Jarava Winery

Винени фестивали и изложения

Винени фестивали и изложения

Поради все по нарастващият интерес към винопроизводството у нас през последните няколко години, смело можем да кажем, че виното вече има и своя стабилна аудитория. И къде най-добре ще се събере тази аудитория, ако не на един също толкова сериозен форум? А статистиката смело показва, че интереса на посетителите всяка година е все по-голям. И тази аудитория е „жадна“ за своите нови моменти. И хиляди изпити бутилки..

Тези форуми сами по себе си, могат да се класифицират на 2 основни вида според големината на аудиторията и мащабността – малки дегустации на местно ниво (било то дегустация на изба в ресторант или дегустация на вносител или конкретен търговец) и големи дегустации, при които събитието е с добре планирана предварителна програма, а предлаганите вина често са над 300, а понякога и доста повече. И тъй като вече има доста на брой големи фестивали си позволихме да направим една своеобразна „карта“ на тези събития, подредени в календарен ред, за да може новите вино любители да ги предвидят в програмата си. Ще се опитаме да набележим плюсовете и минусите, на всички изложения. И не защото не уважаваме труда на организаторите – напротив, защото смятаме,че когато има градивна критика, нещата биха могли да търпят подобрения.

Винария. Със сигурност най-старото изложение за вино у нас! Провежда се от 1993. Тази година беше неговата 25-та поред. Провежда се в Пловдив и по-специално в една от палатите на Международен панаир Пловдив. Датата е различна, но винаги е в края на Февруари или първите седмици на Март. Провежда се заедно с поне още няколко земеделски изложения: Фудтех, Агра, Хорека и др, което се грижи за това посетителите да бъдат много разнообразни по своему. Входът е един и е около 5-6 лв, освен ако не сте ученици или пенсионери – тогава по спомен е около левче.
Форумът има и своя награда – Златен Ритон, както и конкурс всяка година, като в няколко категории, жури отличава най-заслужилите участници. Събира се кворум от около 20 до 30 изби, или поне през последните години са толкова. Има вносители и чуждестранни производители. Благодарение на Хорека, винаги можете да опитате добро кафе, сирена, хляб и разнообразни хранителни продукти. И дотук нещата изглеждат прекрасно, но има и някои чисто организационни недостатъци, които разбира се не са чак толкова трудни за изглаждане, стига да има желание. Като начало залата е огромна, но тъй като основният брой посетители далеч не са пристрастните винари, а посетителите на Агра, то в уикенда се създава определен наплив на хора, в който понякога не успяваш да се разминеш. Разбира се това е чудесно за организаторите, но не е зле да се мисли и за комфорта на посетителите. И ако успеем да се преборим с разминаващата тълпа, тръгваме по дегустации и ни е нужна вода, все пак трябва да изплакваме, преглъщаме и отмиваме, за да опитаме повече. Супер, но нея я няма. Има търговски щанд, който продава в самата зала, но продава продукти на търговците, които са пожелали. Вода обаче не намираме, и ни упътват любезно извън залата където да закупим от будка за фаст фууд,, която обикновено пече кебапчета. Закупихме вече 2 шишета вода, и след като проправим път сред тълпата сме на втори опит, но там има нова изненада: чашите. Те са стъклени, но на посетителя му се налага да поиска нова от изложителя на всеки щанд. Той налива, опитвате и връщате чашата. Любезни хора придвижват празните чаши до машина за миене и осигуряват нови, но тъй като имаме около 30 щанда и тълпа, често се случва и изложителите да останат без чисти чаши. Колко по-лесно щеше да е посетителя да я получава на входа срещу депозит. Няма и организирани майсторски класове, където вино любители да надградят знанията си, а и най-близкият добър ресторант или заведение за хапване е извън пределите на панаира. Но пък може да се ползвате услугите на местният фаст-фууд. Така приключва и първото за годината събитие. Видимо има върху какво да се работи, за да може форумът да бъде сред най-добрите.
http://www.fair.bg/bg/events/vinaria13.htm

