винарна VOLS. Винарнта е разположена на река Заар, където, според някои винени експерти, се произвеждат едни от най-добрите вина на Мозел. Енологът Хелмут Плуниен използва диви дрожди за ферментацията на вината си, фокусирайки се върху тяхната тероарна изява и високо качество.

 • Посещение на чаровното градче Saarburg, разположено по поречието на р. Заар;
 • Разходка до Cloef – специално изградена платформа за наблюдение с внушителна и спираща дъха 180⁰ гледка…

 • Трансфер до Wincheringen, и дегустация на органичните вина на ÖKOWEINGUT WELTER

Колкото и да е трудно, се откъсваме от тази пленителна гледка, за да се запътим към Wincheringen, където ни очаква дегустация на органичните вина на ÖKOWEINGUT WELTER. Винарната на Манфред Велтер и брат му Хайнц е малка, но изискана семейна изба, разположена в южната част на Мозел, която практикува органично лозарство и винопроизводство вече повече от 20 години. Приятелите наричат Манфред „Чарли“, което е и причината винарната да бъде позната в региона и като „Charly’s Weinkeller“ (“Избата на Чарли”).

 • Връщане в Trier и свободно време;

Ден 4, събота, 4.5.: Международното лице на Мозел

 • Закуска
 • Влизаме в ЛЮКСЕМБУРГ – гр. Wasserbillig, един от най-големите градове на Великото Херцогство с малко над… 2000 жители и известен туристически център;

  • Кратък престой с възможност за пазаруване в Copal Supermarket;
  • Трансфер до Caves Poll Fabaire във Wormeldange за дегустация; свободно време за обяд;
 • Бавно, но целенасочено, се отправяме към Caves Poll Fabaire във Wormeldange за първата ни люксембургска дегустация в Domaines Vinsmoselle. Техните пенливи вина “Cremant” са многократно награждавани и, според специалистите, сравними по качество с Шампанското! Начело на Domaines Vinsmoselle е Гуидо Зонтаг, чиято фамилия е посветена на винарството от векове.
  • Разходка из град Ehnen – известен с уникалната си кръгова църква и … Музея на виното;
  • Пътуване по поречието на Moselle до Schengen; посещение на Europe Information Centre и дегустация във Винарна H. Ruppert;
  • За кратко ще стъпим и във ФРАНЦИЯ, а ако времето позволява, ще се разходим из красивото френско градче Sierck-les-Bains;
  • Обратен трансфер до Trier и нощувка;

Ден пети: неделя, 5.5 “Довиждане, Мозел”. Е, едва ли ще е просто така… Този ден по програма е предвидено свободно време в Трир и трансферр до летището във Франкфурт. Но всичко е в нашите ръце – може да направим още някоя импровизирана дегустация (икономическият съветник на Немското посолство в София, г-н Хубертус Клинк – специален гост на дегустацията, ни покани и в тяхната семейна изба, така че… мислим по въпроса). Или пък да се впуснем кратък круиз по Мозел – ей така, за десерт!

Това е накратко – разказахме, показахме, даже дегустирахме – остава и да го изживеем!

Ако и вие искате да се присъедините към нашето пътешествие в Мозел, сте повече от “добре дошли”!

Срокът за записване е до 15 март и тъй като споделяме разходите по тура, колкото по-голяма група се съберем, толкова по-добре ще бъде за всеки от нас. Повече подробности за условията на винения тур можете да намерите тук.

Освен в The Wine Inside, информация и съдействие можете да намерите и в сайта на нашите партньори от Via Vino.

Имаме и група във фейсбук, където обсъждаме всичко около предстоящото пътешествие: Винено пътешествие в Мозел, 1-5 май 2019

 • *Възможности за директни полети до София с часове на излитане от FRA:
  – WIZZ AIR: 15:10 ч.;
  – LUFTHANSA: 19:10 ч.;
  Цена на човек в двойна стая:
  – € 499,- (при група над 30 човека);
  – € 599,- (при група от 20 – 29 човека);
  *Доплащане за настаняване в единична стая: € 130
  Условия за записване – капаро от € 200,- (392 лв.), платими до 15.03.2019г. по банков път на Ивайло Катерски (www.via-vino.com) – лицензиран екскурзовод, член на Асоциацията на българските екскурзоводи и винен експерт (WSET Level 2 certified); остатъкът от сумата се плаща на място в Германия на нашите местни партньори;
  *Забележка: При извънредни обстоятелства хотелите и/или винарните ще бъдат заменени с аналогични или по-добри.
  Цената включва:
 • 4 нощувки със закуски в 3-звездни хотели (една в Lehmen или околностите и три в Trier: хотел Aulmann , SchrSchrSchr öders ders CityCity City или подобен)
 • Шест дегустации в специално подбрани и типични за региона винарни – Viermorgenhof/Stairs’n Roses, Deutschherrenhof, VOLS, Welter Organic Wines, Caves Vinsmoselle, Cave Henri Ruppert; всяка от дегустациите включва 4 или 5 вина, вода и хляб;
 • Професионален местен екскурзовод с квалификация „Винен посланик на Мозел“;
 • Лицензиран български водач и винен експерт;
 • Всички трансфери по време на програмата;
  Цената не включва:
 • Самолетен билет до/от Франкфурт на Майн;
 • Лични разходи

Организатори: thewineinside.com и via-vino.com
Снимки: Internet

Подобни статии