Балкански международен винен конкурс BIWC. Провежда се от 2012 и тази година беше 6-тата му. На този етап се помещава във Гранд Хотел София, и като дати предвидете си или последната на май или първата на юни. Няма фиксирана дата, но досега винаги е спазвал тази организираност. Билет за 1 ден е 15 лв, а за 2 дни е 20лв. Ако ги закупувате на място, а не онлайн, може да са малко по-скъпи (има такава практика и на други форуми). Всяко събитие е взело може би най-добрите елементи на Винария. BIWC има свой конкурс на който награждава участници. Журито е международно и присъстват дори MW членове, което пък от своя страна дава възможност за по-добро представяне на страната на световната винена карта. Изложителите са около 50, като понякога на една маса или щанд можете да опитате вина на няколко изби, ако са представени от търговец така избите са реално над 50.Вината са около 500, а сред вината освен чисто българските изложители, чести гости са съседите: Турция, Румъния, Македония, Гърция, Словения. Идеален вариант да намерите любимото си българско вино, както и любимото при съседите ни. Много голям плюс е, че има майсторски класове (други изложения също), и дори такива водени от различни MW, на много прилични цени (тази година бяха по 60 лв.) – но това е вече след като напреднете достатъчно. Допълнителен плюс, но и минус е локацията – до Гранд Хотел в София, може да стигнете с метро и автобус или разходка пеша, а наоколо има достатъчно заведения за хапване, все пак сте в центъра на София. Всъщност можете да стигнете лесно с почти всичко освен с автомобил – паркинга е платен и много силно ограничен откъм места. Чашите са стъклени, депозита е само 5 лв, и можете да сменяте постоянно. На излизане просто оставяте чашата и ви връщат депозита. И след всички суперлативи, да не пропускаме недостатъците които изискват подобрение: първо датите – понякога форумът се застъпва с друг утвърден – този на Фестивала на Розето в Казанлък и който е със сравнително ясна дата. Това създава излишна конкуренция и неудобство за посетителите. Следва липсата на бутилки вода, която е важен фактор за такава дегустация – т.е. има, можете да закупите от ресторанта на Гранд Хотел София, сами се сещате, че това е излишно скъпо удоволствие, така че освен да си носите. Санитарните възли са твърде малко, т.е. само 2, и са общи със тези на ресторанта който така или иначе има гости. Същите са ползват и за изливане на плювалниците, което създава дискомфорт, но тук освен да чакате друг избор няма – ходенията в шадравана или градинката далеч не са варианти в 21-ви век. Помещението също е сравнително малко макар, че е просторно, но когато няма хора. В пиковите моменти, тълпите не са по-малки от тези във Винария, макар посетителите да са по-отбрани и по-малък брой. И все пак посещението ще ви създаде много положителни емоции така, че отбележете го в календара за следващата година.
http://www.balkanswine.eu/bg/

Фестивал на виното Розе – Казанлък. Много приятен фестивал който част от програмата на празника на Розата, всяка година. Затова и датата е сравнително фиксирана, но зависеща от празника на Розата. Традиционно първата събота и неделя на юни. Фестивала се провежда от 2011-та, тази година беше седма за фестивала. Организира се във читалището (читалище „Искра“) в центъра на Казанлък и прилежащите площи, ако времето позволява, има шатри или маси около самото читалище и в двора. Има разбира се свой конкурс, като конкурсът е специално за Розе и наградата се нарича Златен Киликс. На изложението можете да опитате и всякакви други вина, т.е. всичко което са донесли изложителите: бяло, розе и червено. Все пак чисто идейно, ви предлагаме да наблегнете на Розето – не само, че времето предразполага към това вино, също и част от изложителите вече са приготвили новите си реколти, а и ще можете да опитате останалите им вина на някое друго винено събитие, но няма да можете да дегустирате прясно розе – понякога с работни етикети и бутилирано специално за изложението. Избите са около 40 и отново някои от щандовете представят повече от една, а вината които можете да опитате са над 300. Това изложение няма такса – вход! Като част от празника на Розата неговата цел е популяризиране на Розовата долина и организаторите са приели, че посетителите не трябва да заплащат. Майсторски класове не липсват, като са концентрирани около виното Розе, единствено те са със такса-вход, но тя е символична. Допълнителен плюс е, че освен вина, можете да опитате, и специални сирена, добро кафе, ръчно произведени хлябове във вариации.
Чашите са пластмасови, минус който за сметка на входа е пренебрежителен, но все пак ако се въведе стъклена чаша с депозит сме убедени, че това би получило одобрение сред повечето посетители, които са дошли наистина да опитат добро розово вино. Още повече, че стъклената чаша дава едно много по-различно усещане, особено като коментираме аромати и цвят на виното. Хубавото е, че е в центъра на града и можете често да правите почивки и разходки. Има близки места за паркиране като платени паркинги с достатъчно места. Съпътстващата програма е доста богата и можете да се включите в някоя от останалите прояви на празника на Розата, а защо да не разгледате долината на Тракийските царе – има достатъчно археологически обекти за посещение, поне за един ден. Недостатъци, освен пластмасовите чашки, са вече споменатите и на далеч по-големите форуми тълпи и място. И така или иначе това е масов проблем на форумите, а такъв местен форум би успял по-лесно да се справи с тях предвид, че по-големите не успяват. А за тълпите тук допринася и липсата на такса-вход, посетителите са в разнообразна възрастова група, и далеч не всички са дошли специално заради виното. Заслужава да го посетите!
http://rosewine-expo.com/

Бургаски фестивал на виното. Името достатъчно ясно говори за мястото на провеждане, а именно Бургас. По точно – изложбен център Флора. Едва ли има по добра възможност да комбинирате една почивка на море през лятото с дегустация на много добри вина. Датата е последната седмица на юли или първата на август. Фестивала е от 2014-та и тази ще му бъде 4-тата подред. Тук си подгответе 7 лв. за вход. Чашите с които разполагаха са стъклени срещу депозит – 5 лева. Бутилка вода може да си набавите от кафе зоната на самото изложение и цената е нормална така, че няма нужда да носите с вас. Можете да се придвижите пеша, с градски транспорт или да паркирате наблизо макар, че вече е по-време на сезона, и макар паркинг зоната е да огромна, много са и желаещите да отидат на плаж. Хубавото е, че и вие можете да го съчетаете с плаж, т.е. да го посетите след плажа, тъй като работното време е от 16:00 до 22:00. За хапването не е нужно да мислите – в кафе зоната предлагат доста прилично направени сандвичи, които ще ви харесат. Очаквайте около 30 изложители и над 300 вина, които можете да опитате. Понякога има предвидени майсторски класове, които са допълващи изложението. Може би най-големият недостатък беше леда – явно имаше твърде сериозен недостиг, а времето със сигурност беше жежко. Тълпи не се срещат, макар,че имаше достатъчно хора. Но пък ви е достатъчен точно половин ден за опитате от всичко, а на разположение имате 3, и дори и да има навалица, винаги може да се върнете. Сериозни недостатъци не се намират и както се казва какво повече ви е нужно: Слънце, Плаж, Море и Вино !
https://www.facebook.com/wine.fest.burgas

Августиада. Малко история и веднага бихте се досетили, че фестивалът е в Стара Загора, а името му е заимствано от римският град съществувал на същото място – Августа Траяна. Тази година беше 6-то негово издание, води началото си от 2012 г. Мястото на провеждане е сградата на Регионалният исторически музей, а гала вечерята е в Държавната опера. Можете отново да съчетаете двете неща и да се възползвате от това ,че ще посетите едно много добъро винено изложение, и да разгледате историческите и културни паметници на областта. Датата която си отбелязвате в календара трябва да е вторият уикенд на Октомври. Ще трябва да си приготвите 7 лв. за вход, а ако желаете да се запишете и за двата дни, цената е 12 лв. Изложението предлага традиционно 2 майсторски класа, по един за двата дни и цените са между 15 и 30 лв. Ако искате можете да правите и комбинации от дни и майсторски класове или да вземете куверт за Гала вечерята. Вариантът на пакетно предложение е 100 лв. Изложителите са около 30-тина. За входът си от 7 лв, ще получите чиста стъклена чашка, без депозит, която може да сменяте когато поискате и минерална вода. Сравнително голям плюс, за добра дегустация. Има щандове на хлебопроизводители, Метро Академия и колбаси от свинско месо, недостатък е, че приготвените вкусотии свършват за секунди. Тъй като музеят е в центъра, заведения не липсват. Може да се опита хубаво кафе направено от баристи. Майсторските класове са интересни и на тази цена си заслужават на 100 %, ако имате време. Разбира се, както всички изложения досега има своя награда: Златна, сребърна и бронзова Августиада, които са само по една, но пък са много красиви плакети. От предпоследното изложение вече се избира и царица на Августиада. Дотук нещата изглеждат като приказка, но все пак провеждането на малката площ на музея създава малки неудобства – определено е тясно когато има пиков момент, обикновено 2-та дни около 13-14:00. Санитарните възли са също по един на етаж и ако има много посетители е възможно да имате известни неудобства. Все пак за сравнително малко местно изложение, има своите плюсове.
http://www.avgustiada.com/

DiVino.Taste. Ако има изложение от всички споменати досега, което да попада в графата задължителни за всеки един винолюбител, то това е DiVino.Taste! През 2017, ще бъде неговото 7-мо представяне. Организира се от 2011г. Провежда се в София, и по-специално в НДК. През предпоследният уикенд на ноември. Запишете още от сега с голямо кръгче на календара. И сега ще разберете защо.
Цената разбира се е по-висока: един ден е 12 лв, а ако комбинирате за трите дни е 24 и това е ако ги вземете онлайн. Съветът ни е да мините на този вариант. Билетите на място скачат на 16 лв на ден. Майсторските класове са обикновено 7 или 8 по 4 за всеки ден и да ги посетите ще ви е повече от трудно! Ще е и по-скъпо, ама си заслужава. Онлайн между 80 и 100 лв, и на място между 100 и 140лв. 100 % тези майсторски класове си заслужават! Можете да си вземете и пакети: от 2, 3 или 4 майсторски класа, като ВИП пакета за 4 вече е на 250 лв. онлайн плюс входовете за трите дни…ами това е сделката на годината, гарантирам ви!
Изложителите: само български изби. Миналата година бяха 67. Да, да правилно го прочетохте. Ако досега имахме изложения със стандартните около 30 участника и един фестивал с около 50 (но плюс съпътстващите), тука само избите са 67… Всъщност повече са, защото масите бяха 67, но на някои бяха повече от един производител. Вината които можете да опитате са над 650. И тук имаме един малък съвет: отидете поне 2 дни, и не се опитвайте да пиете от всичко. Опитвайте един ден само бели и розе, а вторият ден само червени или обратно. Няма как да пробвате всичко – спокойно! Правете паузи, хапвайте, пийте кафе, имате почти цял ден.
За такса -вход от 12 или 16 лв, ще получите чиста стъклена чаша без депозит когато поискате, вода и хляб. Организаторите от Гурме, държат всичко под контрол дори в пиковете часове на изложението.
Имате също традиционните отделни маси на съпътстващи кулинарни изкушения: сирена, хляб, десерти, кафе, мед, и всичко това се заплаща, но пък можете спокойно да не излизате от НДК цял ден.
Тук няма награди! Всички които са там са победители: и изложителите и посетителите! Защо ли? Ами много просто: никъде другаде в България, няма как да опитате толкова много различни вина, в толкова приятна атмосфера. Затова и DiVino.Taste е най-доброто, което можете да опитате.
На входа имате за удобство и гардероб, за да оставите якета, сака, и чанти. Освен гардероба, имате и много голям магазинен щанд. Там можете да си закупите много от опитаните вина, плюс това на много добра цена, стига да ви се носи.
Санитарните възли, също са без проблем. Все пак разполагате със цяло НДК, предвидено за 100 % грандиозен пътнико поток. Комуникациите до мястото са лесни, с изключение на личният ви автомобил, но нали сте на изложение, автомобил не ви е нужен, ползвайте градският транспорт или такситата.
https://taste.divino.bg

Дефиле на младото вино – Пловдив. Последно в нашата ретроспекция, но не на последно място, точно една седмица след DiVino.Taste, или последният уикенд на ноември се местим в Пловдив. И ако питате защо, веднага ви даваме най-смислената причина. И без това не сте опитали всичко на DiVino.Taste – опитайте ги в Пловдив. Всъщност каква е идеята и къде се провежда. Фестивала се провежда в старият град. И то не на едно място, обикновено отворени са няколко обекта, които иначе трудно ще посетите, и във всяка къща имате по няколко изложители. Така съчетавате туризъм с вино, много успешно!
Нямате вход, но имате талончета. За всяко опитано вино, вие ще трябва да пуснете по една „монетка“ или „точка“ в урната на изложителя.
Единственият голям минус е, че няма чаши…ползвате пластмасови от всеки производител, а горе вече коментирахме това – в пластмасова чаша, няма как да усетите аромати и тяло на виното. Иначе на цвят ще го докарате. Е има и екстра – можете да си купите стъклена чаша, всяка година различна и да си я носите и да опитвате в нея. Може да съберете колекция чаши. От името на фестивала става видно, че освен традиционните, можете да опитате доста проби на подготвени вина. И тъй като около Пловдив има доста изби, някои малки, ще ги видите тук, а не на DiVino.Taste. За хапването няма смисъл да го мислите – в Старият град сте на свободна програма – има достатъчно заведения за всеки вкус. За да не се изгубите като един истински турист имате и карта на изложителите и къщите, а и достатъчно табели. Можете да опитате около 30 изби, и около 250 вина. Изложението ще се проведе за осми път тази година.
Най-вероятно ще успеете да се справите за един ден и си заслужава посещението!
https://www.facebook.com/MladoVino

Източник: Камен Колев от Вино – дегустация и детайли

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